Dtum
Login with Facebookk
1919 | December

Középiskolai footballmérkőzések

Eddig soha nem tapasztalt nagyarányú érdeklődés mellett az elmúlt szombaton megkezdődtek a középiskolai football mérkőzések a bajnoki címért. Mielőtt a premier sikeréről beszámolnánk, kötelességünknek tartjuk, hogy köszönetet mondjunk a székesfőváros illetékes fórumának, különösen pedig dr. Várossy Gyula tanácsnoknak és dr. Vadon és Bence szakreferenseknek, hogy nagy sportérzékre valló előzékenységgel a fővárosi intézetek részvételéhez hozzájárultak, illetve azt javasolták, tovább, hogy a Millenáris-versenypályát e célra átengedték.

Ugyanők felhívták a hatáskörük alá tartozó intézeteket, hogy meccseikben a tanári kar is képviselve legyen, ami a bajnokság kifogástalan és sportszerű lebonyolítása szempontjából újabb garanciát képez.

Dr. Várossy tanácsnok ezzel a középiskolai sportot egy hatalmas lépéssel segítette útjában előre és nemcsak a sportolni vágyó tanuló-ifjúságot, hanem az egész sporttársadalmat hálára kötelezte. Az állami intézetek vezetői is a legnagyobb készséggel megadták hozzájárulásukat az intézetek képviseléséhez s látván, hogy az összes középiskolák ifjúsága mily lázas érdeklődéssel néz a nagyszerűnek ígérkező küzdelmek elé, nem kell nagy jóstehetség ahhoz, ha kijelentjük, hogy e vállalkozásukat páratlan siker fogja koronázni.

A benevezett intézetek nagy számára való tekintettel (21 nevezés), továbbá arra, hogy a mérkőzéseket a hideg időjárás beállta előtt okvetlenül be akarjuk fejezni, kényszerítve voltunk, hogy a bajnokságot a kiesés rendszere alapján rendezzük meg.

A bajnokságra benevezett csapatok tagjai között számos olyan közismert játékost találunk, akinek részvétele általános érdeklődésre tarthat igényt. A nevezések alapján, az intézetek játékosaiból például a következő csatársor volna összeállítható:

Braun (MTK), Nagy L. (Törekvés), Molnár (MTK), Jenny(KAC), Héger(FTC)

Hogy ez a csatársor nem mindennapi játékerőt képvisel, az nem szorul további magyarázatra.

Több intézet csapatában még lényeges változások várhatók. Így különösen a bajnoki címre erősen aspiráló Röser-féle csapatról hallani különféle híreket. E hírek szerint csatársorban a válogatott Urik is játszani fog, továbbá Dobsa, a halfsorban pedig Nyúl II. stb. E hírek alapján a Technologia helyzete – mely a bajnokság favoritja – máris erőnek megrendült.

Természetesen meglepetések más oldalról sincsenek kizárva, mert vannak csapatok –nagy egyesületek kitűnő ifjúsági tagjaival erősen megrakodva – melyekről kitűnő ifjúsági tagjaival erősen megrakodva – melyekről kitűnő tréninghírek vannak forgalomban. Vagyis óriási a sürgés-forgás manapság az intézetek táján és bizony a tízperceken ma másról nem igen lehet hallani, mint erről a nagysikerűnek ígérkező bajnokságról.

Gyönyörű szép őszi időben, több száz főnyi közönség jelenlétében kezdődtek meg szombaton a küzdelmek. A megnyitásra a fővárosi tanintézetek és sportegyletek vezetői közül igen számosan jöttek el.

A látott sport elsőrangú volt, mert mindegyik intézet csapatában szerepelnek "nagy" egyesületi tagok, kik a csapatukat erre az alkalomra igyekeztek top formába hozni.
A mérkőzések a következő eredményeket hozták:

I. Izabella u. – Városmajor u. kereskedelmi 1:0 (1:0). A vesztett csapat egységesebb benyomást keltett. Csatárai irtóztak a góllövéstől és azonkívül nagy balszerencsével is küzdöttek. Mindkét csapatban a centerhalf (Tóth, Steinfeld) játéka emelkedett ki. A győztes gólt Schaffer – Kardos – Kleisz összjátékából az utóbbi lőtte az első félidő 25 percében.

II. Markó főreál X. ker. gimnázium 1:1 (0:1). Egyenrangú erők küzdelme, mely az előírt időben eldöntetlen maradván, 10-10 perccel meg kellett hosszabbítani. De a meghosszabbítás sem hozta meg a döntést. Így mindkét csapat bejut az eldöntőbe.
A X. kerületiek között Neuhauser szép játéka tűnt ki. A reálistáknál a belső három csatár tett ki magáért, különösen Tóbiás, kire igen szép jövő vár.

III. Tavaszmező-u. gimnázium – Damjanich u. kereskedelmi 2:0 (1:0). Utóbbi már a 3. percben öngólt vét. A mérkőzés nagy részt mezőnyjátékból állott. Damjanicz-utca teljesen egyenrangú ellenfele volt a gimnazistáknak, sőt csatársora jobb benyomást keltett.

IV. Technológia – Aranyosi felső kereskedelmi 2:0 (1:0).
A Technológia startja nagy érdeklődést keltett. A csapat valamennyi tagja jól ismert erő. A mérkőzés előtt mindenki a Technológia hatalmas gólarányú győzelmét várta a felszerelés szempontjából is rosszul álló kereskedelmi iskola fölött. Utóbbi azonban váratlanul oly lelkes és odaadó védelmi játékot produkált hogy a nagy fölényben mozgó Technológia csak egy gólt tudott rúgni, ezt is csak a második félidőben. (Az első gól az első félidő 15. percében öngól volt.)

A Technológia csatársorában Nagy Loránd mutatott kitűnő játékot, lövéseiben azonban balszerencse kísérte. A Technológia gólját ő lőtte igen nehéz helyzetből a második félidő 7. percében. Kropacsek, a győztesek kapusa mindössze két labdát kapott. Azokat a legbiztosabb módon tette ártalmatlanná.

A hétfői meccsek eredménye:
V. Kertész u. keresk. Munkácsi-u. gimnázium 2:0 (0:0). A gólokat Czimet és Engel rúgják. A mezőny legjobb embere a válogatott Szendrő (Munkácsi u.) volt.


IV. VII. ker. keresk. Piaristák 2:0 (1:0) Utóbbiak veresége meglepetés. A győztes csapatból kitűnt Basch játéka, míg a Piaristák legjobb embere Pausz volt.


VII. Vas-u. keresk. – Tisztviselőtelep 0:0 Izgalmas mérkőzés, mely kétszer 10 perccel meghosszabbítva sem hozott döntést. A mezőnyből kivált Veréb (Vas-u.) elsőrangú játéka. Mindkét csapat bejut az elődöntőkbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az Tavaszmező-utcai Főgimnázium a Markó-utcai Főreál és a X. kerületi Főgimnázium footballcsapata A Technológiai, az Aranyosi-féle felső kereskedelmi és a Damjanich utcai felső kereskedelmi iskola footballcsapata Az Izabella-utcai és Városmajor-utcai felső kereskedelmi iskolák footballcsapata A Vas-utcai felső kereskedelmi és a Tisztviselőtelepi főgimnázium footballcsapata A Mester-utcai felső kereskedelmi iskola footballcsapata
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98