Dtum
Login with Facebookk
1916 | Április

Középiskolai tanulók uszóversenye

A fővárosi községi főreál- és polgári iskolák uszótanfolyamának második csoportja március 30-án, csütörtökön délután öt órakor tartotta a Hungária-fürdő uszócsarnokában versenyzéssel egybekötött uszóvizsgáját.

A versenyen megjelentek dr. Wildner Ödön közoktatási tanácsnok képviseletében dr. Wittinger Gyula főjegyző vezetésével a főváros testnevelés ügyének vezetői, továbbá dr. Gerenday György miniszteri tanácsos az Országos Testnevelési Tanács dr. Hajdu Marcel és Stankovits Szilárd a Magyar Atletikai Szövetség képviseletében, Paksy Béla országgyűlési képviselő, dr. Gerentsér László fővárosi testnevelési igazgató Ujhelyi Sándor, Barna Jakab szakfelügyelők és a középiskolák igazgatói.

Kétszáz tanuló szállt vízbe; mind olyanok, a kik hathetes uszótanfolyam után most versenyeztek először. Gyönyörűség volt nézni a sok fiatal titánt tarka-barka dresszeikben, a mint mellüket kifeszítve, lélegzetüket visszafojtva az indító sípjelzésre várnak.

Sokan az első versenyzés izgalmainak hatása alatt – meg sem várva az indító sípjelét – szinte önkívületi állapotban vetik magukat a medence kristály tiszta vízébe s egy-két tempó után szégyenpírral arcukon usznak vissza a start helyére, társaik hangos kacajától kisérve.

A derűs hangulaton csakhamar a komolyság lesz urrá, mihelyt a versenyzés pillanata elérkezik. Az első négyes csoportok teljesítménye még nem kielégítő. Munkájukon nagyon látszik a hosszas várakozás kimerítő hatása. A következő csoportok azonban már tetszetős tempóban szelik a medence vízét; kéz- és lábmunkájuk minden várakozást felülmul.

Vannak olyanok, a kik a 17 méter 30 centiméter távot 11-12 másodperc alatt usszák végig. Az áltagos tömeg idő 15-16 másodperc. Verseny után a fürdő előcsarnokában gyűlnek össze a tanulók. Itt hirdette ki a zsűri, a versenyzők örömrivalgásától kisérve a verseny eredményét és osztotta ki a díjakat.

A fővárosi középiskolák második uszóversenyek kimagasló sikeréből megállapítható, hogy a főváros tanácsát testnevelési programjának végrehajtásában céltudatos törekvések irányítják.

A magyar sporttársadalomra pedig rendkívül nyugtató, hogy most, a mikor a világháboru rettenetes vérzivatara derékban törte ketté a magyar uszósportot – mikor a sportág legkiválóbb és leghivatottabb képviselői kidőltek a sorból, fiatal drága életükkel áldozva a haza oltárán a főváros tanácsa veszi kezébe az elárvult uszósport ügyét s a tömegversenyzés meghonosításával módot kíván nyujtani a mérhetetlen veszteségek pótlására.

A főváros jelenlegi közoktatásügyi vezetőjében, dr. Wildner Ödön tanácsnokban és kipróbált munkatársaiban minden kellék megvan, hogy a nemes cél mielőbb megvalósuljon.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ferenczi Sándor Ferenczi Sándor
Egy nagy magyar tudósról emlékezem meg itt, aki barátom volt. Engem...
Apró csapdák Apró csapdák
Nagy, népiesen „szenzációs" bünesetek felderitéséhez nem kell...
Fényképezés élő lomblevélre Fényképezés élő lomblevélre
Tudományos szempontból igen érdekes kísérleteket végzett dr. Hans...
Az ukrániai gabonaforgalom Az ukrániai gabonaforgalom
Az Ukrániával való béke kedvező kilátásai az Ukrániával való...
 Eltört porcellántárgyak összeragasztása Eltört porcellántárgyak összeragasztása
A porcellánragasztószerek szárazon sokáig összetartják a...
Az MHC legyőzte a MAC-ot a hokki-derbin Az MHC legyőzte a MAC-ot a hokki-derbin
MHC – MAC 2:1 (1:1) A nagy érdeklődéssel várt döntő jellegű...
Elhullanak a fáradt fiatalok Elhullanak a fáradt fiatalok
Móricz Zsigmond: Elhullanak a fáradt fiatalok. A Nyugat legutolsó...
Nagy  Endre - A magyar dráma válsága  Nagy Endre - A magyar dráma válsága
Talán nem lesz fölösleges óvatosság, ha válaszadás előtt jól megnézem...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98