Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

Üvegtöltőgép

 
Itt most egy üvegtöltő gépet mutatunk be. Első sorban is azt mondjuk, hogy maguk az üvegek is teljesen egyformák, ugyanolyan űrtartalma van az elsőnek, mint az ezrediknek. Ezt is gép alkotja, de ehhez mos nincs közünk. A töltőgép azt cselekszi, hogy egyszerre husz üveget tölt meg, s egyetlenegy munkásképnek kell csak segíteni, s ez sem csinál egyebek, mint egyenkint leszedi a gép pereméről a teli üvegeket.
 
A gép működése a következő. Van egy nagy köralaku edény, amely körül egy másik, gyűrűalaku edény helyezkedik el. A köredényben van a folyadék, amely légnyomással átömlik a gyűrűbe, de ez apró rekeszekre van osztva úgy, hogy egy rekeszbe csak annyi folyadék ömlik át, amennyi egy üveg megtöltéséhez kell.
 
A gyűrűből meghajlított csövek nyulnak ki, olyan hosszan, hogy beleérnek a megtöltendő üveg mélyéig. Az üvegeket a csővel szemben lévő talpas állvány rúgós alapzattal bír, hogy az üvegeket a talp és a cső közé be lehessen helyezni, s ha be van helyezve, a rúgó szilárdan tartsa. Az egész töltőszerkezet a középső tengely körül lassan forog. A köralaku edény közepén van a főcsap, ebből ömlik bele a középső köralaku edénybe az üvegekbe elosztandó folyadék. 

Ha a középső edény megtelt, az alkalmazott nyomás nyomban szétosztja a gyűrűformáju edény rekeszeibe a folyadékanyagot s most egyenletes nyomás beleszorítja a meggörbített csövekbe, mint közvetítő vezetékbe a folyadékot, amely a csöveken át lassan, de egyenletese belecsurog az üvegekbe. Közben az egész edényrendszer fordul, még pedig úgy, hogy az üvegek egy körülforgás alatt pontosan megtelnek. Mihelyt egy gyűrűrekesz kiürült, a köredényből nyomban átömlik az uj adag, s a görbe cső nyomban vezeti az uj folyamatot, ha az üveget tartó talprúgó le van nyomva, vagyis ha üres üveg van ott elhelyezve. A rúgó ugyanis szelepet nyit abban a pillanatban, ha az üveg súlya rajta van. 

Már most nem kell egyebet tenni, mint egy helyben kell a munkásnak megállani és bevárni, mig a szerkezet egészen körülfordul. A hozzá érkező telt üveget kiveszi, helyébe nyomban egy üreset tesz, s mire ez az üres hozzá érkezik a körfutás után ujra tele van. A körforgás olyan lassu, hogy a telt üvegnek kicserélése az üresel igen könnye elvégezhető. A gazdasági életben nagyon hasznos ez a gép.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98