Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

A hadianyag szétosztásának programmja

A kereskedelmi miniszter a Hadianyag Értékesitő rt. vezérigazgatójává nemrég Kolár Nándort nevezte ki, aki most programmot adott, amely behatóan foglalkozik a tárgyi leszerelés kérdéseinek megoldásával.

Kolár vezérigazgató hosszabb előterjesztésében, amelyet az érdekképviseleteknek megküldött, mindenekelőtt konstatálja azt, hogy máris sok katonai anyag válik a hadvezetőség részére fölöslegessé, amelyet a katonaság a polgári gazdálkodás rendelkezésére bocsátott. Azután áttér az értékesités tervbevett üzleti szervezetének kifejezésére.

Bécsben külön kirendeltséget szándékozik felállitani, mert a hadianyagok tetemes részét Bécsben és környékén fogják átadni és ez a kirendeltség a hadsereg részéről történő anyagkiutalásról előzetes és jól hasznositható értesülésekkel szolgálhat. Budapesten a középponti vezetőség már müködik, de hiányzanak még az üzleti és a végrehajtó szervek. A középponton kivül is szándékozik anyagraktárakat és telepeket létesiteni s a meglévő katonai raktártelepek átvételét tervezi. 

Szükségesnek látja javitómühely fölállitását, mert a leszerelt darabárut javitva kell értékesiteni és mert a javitásról bizonyos esetekben föltétlenül a Hadianyag Értékesitőnek kell gondoskodni, vagy a saját mühelyében, vagy a magánipar utján.

Minthogy a hadvezetőség már tekintélyes tömegü hadianyagot utalt át, egyelőre kénytelen lesz a Hadianyag Értékesitő ideiglenesen a vidéken kinálkozó raktárakat fölhasználni.

Az anyagszétosztó szerveket két csoportra kivánja tagozni: a termelésiágak csoportjaira és a territorális érdekeltségekre, amelyeket kamarai körzetek szerint lehet összefoglalni. Véleménye a szerint mind a két csoportot figyelembe kell venni az elosztásnál és nyomtatott időszaki értesitőt kell kiadni azokról a hadianyagokról, amelyek szétosztására legközelebb kilátás van.

Tekintve, hogy a fuvarozás és a szállitmányozás költsége nagyon megdrágult, az anyagelosztást ugy kell előkésziteni, hogy a hadianyagok közvetlenül a gyüjtőhelyről a fogyasztóhoz kerüljenek. Az érdekeltségek utján a fogyasztók is bejelenthetik igényüket és ezek figyelembevételével történik a szétosztás.

Elmondja, hogy a hadianyagok szállitása tekintetében Magyarország igen kedvezőtlen a helyzetben van, mert a katonai gyüjtőhelyek nagyobb része az ország területén kivül és többnyire a kettős monarchia határaitól tetemes távolságra fekszik. A szállitmányozást illetően, ha a kormány által tervezett szállitmányozó ipari kényszertársulat nem jönne létre, a hazai szállitmányozó cégeket szindikátusba kivánja tömöríteni.

A hadvezetőséggel szemben a következő követeléseket támasztja:
A hadianyagok fuvarozását a katonai hatóságok lássák el és a kiutalt hadijavak a közönséges katonai anyagokhoz képest elsőbbséget élvezzenek, kivéve a front szükségleteit. A rakodáshoz szükséges munkaerőt a katonaság vezényelje; a hadtápterületeken: a Hadianyagértékesitő R.T. megbizottjait a katonai hatóság lássa el és végül, hogy a hadvezetőség a Magyarországon lévő összes nélkülözhető hadianyagokat minél előbb utalja ki nekünk, hogy a kompenzációs elv alkalmazásával itt lehessen azokat tartani és ne keljen Ausztriába szállitani.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Papp László szaltós gánccsal 1 perc alatt győzte le ellenfelét Papp László szaltós gánccsal 1 perc alatt győzte le ellenfelét
Bóbis, a B. Vasutas birkózója, bordatörést szenvedett a szabadstílusú...
Reformok Törökországban
Konstantinápolyból jelentik julius 21-ikéről: Az osztrák-magyar és...
Farkas Gizi két bajnokságot szerzett a magyar bajnokságok első napján Farkas Gizi két bajnokságot szerzett a magyar bajnokságok első...
Péntek délután kezdődtek Magyarország női egyéni és páros bajnokságai...
Megújhodás, a fürge gyík Megújhodás, a fürge gyík
Gyerekkoromban, Budavára bástyáinak lábánál, sokat leselkedtem...
Togo látogatása Roszdesztvenszky orosz tengernagynál Togo látogatása Roszdesztvenszky orosz tengernagynál
A mint köztudomásu, a japánok megsemmisitették a Csusima-szorosban a...
Elfogták padláslakásán a Korona Tejcsarnok volt igazgatóját Elfogták padláslakásán a Korona Tejcsarnok volt igazgatóját
A zsidók összeköltözéséről szóló rendelet megjelenése után Vezér...
Érdekes találmány Érdekes találmány
A fejlődő teknika érdekes és praktikus vivmánya az a készülék,...
Anglia cukorharcot indít Anglia cukorharcot indít
Nagyon fontos lett most egyszerre a czukorkérdés, a melyről, mivel az...
Ujabb népfölkelő bemutató szemlék Ujabb népfölkelő bemutató szemlék
Az 1914. év október 1-től deczember 31-ig végrehajtott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98