Dtum
Login with Facebookk
1916 | Április

Középiskolai tanulók uszóversenye

A fővárosi községi főreál- és polgári iskolák uszótanfolyamának második csoportja március 30-án, csütörtökön délután öt órakor tartotta a Hungária-fürdő uszócsarnokában versenyzéssel egybekötött uszóvizsgáját.

A versenyen megjelentek dr. Wildner Ödön közoktatási tanácsnok képviseletében dr. Wittinger Gyula főjegyző vezetésével a főváros testnevelés ügyének vezetői, továbbá dr. Gerenday György miniszteri tanácsos az Országos Testnevelési Tanács dr. Hajdu Marcel és Stankovits Szilárd a Magyar Atletikai Szövetség képviseletében, Paksy Béla országgyűlési képviselő, dr. Gerentsér László fővárosi testnevelési igazgató Ujhelyi Sándor, Barna Jakab szakfelügyelők és a középiskolák igazgatói.

Kétszáz tanuló szállt vízbe; mind olyanok, a kik hathetes uszótanfolyam után most versenyeztek először. Gyönyörűség volt nézni a sok fiatal titánt tarka-barka dresszeikben, a mint mellüket kifeszítve, lélegzetüket visszafojtva az indító sípjelzésre várnak.

Sokan az első versenyzés izgalmainak hatása alatt – meg sem várva az indító sípjelét – szinte önkívületi állapotban vetik magukat a medence kristály tiszta vízébe s egy-két tempó után szégyenpírral arcukon usznak vissza a start helyére, társaik hangos kacajától kisérve.

A derűs hangulaton csakhamar a komolyság lesz urrá, mihelyt a versenyzés pillanata elérkezik. Az első négyes csoportok teljesítménye még nem kielégítő. Munkájukon nagyon látszik a hosszas várakozás kimerítő hatása. A következő csoportok azonban már tetszetős tempóban szelik a medence vízét; kéz- és lábmunkájuk minden várakozást felülmul.

Vannak olyanok, a kik a 17 méter 30 centiméter távot 11-12 másodperc alatt usszák végig. Az áltagos tömeg idő 15-16 másodperc. Verseny után a fürdő előcsarnokában gyűlnek össze a tanulók. Itt hirdette ki a zsűri, a versenyzők örömrivalgásától kisérve a verseny eredményét és osztotta ki a díjakat.

A fővárosi középiskolák második uszóversenyek kimagasló sikeréből megállapítható, hogy a főváros tanácsát testnevelési programjának végrehajtásában céltudatos törekvések irányítják.

A magyar sporttársadalomra pedig rendkívül nyugtató, hogy most, a mikor a világháboru rettenetes vérzivatara derékban törte ketté a magyar uszósportot – mikor a sportág legkiválóbb és leghivatottabb képviselői kidőltek a sorból, fiatal drága életükkel áldozva a haza oltárán a főváros tanácsa veszi kezébe az elárvult uszósport ügyét s a tömegversenyzés meghonosításával módot kíván nyujtani a mérhetetlen veszteségek pótlására.

A főváros jelenlegi közoktatásügyi vezetőjében, dr. Wildner Ödön tanácsnokban és kipróbált munkatársaiban minden kellék megvan, hogy a nemes cél mielőbb megvalósuljon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Felhivás falusi gazdasszonyainkhoz Felhivás falusi gazdasszonyainkhoz
Abban, azt hiszem, nincs közöttünk véleménykülönbség, hogy a vászon...
A Grand –Guignol
A Grand - Guignol szinház, itt Párisban, azoknak az orvossága, a...
A táncosnőt előléptették A táncosnőt előléptették
Hiszen tudják a mamák, meg a leányok, hogy milyen fontos tudnivaló a...
Tudjuk… Tudjuk…
… hogy az erdélyi pénzintézetek helyzetét élénk figyelemmel...
A legujabb repülőgép A legujabb repülőgép
Az ember a megszokás rabja. Kisebb-nagyobb rettenetes és óriási...
Rettenetes téli harcok
A keleti frontvonal déli szakaszán négy osztrák-magyar és egy német...
Cifra nyomorúság Cifra nyomorúság
A Magyarország felfedezése című szociográfiai könyvsorozat legutóbbi...
A szögedi szép asszony A szögedi szép asszony
A szögedi szép asszonyt Hajnalkának hivták és bevásárlás czéljából...
Marc kapitány Pesten maradt és napi négy milliót fizet rá barátságára Marc kapitány Pesten maradt és napi négy milliót fizet rá...
A Royal Orfeum multhónapi műsorának főattrakcója a nagyszerü Marc...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98