Dtum
Login with Facebookk
1918 | Január

A fémláncból papiros lett

A háboru hatalmas ereje mindent fölforgatott. A békés, otthonülő polgárból vérszomjas hős vált, az irodistából meglepő gépfegyvertudós, a szaldókontistából zseniális tüzérségi megfigyelő, a lomha könyvelőből gyorslábu gyalogos, a harangból ágyu, a cukortörő mozsárból munició, az aluminium főzőedényből shrapnellgyutacs.

A hősevőkből vegetáriánus, az alkoholistából önmegtartózkodó temperencler és így tovább minden, aminek csak az egyik oldalát láttuk, mind a két oldalával él és vesződik. Semmi sem marad rejtve a háboru alatt, mert a maga a háboru olyan az emberi alkotásokra, mint a gránát a földre. Kifordítja az ember és eke nem járta mélységben a belsejét.

A gépipar leginkább változtatta meg a rendes békés képet, mert azok a gépek, amelyek azelőtt lámpát, irógépet, tanszert, műszert, vagy szerszámot gyártottak, vagy koporsóveretet préselnek, ma shrapnellt, gránátot vagy egyéb koporsóelőkészítő anyagot készítenek. Itt van előttünk egy sorozat gép, amely békében aranyláncot font, vagy egyéb fémszálból készített fonott, sodrott szalagot. Ki hinné el, hogy ezek a gépek ma spárgát fonnak.

Csak nemrégiben írtunk arról, hogy hogyan készül a papírspárga nyers fonala, most megmutatjuk a gépet, amely a nyersfonalból sodorja, csavarja, több szálból összefonja, kötéllé készíti a pehelyszerű papirost. Az ágas-bogas gépkoszoru utjaiba helyezik el az összefonódó papirfonalat, ezek a koszorú elején, mint összefonott kötél kerülnek elő. Azt a mesterséget, amit a kötélverő, a maga kis lábbal hajtott sodró rokkájával végez, ez a gép megtolja azzal, hogy a szálakat egymás mellé és egymásba kapcsolja és úgy csavarja kötéllé.

Évekkel ezelőtt már bemutattuk ezt a fonó koszorút külön is, nagyobb rajzban, most már nem ez az érdekes, hanem az, hogy a fémlánc helyett a papír lett a gép anyaga, hogy a fényűzési cikk gyártás helyett az élet parancsoló szavára a közhaszon kapott tökéletes gyártógépet. Ha majd vége lesz a háborunak, s embereknek ujra kedvük lesz aranyláncot vásárolni hiuságuk kielégítésére, a papírspárga bizonyára más egyszerűbb géphez jut, de hogy ezentúl polgárjoga lesz, ezt a háborunak köszönheti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98