Dtum
Login with Facebookk
1916 | Augusztus

A bükkfamag-olaj

A bükkfamag-olajat Németországban és Ausztriában már huzamosabb ideje gyártják.
A bükkfa magja kitünő minőségü, majdnem minden célra alkalmas olajat ad. Nálunk ezzel a cikkel még egyáltalában nem foglalkoztak, pedig a hazai erdőségek egy igen nagy része bükkösökből áll, melyeknek magja, a bükk-makk meglehetős dus olajtartalom miatt a mostani olajinségben nagy segitségünkre lehet, a gyártásnál fennmaradó pogácsa pedig igen jó takarmányul szolgálhat.

A Magyar olaj- és zsiripari központ rt. a bükk-makkszedés népszerüsitése érdekében és nagyobb mennyiségü olaj- és nyersanyag biztosithatása céljából az összes magán erdőbirtokosokhoz körlevelet intézett, hogy az érdeklődést felkeltse és a nagyobb mennyiségben szedett bükk-makkért az illető vidéki állomásra szállitva és ott a helyszinén megfizetve 75-80 K árat helyez kilátásba 100 kg-ként.

Emellett az ár mellett, ugy az erdők jövedelmezősége, mint a szedéssel foglalkozóknak üzleti haszna annyira rentabilis, hogy joggal remélhető a kedvező eredmény. Németországban és Ausztriában hasonló mozgalmak vannak folyamatban. Ezekben az országokban már a mult évben is értek el eredményeket, az idén azonban még sokkal nagyobbakat várnak.

Magyarországon a terméskilátások az idén igen jók és ha az erdőbirtokosoknak csak némi érzékük lesz saját érdekeik kihasználásához, nálunk is okvetlenül nagy mennyiségü bükk-makk fog piacra kerülni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98