Dtum
Login with Facebookk
1918 | Május

A hónap rövidhíreiből

Tőkeemelés a gépiparban

A nyersanyagok árának emelkedése a gépipar termelési viszonyait kedvezőtlenül befolyásolja és drágitja a termelési költségeket. Ennek következtében a gépiparban is beáll annak szüksége, hogy anyagi erejét szaporitsa s tőkefölemelések segitségével szerezze meg a termelés várható emelkedésének költségeit.

De nemcsak a gépipar, hanem az épitőipar is hasonló helyzetben van s amint értesülünk, néhány gépgyár készül tőkeemelésre, továbbá a Ganz-féle villamos, az épitő iparágban az Ujlaki téglagyár, s a Magnezit-ipar részvénytársaság.


Aranyspekuláció Svájcban

Egy hónap óta rendkivül felszöktek az aranyárak Svájcban.
Különösen élénk a kereslet a sovereignek után, amelyek sok finom aranyat tartalmaznak és amelyekért svájci magánjelentés szerint 40 svájci frankot is fizettek, mig az ugyanolyan értékü font sterlingért csupán 20 frankot. Ezzel szemben egy font sterling aranyért a svájci bankok nehézség nélkül fizetnek 38–40 frankot, sőt a kisebbek 41 1/2 –42 frankot is.

Ez a különös jelentés egyfelől a svájci óra- és ékszeripar feltünően jó foglalkozottságára, másfelől pedig arra vezethető vissza, hogy Svájc ez idő szerint rendkivül szükiben van az aranynak. Feltehető, hogy a svájci aranyműves- és órásipar kitünő konjunkturája folytán a svájci aranyárak emelkedése tovább fog tartani; éppen ezért szükség lenne, hogy az illetékes hatóságok intézkedéseket foganatositsanak, amelyek aranypénzek Magyarországból és Ausztriából Svájcba való esetleges kiszivárgásának elejét veszik.


Az osztrák kormányválság és a hadikölcsön

A nyolcadik osztrák hadikölcsönt május hónap folyamán bocsátják ki. E terminust régebben abban a reményben állapitották meg, hogy az adójavaslatokat még a kölcsön kibocsátása előtt letárgyaltatják.

Most, hogy ennek lehetősége a képviselőház elnapolása következtében megszünt, pénzügyi körökben kétségesnek tartották, hogy az osztrák kormány a nyolcadik hadikölcsönt a parlament egybehivása előtt jegyzésre bocsátja.

Ezzel szemben illetékes oldalról megerősitést nyert az, hogy a hadikölcsön kibocsátásának mi sem állja utját, mert az ide vonatkozó felhatalmazást a kormány a parlamenttől már megkapta. A nyolcadik osztrák hadikölcsön tehát a kormányválságtól függetlenül, az előre megállapitott időben, kerül kibocsátásra. 

Az amerikai tőzsdéket is bezárták?

Newyorkból érkezett magánjelentések szerint az amerikai gabona- és gyapottőzsdéket a kormány bezáratta. Egyelőre még nem ismeretes, hogy ez a rendelet hosszabb időre szól-e vagy pedig átmeneti intézkedés, hogy a felizgatott kedélyek megnyugvásra találjanak.

Az utóbbi időkben az amerikai tőzsdéken ugyanis rendkivül nagy árhullámzások voltak napirenden, amelyek a gazdasági életre káros kihatásuak voltak. A gyapottőzsdén pánikszerü demolarizációban jut kifejezésre a tengeralattjáró háboru sikere, aminek következtében gyapotot elhajózni nem lehet, mert nincs elegendő hajótér, ezzel szemben a gabonatőzsdéken viszont a folyton csökkenő készletek erőteljes árfejlődést idéztek elő.

Mindezek a megállapitások csak magánértesitéseken alapulnak, mert hivatalos hirek nem érkeztek a kontinensre. 


Tizedes pénzrendszer Angliában

A „Daily Express” közöl tudósitást, hogy az angol felsőház első olvasásban elfogadott egy törvényjavaslatot a tizedes pénzrendszernek Nagybritannia területén való meghonositásáról. 


Ujvidék város 15 millió K törlesztéses kölcsönt vesz fel a Pesti magyar kereskedelmi bankból, a Magyar jelzálog-hitelbankból,  a Pesti hazai első takarékpénztáregyesületből és a Magyar leszámitoló és pénzváltó bankból álló konzorciumtól. A bankcsoport a kölcsönt 50 évi törlesztésre folyósitja 5.28% annuitás mellett 97 1/4 %-os árfolyammal. 


Ausztria ujabb 1900 milliós adóssága a jegybanknál

A képviselőház államadósságokat ellenőrző bizottsága jelentést tett a képviselőháznak két kötelezvényről, amelyet a pénzügyi igazgatás egyenkint 954 millió koronáról adott át az osztrák és magyar banknak. Ugyanez a jelentés megemliti, hogy Ausztria kölcsönei, amelyek főképpen a bankjegyforgalom emelkedésével függnek össze, ezzel a két összeggel 15 milliárd koronára emelkednek. A jelentés nem csupán az összeget sokalja, hanem azt a gyorsaságot is, amellyel a pénzügyi igazgatás az osztrák és magyar banknál egyik kölcsönt a másik után fölveszi.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Ganz (hirdetés) Kühne Ede mezőgazdasági gépgyára
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98