Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

A bankjegyhiány enyhitése

Noha veszedelmesen nagy a bankjegyforgalmunk, az utóbbi időkben mégis hiány mutatkozott. Egyik oka ennek, hogy a budapesti főintézetek nem látták el Bécsből kellő mennyiségü papirospénzzel magukat, másik oka, hogy nagy pénzhalmozás folyt a közönség részéről, mintha ezzel a papirospénzzel kincseket rejtene el. Az utóbbi ok, nyilván az előbbinek következménye.

Nem kétséges, hogy nálunk elvonta a forgalomhoz szükséges pénzeszközöket. Utolsó ütőkártya bizonyos osztrák érdekeltségek kezében az önálló Magyarország ellen a jegybank hatalma, ezzel él is amennyire lehet. Ismételten annak a gyanunknak adtunk kifejezést, hogy minél jobban ki akar éheztetni bennünket, minél inkább fel akarja kelteni étvágyunkat a közös jegybank papirospénze iránt, hogy hirtelen annál többet faljunk belőle, annál többet szivjon fel közgazdasági életünk, hogy végül elboritson bennünket a papirpénz áradata.

Mint Beck Lajos, a bank budapesti kormánybiztosa kijelentette, a jegybank legnagyobb készséggel áll rendelkezésünkre, hasonlóképen az osztrák-német nemzeti tanács és utnak is akartak inditani 42 milliót, csak a bécsi közbiztonsági állapotok miatt nem küldték még el. 

Mi sokkal jobban szeretnők, ha a magyar kereskedő, gazda és iparos tenne be minél többet a papirpénzből a takarékba, mert akkor nem volna szükség arra, hogy uj nyomásu fedezetlen papirpénzt kérjünk Bécstől és ezzel növeljük függésünket és rontsuk eldugott pénzünket.

Reméljük, hogy a kormány sürgősen megtesz minden lépést az önálló jegybank felállitására. Értesülésünk szerint ezt a kormány már el is határozta, de fontos, hogy sürgősen cselekedjék.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98