Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Összenőtt bükkfák

Egymáshoz közelálló fákkal gyakran megesik, hogy a növekedés folytán törzseik érintkezésbe kerülnek egymással és a növekedés további folyamán összenőttek. Az összenőtt fák legtöbbjén az összenövés csak azon a részen történik, a hol a hely szűke arra kényszerítette őket. Az ilyen összenövéseknél az egyes fák külön koronával bírnak és végig jól megkülönböztethetők. 

A mellékelt képen ábrázolt bükkfák az összenövésnek egy olyan ritka esetét tüntetik fel, midőn nem a fejlődésben beálló helyszűke, hanem egyéb ok miatt nőttek össze. A hajlott fa mindegy belenőtt az egyenesen álló fa törzsébe; az összenövés után elveszítette egyéni folytatását és az egyenes törzs koronája végzi az assimilatió munkáját mindkettőjük részére. A hajlott törzs faanyaga az egyenesen álló törzsét az összenövés fölött megvastagította és hengeres alakját kissé lapítottá tette; az össszenövés előtt maga is megvastagodott. 

Ez a ritka összenövés úgy történhetett, hogy a vékonyabb fa saját súlya a alatt meghajlott (az erdőben gyakran lehet ilyen fákat látni) és érintkezésbe került az egyenes fa törzsével, arra oldalról nyomást gyakorolt. A szél mozgatása folytán a héj mindkét fán felhorzsolódott és később, midőn a görbe fa ebben a helyzetben megerősödött, hozzánőtt az egyenes fához. Az egyesen törzs a hozzánőtt táplálékát felszívta a saját koronájába és a görbe törzs koronája az összenövés felett táplálékot nem kapván, elszáradt és letört. 

Évek multán ennek minden nyoma annyira eltűnt, hogy azt is fel lehet tételezni, hogy az egyenes törzsnek egy ága nőtt le a földbe és ott gyökeret vert. Nincs azonban az sem kizárva, hogy emberi beavatkozás folytán keletkezett ez az összenövés. Biztosan csak a fák levágása után az évgyűrűk megvizsgálása alapján lehet az összenövés okát, vagy az elágazást megállapítani. A két fa töve 2-2 m. távolságban áll egymástól és az összenövés mintegy 5-6 m. magasságban van a földtől. 

Az összenőtt fáknak ezen ritka példánya a viskvár-hegyi fürdő (Máramaros m.) mellett él. A fürdő már csak név, mivel az épületek 18-20 éve lakhatatlanok.

Kedves Miklós.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98