Dtum
Login with Facebookk
1918 | Július

A hadianyagokért hadikölcsönnel lehet fizetni

A kormány ugy intézkedett, hogy a leszerelésnél fölöslegessé váló hadianyagokat elsősorban nem azok kapják, akik készpénzzel fizetnek, hanem azok, akik a nyolcadik hadikölcsön kötvényeit használják fel fizetés céljára. Minthogy a keleti fronton leszerelt hadianyagok elárusitása már legközelebb megkezdődik, mindenkire, aki hozzá akar jutni ezekhez az anyagokhoz, igen fontos, hogy a nyolcadik hadikölcsönre jegyezzen.

A keleti fronton rengeteg hadianyag van.
A gyáros gépet, szijat, kötelet, olajat és mindenféle nyersanyagot vásárolhat, a termelő tenyészállathoz, takarmányhoz, kocsihoz, gazdasági szerszámokhoz juthat hozzá, a vendéglős konyhaeszközöket szerezhet, a fuvaros lovat, kocsit kaphat, a cipész, a lakatos, az asztalos, a szijgyártó, a szabó és sok más iparos rengeteg nyersanyagot szerezhet, ha értük a nyolcadik hadikölcsön kötvényeivel fizet. Azoknak tehát, akik igényt tartanak a hadianyagokra, a legkitünőbb üzlet hadikölcsönt jegyezni, mert a kötvényeket a fizetésnél teljes névértékében fogadják el. 

A jegyzések aránya az utolsó napokban megnövekedett.
Nyilvánvalóan olyan rétegeket is magával ragadott a jegyzési mozgalom, amelyek eddig távol maradtak a bankok és a takarékpénztárak jegyző asztalaitól. A biztosság, amit a hadikölcsön nyujt a legkonzervativebb felfogásu osztályokat is megmozditották. A hadikölcsön tényleg a legbiztosabb értékpapir minden jogi személy, társaság, vagy intézmény által kibocsátott értékek között, mert a magyar nemzet vagyonát, amely az állam által kibocsátott hadikölcsönök fedezetének tekinthető és amikor az államnak szüksége lesz esetleg a hadikölcsönök kamatszolgálatának fizetésére, akkor természetszerüen a rendelkezésére tartozó nemzeti vagyonból merit.

Hiába helyezi el tehát valaki a banknál takarékbetét alakjában háborus szerzeményét, hiszen a bank vagyona egyuttal a nemzeti vagyon alkatrésze is és ehhez az állam éppen ugy hozzányul, amikor kötelezettségeinek kifizetéséről van szó, mint akármilyen más vagyonhoz. A hadikölcsönbe fektetett vagyon biztossága még inkább növekedik, amikor a vagyonadó kivetésére fog sor kerülni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98