Dtum
Login with Facebookk
1919 | Április

A földek kötelező megmüvelése

A népkormánynak a termés biztositása iránt kiadott rendelete szerint első sorban a birtokosok kötelesek földjük megmüveléséről gondoskodni vagy pedig haszonbérbe, illetve részes müvelésbe adni.

Március elsejéig tartozott minden birtokos községe elöljáróságánál bejelenteni, ha ez nem sikerült s egyben meg kellett jelölnie azokat az eszközöket és módokat, amelyekkel az elöljáróság gondoskodhatik a föld megmüveléséről.

Ha az ily területek megmüveléséről a birtokos az elöljáróság támogatásával sem tudna gondoskodni, akkor a községi elöljáróság az egyes gazdákat, a gazdasági munkásokat, a község valamely meglévő szövetkezeit, gazdasági körét, mezőgazdasági munkásegyletét, vagy más meglévő gazdasági szervezetét hivja fel, hogy a másképp meg nem müvelhető földet közös haszonbérletbe vagy részes gazdálkodásba vegyék.

Ha alhaszonbérletről van szó, a haszonbérlő által követelhető haszonbér nem lehet csak tiz százalékkal nagyobb az általa fizetett bérösszegnél. Minden e téren elkövetett mulasztás néhány nap mulva már pótolhatatlan. Ezért minden birtokosnak kötelessége, hogy a szükséges intézkedéseket mielőbb megtegye, annyival inkább, mert mulasztása esetén a népkormány rendeletében megszabott sulyos büntetésnek teszi ki magát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98