Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

Apróságok

Ady Endre. A köztársasági kormány és a Nemzeti Tanács megbizásából Hatvany Lajos üdvözlő iratot szerkesztett, amelyet küldöttség nyujtott át Ady Endrének, a forradalom költőjének, aki már régóta hirdette költeményeiben a köztársaságot, Hock János üdvözölte a kiváló költőt.

 

Bánky Judit a Vígszínház fiatal, talentumos művésznője spanyol náthában meghalt. A tehetséges művésznő Szegedről került a Vígszínházhoz.

 

Dr Vészi Gyula és neje. A fiatal házaspár meghalt spanyol betegségben és egy napon helyezték őket közös sírba. Mindenütt mélységes és igaz részvétet keltett ez a nagy tragédia. Dr Véczi Gyula, Vészi Józsefnek, a hirneves publiczistának a „Pester Loyd” főszerkesztőjének fia, egyike volt a legkiválóbb orvostudósoknak s kevéssel ezelőtt nevezték ki a debreceni egyetem tanárává.

 

Bíró Lajos, az uj külügyi államtitkár. A minisztertanács Bíró Lajost, a kiváló írót és publicistát külügyi államtitkárrá nevezte ki. Általános megelégedést keltett ez a kinevezés, mely valóban nagytehetségű embert vitt e fontos pozícióba.

 

Lajos volt bajor király és felesége. Lajos bajor királyt is elsöpörte trónjáról a köztársasági forradalom. Aláirta a lemondásáról szóló okmányt és családjával együtt elutazott Münchenből a Wildemvart-kastélyába vonult vissza. Vele ment feleségén és leányán kívül a volt trónörökös is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ady Endre Bánky Judith a Vígszínház művésznője meghalt spanyolnáthában Dr. Vészy Gyula és neje Bíró Lajos külügyi államtitkár Lajos, volt bajor király
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98