Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

Az ántánt versaillesi haditanácsának nyilatkozata

 Párisi jelentés szerint az ántánt legfelsőbb haditanácsa a következő közleményt tette közzé:
A legfelsőbb haditanács olyan körülmények között tartotta hatodik tanácskozását, a melyek nagyon komolyak a szabad népek szövetségére nézve. A német kormány, a mely a keleti fronton az orosz hadseregek és az orosz nemzet bénulása folytán minden veszedelmemtől megszabadult, minden erejét a nyugati arczvonal ellen forditja.

 

A szövetséges hadsereg ellen intézett drága és kétségbeesett támadásokkal akarja Európában a döntést elérni, mielőtt az Egyesült Államok egész erejüket érvényre juttatnák. Az ellenség stratégiai helyzeténél és a vasúti közlekedésben való fölényességénél fogva bizonyos sikereket ért el kezdetben, támadásait kétségtelenül meg fogja ismételni és a szövetséges népek még válságos napokat élhetnek át.


A legfelsőbb haditanács az egész helyzet megvitatása után meg van győződve róla, hogy a szövetségesek teljes bátorsággal fogják elviselni a mostani hadjárat megpróbáltatásait, azzal a bátorsággal a melyet a jog védelmében mindenkor tanusitottak. Az ellenséget kordában fogjuk tartani és idejében megverjük. Minden lehetőt elkövetünk, hogy hadseregeinket a harcztéren segitsük és támogassuk. Az egységes parancsnokság megteremtése jelentékenyen javitotta a szövetséges hadseregek helyzetét és hatása kitünően, minden megrázkódtatás előidézése nélkül érvényesül. A legfelsőbb haditanács teljes bizalommal van Foch tábornok iránt és bámulattal és büszkeséggel tekint a vitéz szövetséges csapatokra.


Az Egyesült-Államok elnökének gyors és jóindulatú közreműködésével azok a szerződések, a melyeket két hónappal ezelőtt kötöttünk amerikai csapatok behajózásairól és szállításáról, lehetetlenné fogják tenni az ellenségnek a győzelemnek oly módon való elérését, hogy felőrlik tartalékainkat, mielőtt a saját tartalékai kimerülnének. A legfelsőbb haditanács bizalommal várja a végső eredményt. A szövetséges népek elhatározták, hogy a világ egyetlen szabad népét sem áldozzák fel a berlini deszpotizmusnak.

 

Hadseregeik ismét megmutatják bátorságukat és szivósságukat, a mellyel már többször sikerült nekik a német támadásokat feltartóztatniok. Bátorságuk elegendő ahhoz, hogy e megpróbáltatást mindvégig egyenlő kitartással és egyenlő bizalommal állják meg, hogy biztosítsák a szabadság ügyének győzelmét. A szabad népek ismét megfogják menteni bámulatraméltó katonáikkal a kulturát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98