Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

A zágrábi államvasúti üzletvezető esete

Masirevics György volt zágrábi máv. Üzletvezető, jelenleg a horvát vasutak vezérigazgatója, a kire a magyar vasutasok már régóta haragusznak, a napokban a 1007. számu személyvonaton Budapestre akart utazni.

 

Sárbogárdon a magyar vasutasok lekapcsolták a vonatról a szalónkocsiját és mikor a vezérigazgató tiltakozott a feltartóztatás ellen, az állomás előtt összegyűlt tömeg éktelen szidalmakban tört ki ellene. Hazaárulónak nevezték el, valaki pedig egy nehéz tárgyat dobott az arczába s a szeme alatt megsebezte Masirevicset.

 

Harmath Miklós sárbogárdi állomásfőnök szemére vetette Masirevicsnek, hogy a magyar vasutasokkal rosszul bánt; tudta előre a horvát eseményeket és mégis megtiltotta, hogy a magyar vasutasok elköltözzenek. A horvát vasutasokat előnyben részesítette, mozdonyokat és vasúti kocsikat gyüjtetett össze Horvátországban, hogy azután a horvát állam azokat lefoglalja. Az üzletvezető tehát hazaárulást követett el és igy jogos a magyar vasutasok elkeseredése.

 

Masirevics válaszában tiltakozott a hazaárulás vádja ellen, azt mondotta, hogy a magyar vasutasok érdekét tartotta szem előtt, de a horvát állam lefoglalta az üzletvezetőséget. Végül kijelentette, hogy rehabilitálni fogja magát. Közben a vonat már elindult. Masirevics egy későbbi vonattal utazott tovább.

 

Sárbogárdon azonban figyelmeztették az ellenséges hangulatra, a mely kitünik abból is, hogy előzőleg Balla Aladár zágrábi követ szalónkocsijának ablakát verték be, mert azt hitték, hogy Masirevics utazik a vonaton.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98