Dtum
Login with Facebookk
1918 | Július

A kiőrlés uj rendje

Értesülésünk szerint a szombati minisztertanács hozzájárult az idei őrlési forgalom szabályozásáról készitett rendelettervezethez és igy a rendelet a hivatalos lap keddi vagy szerdai számában megjelenik. 

A kiőrlés rendjét irányadónak tekinthetjük arra nézve, hogy hivatalos felfogás szerint milyen kenyérmagtermést várhatunk és ez alapon mennyire válik szükségessé a kenyérmagnak lisztté való fokozottabb kiőrlése. Ebből a szempontból vizsgálva a holnap megjelenő rendeletet, mindenekelőtt a liszt kiőrlése arányának növekedéséről kell beszámolnunk. 

Buzánál a kiőrlés aránya a tavalyi 80 százalék helyett ez idén 87 százalékra emelkedik. Ez, amennyire hasznos a kenyér szempontjából, annyira káros a magyar állatállomány érdeke tekintetében. Se szálastakarmány, se korpa: ez nagy bajt jelent az állattartó gazdára nézve. Nagy dilemma ez, amikor csak bajból lehet választani. 

A rendelet szerint a 76 kilogrammos buzából a következő lisztfajtákat kell kiőrölni:
16 százalék    finomlisztet;
24 százalék    főzőlisztet;
47 százalék    kenyérlisztet;
11  százalék    korpát.

Ha hozzá adjuk a két százalék porlást, megkapjuk a teljes számot: a száz százalékot. 

A következő időszakban tehát a magyar fogyasztás kevesebb finomliszthez fog jutni, mint az elmult esztendőben, amennyiben tavaly a 76 kilogrammos buzából 20 százalék finomlisztet állitottak elő a malmok; az idei kampányban 4 százalékkal kevesebb finom liszt kerül forgalomba. Ezzel szemben négy percenttel több főzőlisztet és hét százalékkal több kenyérlisztet kötelesek a malmok gyártani. 

A korpakitermelés azonban a mult évhez képest csaknem 50 százalékkal fog csökkenni, mert tavaly a feldolgozott buzamennyiség 20 százalékából jutott takarmányellátásra, most csak 11 százalék korpa áll majd a sertéshizlalás és a tehenészetek rendelkezésére. 

A rozsliszt kiőrlésénél ugyancsak olyanirányu eltolódás mutatkozik, mint a buzánál. A 71 kilogrammos rozsból ez idén 90 százalék lisztet és 7 százalék korpát kell kiörölni, holott tavaly 81 százalék volt a rozs kiőrlési aránya. Árpából tekintet nélkül a fajsulyra, 80 százalék lisztet és 17 százalék korpát kell előállitani.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98