Dtum
Login with Facebookk
1918 | Augusztus

Fényszóró a zsebben

A zsebben hordozható fényszóró olyan nagy, mint a közismert köralaku ébresztő óra. A teteje leemelhető, s e tető belső felülete erős fényszóróképességű homoru tükörrel van boritva. Az alsó test száraz elem sorozatból áll, amelyek egymáshoz kapcsolva alkotják a fényszóró áramszolgáltató telepét. A telepre van szerelve egy állítható kar, amely a lámpa összecsukása esetén lefektethető vizszintesre.

Az elemsorozat kapcsolása és zárása a dobozon kivül lévő váltóretesszel történik, s ehhez vezet az a zsinór, amely a képen is látható. A födél leemelése és függőleges sikban való tartása pontos beállítása a tükörnek a fényhez viszonyítva a gyujtó távolságba, vagyis fényforrás a tükör gyujtópontjába esik. A fényszórás nem igényel külön magyarázatot, csak azt kell még itt megemlíteni, hogy 3-400 méter távolságra teljes világosságot ad, tehát éjszakai közelharcok és támadások alkalmával már a vakítás is fegyver ezeknek a fényszóróknak a segélyével.

A fényszóró azonban nemcsak ezt a szolgálatot végzi, bár ez a ténykedés tényleg minden más megelőző munka végső befejezése. Ezt tehát mindenesetre megelőzi tevékenységben, ugyszólván előkészítésül szolgál a földerítő szolgálat esetén alkalmazandó fényszórás. A szabad járóőrök, akik az ellenséggel való érintkezést keresik, akiknek nem áll rendelkezésükre a magukkal hozható telefon, vagy a már lefektetett távíróhuzal, a hátul hagyott csapattestekkel nappali időben zászlójelekkel is érintkezhetnek, alkonyattájon, éjjel, vagy ködös időben fényjelek nélkül ez az érintkezés ki volna zárva.

Azok a kis zseb villamoslámpák, amelyek diszelegnek a katona tábori fölszerelése között a zubbony egyik gombját, alig oldhatnák meg ezt a kérdést, a járőr nagy telepet nem vihet magával, kétségtelen tehát, hogy a most ismertetett fényszóró fogja a kívánt szolgálatot teljesíteni. Mint említettük három-négyszáz méterre még fénnyel borítja a telepet meglehetős nagy felületen, de ha nem ez a rendeletetése, hanem csupán a fényjeladás, két, három kilométer távolból is érthető fénycsomót képes kibocsájtani. A maga csapatteste felé fordulva, az ellenség nem veszi észre, s bármely pillanatban következzék is be, hogy a járőrnek nagyobb ellenséges csapattest elől biztonságba kell magát helyeznie, semmi egyebet nem kell tenni, mint amit a katona a fegyverével tesz, ha tovább akar menni: fölkapja és megy.

A födél behajlítása a fényt kitolja a gyujtópontból, miáltal a fénycsóva megrövidül, s rövidíthető a fény egészen közelre is az által, hogy a födelet ráhajlítjuk a lámpakör tetejére. Ez esetben az ugy szerepel, mint egy asztalilámpa, amelynek ernyője pontosan lefelé vetíti a fényt. Ennél a fénynél a legsötétebb éjszaka is teljes világosság mellett irható meg a jelentés, vagy olvasható el a főcsapattól szerzett írásos utasítás.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98