Dtum
Login with Facebookk
1918 | Május

Asszonyrendőrök

Megszületett tehát háborus vivmányként a nőrendőr is. Mini önkéntes rendőr piacon az árdrágitásban szorgalmas kofák letörésében határozottan ambiciózusabban müködnek, mint férfikollégáik. A konyha világa csak közelebb áll a nőhöz, mint a férfihez akármennyire megtanultunk mi férfiak is mostanában – főzni. Van azután egy aradmegyei község – Belényes – hol megfelelő egyenruhában asszony háritja el a közrend s biztonság elleni áskálódásokat.

A legujabban bevezetett nőrendőrspecialitás pedig a határrendőrség jóvoltából kelt életre. Ma az Ausztriába átmenő vonatokon a határon már asszonyrendőrök is ellenőrzik a mind megrögzöttebben lábrakapott élelmiszercsempészetet, mely kifogyhatatlan furfanggal teszi próbára az ellenőrző közegek türelmét. Hogy micsoda trükktárral dolgoznak, arról ékes tanubizonyságot tehet például a soproni rendőrség – muzeuma, mely időnként a csempészektől elszedett élelmiszerek tömegével megszégyenithetne bármilyen vegyeskereskedő boltot. Az érdekesebb része azonban nem a raktár, hanem a bünleltár. Szoknyák, mellények, férfiköcsögök, bőröndök dupla tokkal, derékra tekert kolbászok, hátra aggatott szalonnaoldalok, nagy gyerekbábuk, hintaló….sorakoznak fel tarka vegyülékben.

A szoknyák ugyanis liszttel vannak bélelve. Egy menyecske több, mint tizkilós ilyen szoknyával akart kéjutazni Ausztriába. Érdekes a mellényke is. Liszttel tömött s a liszt között volt tojás is. Ötvenhárom friss tyuktojás! Egy parasztasszony igyekezett velük Bécsbe. A ravasz szerkezetü bőröndök ellenben már mai találmányok. Érdekes a nagy baba és a hintaló meséje is.

Hogy a hintásló drága lisztet rejteget magában, nemkülönben a baba is, arra csak véletlenül jött rá egy asszonyhatárrendőr.

- Az unokáimnak viszem! – mondta a vonaton egy termetes asszonyság. – Az ember csak mindig szerez egy kis örömet a kedves apróságoknak

A vizsgáló asszony bólintott. Rendben van! A hintásló és a baba azonban épp egy bőröndön helyezkedett el, s hogy ahhoz hozzáférjenek, le kellett emelni a játékokat.

- Majd én! – ajánlkozott kissé megszeppenve az előbbi termetes asszonyság. A határrendőrné azonban fürgébb vagy szivesebb volt, s mindjárt maga fogott hozzá. De alig birt a játékokkal, annyira módfelett nehezek voltak ezek. Gyanusan nehezek. Hozzá az asszonyságnak most már ijedt arca! És a rejtély hamarosan megoldódott. A „kedves apróságok” bizony e héten nem kapták meg a játékokat, azaz a lisztet. Kár volt, mert néhány hónapja többször már egész simán jutottak hozzájuk. A baba és a hintaló sürün utazgatott ide-oda.

Az asszonyrendőrök igy a határon szintén elég jól válnak be. A csempészek zöme nő, akiket akárhányszor ugyancsak alaposan kell megmotozni. Annyira, hogy azzal férfit ugysem lehet megbizni. Márpedig eredmény csak – alapos nyomozás mellett van, annyira rejtegetik a drága árut. Aztán végül asszonyfurfangon igazában csak asszony tud átlátni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Köszöntötte a vidék Windischgraetz herceget rehabilitációja alkalmából Köszöntötte a vidék Windischgraetz herceget rehabilitációja...
A sárospataki Rákóczi- vár lobogódíszben. Az ősi, nagy tradíciójú...
Ásatások Drégely várában Ásatások Drégely várában
A honti muzeumtársulat megbizásából a társulat titkára, Matunák...
Molnár Ferenc színműve a Renaissance Színházban Molnár Ferenc színműve a Renaissance Színházban
Az ősidőkben azé maradt a nő, akinek erősebb csontjai és izmai voltak...
Fürdőlevél az alagi lóversenyről Fürdőlevél az alagi lóversenyről
Az utazás. Villamossal Rákospalotáig, onnan gyalog a vasuti sinek...
Széll Kálmán az országgyűlés működéséről Széll Kálmán az országgyűlés működéséről
Széll Kálmán miniszterelnök a hosszura nyult fölhatalmazási vitában...
Lefényképezett halak Lefényképezett halak
A halak szorosan vett életéről, ugy a mint a rengeteg viztömegben...
Szerelemhegyi meglepően gyenge szereplése Szerelemhegyi meglepően gyenge szereplése
Szerelemhegyi Ervin dr. bécsi szereplése nagy meglepetést, jobban...
A kormányzó ujéve A kormányzó ujéve
Az ujév alkalmából Horthy Miklós kormányzó meleghangu táviratot...
Babák városa Babák városa
Egy kis bajor faluban. Neustadtban most karácsony előtt lázas munka...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98