Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

A hónap rövidhíreiből

A mezőgazdasági munkáshiány

Több vármegye közigazgatási bizottsági ülésén tárgyalták az egyre nagyobb méreteket öltő mezőgazdasági munkáshiányt. Ennek következtében attól lehet tartani, hogy a kukorica-, burgonya- és cukorrépatermést sok helyen nem lehet betakaritani. A munkáshiány orvoslása végett a vármegyék felirnak a honvédelmi és a közélelmezési miniszterekhez.


A pénzügyminiszter földgáz-ankétot hiv egybe

A Magyar Földgáz rt. és Kolozsvár városa között
a földgáz-szerződésre nézve legutóbb megegyezés történt. Ebben az ügyben most a földgáz-társaság ülést tartott, amelyen azt az álláspontot foglalta el, hogy a harctéren és a német politikában beállott változásokra, továbbá Németország legfőbb bányavidékének, Elzász-Lotaringiának várható uj sorsára való tekintettel a kolozsvári szerződés ügyét legalább egy hónapra vegyék le a napirendről. 

Ezzel szemben Papp József dr. kolozsvári főispán, aki az ülésen jelen volt, kijelentette, hogyha a Földgáz rt. igazgatósága a tárgyalásokat most megszakitja, kérni fogja a város a pénzügyminisztertől a Deutsche Bankkal kötött szerződésben biztositott jogának érvényesitését. Erre az igazgatóság hajlandónak mutatkozott a földgáz-szerződés tervezetének elfogadására, de nem akart belemenni az üzembehelyezés határidejének fixirozásába.

Papp főispán azonban abba sem volt hajlandó belenyugodni, hogy a terminus kérdését elodázzák s ezért az a megállapodás jött létre, hogy a pénzügyminiszter legközelebb tanácskozásra hivja össze Kolozsvár és Marosvásárhely megbizottait, valamint a Deutsche Bank képviselőit és ezek részvételével megállapodás létesül a földgázbevezetés időpontjára nézve. 


A bankjegyforgalom növelése Franciaországban

A Banque de France felhatalmazást nyert arra, hogy a bankjegyforgalmat 30 milliárd frankról 33 milliárdra emelhesse maximálisan. 

A vasbizottság és a vasmüvek kényszertársulása

Közöltük, hogy a kereskedelmi miniszterium elkészitette a vas- és acélgyárak kényszertársitására vonatkozó rendelettervezetét, amelyet most az érdekeltségeknek is megküldött. A tervezet szerint a szövetségnek tagjai lesznek a vasmüvek, a nagy olvasztóüzemek, a vasötvözeteket, továbbá az acélmüveket és a hengermüveket is beleértve, az acélöntők és általában a különleges acélgyárak, végül a vas- és acélcsőgyárak. A szövetség átveszi a vasbizottság hatáskörének nagyobb részét és ő fogja tagjai között elosztani a hadsereg és a polgári szükségletek céljaira engedményezett vas- és acélanyagot. 


A Duna-kérdés megoldása Amerikával

Müncheni jelentés szerint Radoszlavov volt bolgár miniszterelnök kijelentette a Regensburger Anzeiger balkáni munkatársa előtt, hogy a Duna-kérdés ez idő szerint nagyon bonyolult, annyit azonban mondhat, hogy a Duna-kérdést Amerika segitségével fogják megoldani és Magyarország és Bajorország ne szalasszák el, hogy ily módon egy jó Duna-politikát inauguráljanak. (Sch.) 


Az 1919-iki árak

Hónapok óta hangoztatjuk e rovatban, hogy még a vetési munka megindulása előtt meg kell állapitani az 1919-iki gabona minimális árhatárát. Végre ma – a tizenkettedik órában, – kompetens helyről a következőket irják: Hogy a gazdák a főbb mezőgazdasági terményekért a jövő évben remélhető árakról már most tájékoztatást nyerjenek és ilyképpen a termelő már a gazdasági munkaprogramm megállapitásánál tudja, hogy a jövedelmezőség szempontjából milyen árakkal számolhat. Gróf Serényi Béla földmivelésügyi miniszter értesitette a törvényhatóságokat, hogy a főbb mezőgazdasági termények és pedig: a buza, rozs, kétszeres, árpa, zab és tengeri ára a jövő évben sem lesz alacsonyabb az 1918. évi termésre megállapitott áraknál. 


Burgonya-prémium

A közélelmezési miniszter a napokban közzétett rendeletével 5 koronás ártöbbletet engedélyez a folyó év november hó l-ig önként felajánlott burgonyafeleslegek után. 


Készül a kisipari hitelt szabályozó rendelet

A kisipari hitellel kapcsolatos technikai munkálatokkal a Pénzintézeti Központ már elkészült és most a rendelet megjelenését várjak. A kereskedelemügyi minisztérium ipari osztálya a rendelet főbb irányelveit már megállapitotta, azokat a minisztertanács elfogadta és a rendelettervezeten jelenleg az Országos Iparegyesület dolgozik. A rendelettervezet szerint a háboruból hazatérő kiskereskedők és kisiparosok hitelszükségletének kielégitésére 80-100 millió koronát adnak. A szóbanlevő rendelet 4-5 héten belül megjelenik.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az államvasuti bevételek csökkenése Az államvasuti bevételek csökkenése
Az államvasuti bevételek csökkenésének okait igen érdekesen...
A világ legnagyobb szobrai A világ legnagyobb szobrai
Már az ó-kor hét csodája körött szerepelnek az óriási szobrok. Az...
Apa és fia Apa és fia
Változnak az idők. Nem csoda tehát, ha a közmondások tanulságait...
Egy fiatal szobrász halála Egy fiatal szobrász halála
A koporsón meg a koporsó körül koszorúk ölelkeztek, szallagjaik...
Egy nyelvtudós emlékezete Egy nyelvtudós emlékezete
Hol most pihensz, sirdombod alig nagyobb, mint volt katedrád, melyre...
Gömbös miniszterelnök kedden utazik Rómába Gömbös miniszterelnök kedden utazik Rómába
Gömbös miniszterelnök Zala vármegyében vadászattal töltötte vasárnapi...
Csikágó félig elpusztult Csikágó félig elpusztult
Az Egyesült Államokat pünkösdkor olyan tűzkatasztrófa érte, amelyhez...
Magyar találmányú szélmotoros csónak Magyar találmányú szélmotoros csónak
A 90-es évek elején egy zamárdi (vagy szárszói) egyszerű kovácsmester...
Fecske-tragédiák. Látogatás az Ornitologiai Központban Fecske-tragédiák. Látogatás az Ornitologiai Központban
A dalos erdőre ráborult a csönd. Fogoly-családok bujdokolnak a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98