Dtum
Login with Facebookk
1918 | Augusztus

A háborús román kormány vád alá helyezése...

A román szenátus vád alá helyezte a háború indító Bratianu-kormányt. Az a nyilatkozat, a melyhez a szenátus a Bratianu-kormány vád alá helyezése dolgában a koronával egyetértően járult hozzá, így szól:
A szenátus csupán a vizsgálat egységességének megóvása végett mondott le arról az alkotmányszerü jogáról, hogy Bratianu-kormányát vád alá helyezze. Mindazonáltal a szenátus a kamarával és az egész országgal együttesen elítéli a meggondolatlanul és rosszul vezetett politikai akczióit. A súlyos megpróbáltatáson átment ország megmentésére nem elegendő a Bratianu-kormány politikai akcziójának megbélyegzése, mivel olyan vétségek történtek, a melyeket a törvény szerint meg kell torolni. Felülről lefelé kell példát mutatni. A szenátus teljes mértékben helyesli a kamara eljárását és az a véleménye, hogy valamennyi miniszter felelős. Ennek folytán Bratianut és minisztereit is vád alá kell helyezni.


Jassyból jelentik: Panaitescu, a román rendőrség volt főnöke ellen elfogató parancsot adtak ki. Panaitescut, a ki rejtekhelyen tartózkodott, Jassyba vitték és részletesen kihallgatták. Azután jelenlétében házkutatást tartottak nála. Letartóztatását általános örömmel fogadták Jassyban. Mindenki tudja, hogy Panaitescu már a román háború előtt is nagyobb összegeket kapott az ententétől, leginkább az oroszoktól és hogy hivatalát kizárólagosan az entente érdekeinek szolgálatára használta. Házkutatást tartottak továbbá Burzescu Györgynél, a liberális párt vezérénél Jassyban. Burzescu Bratianu kormányának földmívelési minisztere volt. Minthogy a vizsgálatot titokban folytatják, részleteket nem tettek közzé.


A Bratianu-kormány vád alá helyezésében kiküldött bizottság házkutatást tartott Jassyban a földhitelintézetnél, a melynek vezetője Bratianu Dinu, a volt miniszterelnök testvére, Bratianu volt miniszterelnök lakásán is tartottak házkutatást, a lapok jelentése szerint azonban a család egyik tagja megtagadta a bizottság fogadását, csupán a bizottsággal együtt kiszállt törvényszéki hivatalnokokkal állt szóba. Panaitescu lakásán 46.000 leit találtak.

 

A Jassyból érkezett hírekből kitetszik, hogy a vizsgáló bizottság igen erélyesen jár el és kétségtelen jeleit adja annak, hogy nem formális vizsgálatot folytat, hanem igen komoly szándéka van. A bizottság komoly alapot akar szerezni a Bratianu-kormány ellen tett vádakhoz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98