Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

Ludendorff bukása

Október 23-án Wilson amerikai elnök jegyzéket küldött Németországnak. Ebből kiderült, hogy csak a császár és a katonai vezetés menesztése árán köthető fegyverszünet, majd béke. Az amerikai jegyzék ismét kiélezte a katonai és a polgári vezetés konfliktusát. A háború közepére a katonai klikk úgyszólván a politikai vezetés fölé emelkedve, szinte diktatórikus hatalmat gyakorolt.

1918-ra azonban a politikai vezetés ismét emancipálódott és a katonai vezetéssel egyenrangúvá vált, amiben nem csekély szerepe volt persze a katonai kudarcoknak és a tömeges békevágynak, a mindezekkel együtt járó balratolódásnak.

Most azonban a kormány a sarkára állt. Ludendorff és Hindenburg további harcra akarta felszólítani a hadsereget. Kérdés persze, valóban folytatni akarták a háborút, vagy csupán a kormányzatra hárítani a kedvezőtlennek ígérkező fegyverszünet és béke minden ódiumát.

 

Max von Baden kancellár, aki a vereséget belátta és a „nemzeti honvédelmet” reménytelennek tartotta, bolsevik típusú forradalomtól tartva leváltotta Ludendorffot.

II. Vilmos a hatalmi harcban fél szívvel a kormány oldalára állt. Ludendorff menesztéséhez hozzájárult, de Hindenburg a helyén maradt. Két héttel később a német demokratikus forradalom közepette és a kapituláció küszöbén Vilmos Hollandiába menekült.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98