Dtum
Login with Facebookk
1919 | Február

A kormány betiltja a gyermekszínházakat

A főváros tanácsának átirata a rendőrséghez


Nem a színházakról, hanem a színházak árnyékában meghuzódó kis vállalkozásokról van szó.
Ezek a kis képes reklámlap vállalatok mindent megpróbálnak, amivel üzleteiket gyarapíthatják és ujabban kivetették hálójukat a gyermekekre is. Uton utfélen hirdetik rikító plakátok, hogy itt, meg amott gyermek előadás lesz, délutáni gyermekszínházak létesültek az áldásos konjunkturában való bizakodással, mert miért ne lehessen a jó gyerekekből is kisajtolni egy kis pénzt.


Ezek után azt hinné az ember, hogy ezek az uj gyermekszínházak legalább némi kulturmissziót teljesítenek és szépre, jóra nevelik a gyermekeket. Hát azt nem lehet eltagadni, hogy nevelik, de nem szépre és jóra hanem neveletlenségre és pesti csibészségre. Valóságos jasszokat nevelnek a pesti gyerekekből. Már régebben meg lehetett volna jósolni, hogy ennek a gyermekszínház üzletnek nem jó vége lesz. Nem lehet jó vége, mert azok a vállalkozások, amelyek ezeket csinálják és azok az ismeretlen hangzásu nevek, amelyeket cégérül oda tesznek, semmi garanciát nem nyujtanak arra, hogy jó vége legyen. Az egyik ilyen színházat még hozzá a „Kristálypalota” című mulatóhelyen létesítették. Délután gyermekszínház hat éves gyerekek számára, este mulatóhely öreg palik részére. Nagy ízléstelenség kell ehhez és alig hisszük, hogy akad szülő, aki ebbe a levegőbe beengedje a gyermekét.


A főváros tanácsa végre is megsokalta ezeket a gyermekszínház üzleteket. Wildner Ödön tanácsnok erélyes átiratban értesítette a rendőrséget, valamint a belügyi és közoktatásügyi minisztereket, hogy szüntesség meg az újonnan keletkezett gyermekszínház üzleteket. Arra is felszólította a Tanács a kormányt, hogy egyben gondoskodjék a gyermekek helyesebb és intelligensebb irányu szórakoztatásáról.


Mint a Hétfői Lapok értesül Kunfi Zsigmond közoktatásügyi miniszter leiratot intézett a Magyar Gyermektanulmányi Társasághoz, s felszólította, tegyen előterjesztést a gyermekek olyan irányu szórakoztatására, amely a művészeti és pedagógiai elveknek megfelel. Ez a társaság már régebben foglalkozik azzal a tervvel, hogy a serdülő ifjuságnak színházat épít, amelynek színpadán gyermekek nem szerepelnek. Ugyancsak gondoskodni fognak az illetékes hatóságok arról is, hogy a gyermekeket kivonják ezeknek a képes színházi reklámlapoknak üzletköréből.

 

Elég, ha a kis Szabó Jenőket mételyezik meg ugy, hogy gyilkosságra vetemednek, elég ha a felnőttekkel utáltatják meg a színházat reklámtól ragadó ízléstelen közleményeikkel, elég ha a filmiparból csiholnak ki üzleteket, de a gyermekeink fehér, tiszta lelkét legalább hagyják békében, a gyermekeinkből ne akarjanak a maguk részére üzletet csinálni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98