Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

Ki felelős a bankjegyszaporitásért?

Az osztrák költségvetési bizottság előadója, Kraft képviselő nyilt levelet intézett Wimmer osztrák pénzügyminiszterhez, amelyben a magyar politikusoknak és elsősorban Wekerle Sándor miniszterelnöknek azt a vádját, hogy a bankjegyforgalmat és ezzel a drágaság növekedését Ausztria idézte elő, Magyarországra igyekszik átháritani.

Kraft azt állitja ugyanis, hogy Ausztria bankjegyszükségletének az előidézője Magyarország volt, mert mi látjuk el elsősorban a hadsereg mezőgazdasági terményekben való szükségletét és nagyobb árat kapunk, mint Ausztria.

Hasonlóan az általunk szállitott ipari terményekért is nagyobb árat térit meg a hadvezetőség, mert a magyar ipar gyártóköltsége jóval nagyobb. Ez olyan hamis beállitása az eseményeknek, amely igaz osztrák perfidiára vall.

Az ipari cikkek árának maximálását még most sem lehet keresztülvinni, mert utját állja az osztrák kapzsiság. Nekünk méreg drágán kell megvennünk Ausztria minden ipari gyártmányát s emellett azt akarják odaát, hogy mi potom áron szállitsunk nekik a gazdasági terményeinket, amelyeknek termelési költségét épen az osztrák ipar kapzsisága segitette megdrágitani.

A magyar mezőgazdák a terményeikért kapott bankjegy helyett sokkal szivesebben elfogadják cserébe az osztrák iparcikkeket. Ám lássuk az egészséges cserüzleteket s akkor hamarosan kitünik, hogy az a fél, amelyik a másikon nyerészkedik, nem mi vagyunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98