Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Rekvirálók

A rendőrmesterségnek most nagyon felvirradt. Hisz már az entente is arra adta fejét…A háborunak lealkonyult, - remélhetőleg végleg – de az entente még nem szerel le. Hátra van még egy nagyon komoly téma: a rendcsinálás. Meg kell védeni a kulturát a bolsevizmus veszedelmeitől, mely összetör, lesöpör minden rendet, és üszkösödő romok, földönfutó ezrek, halál és szenvedés, anarchia marad utána. Nagy-Oroszország véráztatta földjén dúl legjobban, mint megváltó rendőrök, rendcsinálók jelennek meg ott az entente-csapatok, nehogy ez a lelki járvány főfészkéből továbbra is nyugat felé eregesse mikrobáit….
De rendőrnek kell azonfelül mindenkinek lenni. Vigyázni a portájára, örködni, vigyázni az utca csendjére, a dolgozók, az alvók biztonságára. Ugy ahogy rendőr ügyel, fegyver a vállán, neszelve minden zajra. Népőr-rendőr mindenki, aki azelőtt csak a jól fütött szobából nézte a havas éjszakában baktató rendőrt….
És még másképpen is rendőrnek kell lenni. Ma vigyázz jobban, mint valaha, tárcádra, lakásodra! Zsebtolvajokat, apró betörőket nem kergethet a rendőrség ugy mint régen. Életet, közvagyont – milliókat érőket – kell ma a rendőrségnek oltalmaznia és fizikai lehetetlenség, hogy ugy kezelje a bünkrónika tömegeseteit, mint valaha….
De különösen óvakodjék a közönség ama a koreseményekhez nyomban átidomuló szélhámosoktól, akik ma ellenmondást nem türő cimeken barangolják be az országot, hogy az ijedősöktől, a könnyenhivőktől sarcot szedhessenek. Légiószámra megy a sokadalmuk.
Legszivesebben a Nemzeti Tanács megbizottjaiként szerepelnek. Többnyire katonaruhában, mint a Nemzeti őrség tagja, és a Nemzeti Tanács nevében – rekvirálnak.
- Parancs van rá! – mondják – hogy X. gazdálkodó azonnal adja át majdani kártalanitás fejében sertésmarhaállományát az éleleminségben tengődő városok lakossága számára.
Sőt meg is mutatnak egy szabályszerűnek látszó megbizást, s mert X. gazdálkodó legkevésbbé óhajt a Nemzeti Tanáccsal kikezdeni, sokan ültek fel holmi leszerelt huncutok körmönfontságának.
Nagyon vigyázzunk pedig most holmi illetéktelen ruharekvirálásoknál. Egész bizonyos, hogy akadnak majd társaságok, akik mint ruha fehérnemű rekvirálók meg fogják látogatni a polgári háztartásokat és annak rendje-módja szerint rekvirálni fognak, hogy nyomban az ószereseket lássák el potom áron friss áruval. Ragaszkodjunk betű szerint a rendelet előirásához, mely bölcs rendelkezéseivel maga is már meg akarja akadályozni a rekviráló hiénák üzelmeit.
Miután végül a fegyverviselés engedélyek is most szigoru korlátozáshoz kötvék, valószinű, hogy fegyverek után kutatók is megtisztelnek házkutatásokkal. Közben vidáman zsarolva és rekvirálva. Igazoltatás és a legközelebbi hatóság vagy közeg értesitése nélkül ne menjünk bele semmiféle ilyen dologba.
Rendőrök legyünk, mindenre gondolók, mindent megfontolók.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Nyomorultak a kenyérosztogatásnál.- Lampérth Géza verse
Néztem: a mint sorjába fölvonulta A kenyér nélkűl tengő nyomorultak....
Karinthy Frigyes kiadatlan naplójából Karinthy Frigyes kiadatlan naplójából
A lelki sérülés nem gyógyul be soha: de hozzászokik a lélek. Úgy...
A nagy dunai tranzitóforgalom központjává teszik a vámmentes kikötőt A nagy dunai tranzitóforgalom központjává teszik a vámmentes...
A közelmultban Dálnoki-Kováts Gyula, a kereskedelmi minisztérium...
Rövidek Rövidek
Szombaton este 9 óra 25 perckor Alexandrovo állomáson, az...
Az Aggteleki barlang, a barlang ágai Az Aggteleki barlang, a barlang ágai
Bonyolult labirintusok nincsenek. A főág a Baradlatető, Galyatető...
A görög király lemondott trónjáról fia javára A görög király lemondott trónjáról fia javára
Konstantin görög király hősies lélekkel ellenállt az entente minden...
Halálraitéltek egy hires angol festőnőt kémkedés miatt Halálraitéltek egy hires angol festőnőt kémkedés miatt
(Reuter.) A statáriális bíróság másfélórás tárgyalás után halára...
Önműködő halottkémlőrendszer Önműködő halottkémlőrendszer
Sokan nagyon félnek az élve való eltemettetéstől. Meg kell vallani,...
Vízipólócsapataink diadalútja Vízipólócsapataink diadalútja
Vizipóló-sportunk hatalmas fellendülését mutatja nemcsak a hazai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98