Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Rekvirálók

A rendőrmesterségnek most nagyon felvirradt. Hisz már az entente is arra adta fejét…A háborunak lealkonyult, - remélhetőleg végleg – de az entente még nem szerel le. Hátra van még egy nagyon komoly téma: a rendcsinálás. Meg kell védeni a kulturát a bolsevizmus veszedelmeitől, mely összetör, lesöpör minden rendet, és üszkösödő romok, földönfutó ezrek, halál és szenvedés, anarchia marad utána. Nagy-Oroszország véráztatta földjén dúl legjobban, mint megváltó rendőrök, rendcsinálók jelennek meg ott az entente-csapatok, nehogy ez a lelki járvány főfészkéből továbbra is nyugat felé eregesse mikrobáit….
De rendőrnek kell azonfelül mindenkinek lenni. Vigyázni a portájára, örködni, vigyázni az utca csendjére, a dolgozók, az alvók biztonságára. Ugy ahogy rendőr ügyel, fegyver a vállán, neszelve minden zajra. Népőr-rendőr mindenki, aki azelőtt csak a jól fütött szobából nézte a havas éjszakában baktató rendőrt….
És még másképpen is rendőrnek kell lenni. Ma vigyázz jobban, mint valaha, tárcádra, lakásodra! Zsebtolvajokat, apró betörőket nem kergethet a rendőrség ugy mint régen. Életet, közvagyont – milliókat érőket – kell ma a rendőrségnek oltalmaznia és fizikai lehetetlenség, hogy ugy kezelje a bünkrónika tömegeseteit, mint valaha….
De különösen óvakodjék a közönség ama a koreseményekhez nyomban átidomuló szélhámosoktól, akik ma ellenmondást nem türő cimeken barangolják be az országot, hogy az ijedősöktől, a könnyenhivőktől sarcot szedhessenek. Légiószámra megy a sokadalmuk.
Legszivesebben a Nemzeti Tanács megbizottjaiként szerepelnek. Többnyire katonaruhában, mint a Nemzeti őrség tagja, és a Nemzeti Tanács nevében – rekvirálnak.
- Parancs van rá! – mondják – hogy X. gazdálkodó azonnal adja át majdani kártalanitás fejében sertésmarhaállományát az éleleminségben tengődő városok lakossága számára.
Sőt meg is mutatnak egy szabályszerűnek látszó megbizást, s mert X. gazdálkodó legkevésbbé óhajt a Nemzeti Tanáccsal kikezdeni, sokan ültek fel holmi leszerelt huncutok körmönfontságának.
Nagyon vigyázzunk pedig most holmi illetéktelen ruharekvirálásoknál. Egész bizonyos, hogy akadnak majd társaságok, akik mint ruha fehérnemű rekvirálók meg fogják látogatni a polgári háztartásokat és annak rendje-módja szerint rekvirálni fognak, hogy nyomban az ószereseket lássák el potom áron friss áruval. Ragaszkodjunk betű szerint a rendelet előirásához, mely bölcs rendelkezéseivel maga is már meg akarja akadályozni a rekviráló hiénák üzelmeit.
Miután végül a fegyverviselés engedélyek is most szigoru korlátozáshoz kötvék, valószinű, hogy fegyverek után kutatók is megtisztelnek házkutatásokkal. Közben vidáman zsarolva és rekvirálva. Igazoltatás és a legközelebbi hatóság vagy közeg értesitése nélkül ne menjünk bele semmiféle ilyen dologba.
Rendőrök legyünk, mindenre gondolók, mindent megfontolók.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98