Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Balfour magyarázza Wilson elveit

London, dec. 7.
(Reuter) Balfour az Associated Press egy képviselője előtt oda nyilatkozott, hogy felfogása szerint a párisi decemberi összejövetel csak formális előfutárja lesz a szövetségesek konferenciájának, amely a jövő év elején fog megtartatni. A második konferencia a békeegyezmény összes fontos felvételeit formulázni fogja és a legjelentőségteljesebb és leghosszabb lesz. Ennek végeztével bevonják majd az ellenséges képviselőket is és ratifikálják az egyezményt.

 

Balfour nézete szerint a békekonferencia legfontosabb kérdése a népek szövetségének kérdése lesz. Balfour azt hiszi, hogy a népek kérdése egyaránt szükségesség, ha azt akarjuk, hogy a háborunak meg legyen mind ez a jó következménye, amelyet ma tőle várnak. A népek e szövetségnek valamivel többnek kell lennie, mint arra szánt eszköznek, hogy háborúkat megakadályozzon. Balga dolog volt azt képzelni, hogy lehet egy világot berendezni oly államokból, amelyek meganynyian egyenlő hatalommal és egyenlő jogokkal rendelkeznek.

 

Wilsonnak arra a kijelentésére, hogy a világon biztosítani kell a demokráciát, Balfour azt mondotta, hogy nem hiszi, hogy e célt a demokratikus államok szaporítása utján lehetne elérni. E részben elvileg nem Németországra gondolok, hanem azokra az uj államokra, amelyek Európa keleti részében keletkezőben vannak. Nem kell azt hinni, hogy ilyen állapotok teremtésével lehetetlenné teszünk minden jogtalanságot. A szomszédos demokráciák rivalizálása éppoly háborura vezethet, mintha más kormányformáról volna szó.


Néhány kritikus – ugymond Balfour – azon a véleményen van, hogy az Európában várható változások Európát a Balkán szinvonalára sülyesztenék. Ő e változásoktól egészen mást vár. A népek szövetsége nemcsak arra lesz szükséges, hogy nagy autokraták bünöző nagyravágyását ellenőrizze, hanem arra is, hogy könnyelmű országokat elhamarkodott háborutól visszatartson. Lehetetlen demokráciáról beszélni oly országoknál, amelyek a civilizációnak még csak aránylag alacsony fokát érték el. A népek szövetsége a kevésbbé fejlett országok gondnokának szerepét lesz hivatva játszani.

 

Arra a kérdésre, hogy Oroszország képviselve lesz-e konferencián, Balfour ezt felelte: Nehéz meghatározni, hogy Oroszország tulajdonképen micsoda. A bolsevista kormánnyal, ugymond, amely az európai Oroszország középső részének legnevezetesebb defacio kormánya, összeköttetésben nem állunk. Én azt hiszem, hogy Oroszország státusza csak e konferencián lesz rendezhető. Nem képzelem, hogy a konferencia bármely orosz kormányt is ennek mostani formájában jogosultnak tarthatna arra, hogy a konferenciára delegátusokat küldjön.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98