Dtum
Login with Facebookk
1919 | November

Hírek a pénzvilágból

Olasz bankok Magyarországon

A pesti City bankvezérei szorgalmasan dolgoznak
ujabb tranzakciókon, a tisztázatlan politikai helyzet dacára. Az érdeklődés előterébe kétségkivül az Agrárbank tranzakciója került, mely a Banca Discontóval együtt uj nagyszabásu olasz-magyar bank létesitésén fáradozik. Az alapitás terve már régebbi keletü és visszanyulik a szovjet időkbe, amidőn dr. Éber Antal az Agrárbank vezérigazgatója Fiuméban járt és ott nagyszabásu behozatali üzleteket bonyolitott le az Agrárbank egyik érdekeltsége, a Központi Hitelbank fiumei export-importvállalata révén. Itt Tibor Róberttal együtt dolgozott és az olaszokkal való érintkezés kapcsán pattant ki a terv, amely rövidesen valóság lesz. 


Éber Antal elmegy az Agrárbanktól? 

Pénzügyi körökben elterjedt hirek szerint az uj olasz-magyar vállalkozásnak Milanóban lesz a központja és fióktelepei lesznek Budapesten, Bécsben és Fiuméban. Szó van arról is, hogy az egész nagyszabásu vállalkozás élére maga dr. Éber Antal kerül vezérigazgatói minőségben. Ez azonban még nem bizonyos. 


A Magyar Országos Bank tranzakciója

A másik igen érdekes tranzakció a Magyar Országos Banknál esedékes. Ez az intézet, amely most igen agilisan dolgozik és legutóbb is áruosztályt létesitett, bécsi érdekeltsége, a Depositenbank révén valószinüleg egy nagy olasz bankkal, a Banco Commerciale Triestinával kerül szorosabb kapcsolatba. Az Országos bank vezérigazgatója, Neumann Gábor minden valószinüség szerint vezérigazgatóhelyettesi minőségben Bécsbe megy az Allgemeine Depositenbankba, ami egy gyors bankkarrier betetőzését jelenti. Neumann Gábor a Központi Kereskedelmi és Iparbankot szanálta és az intézetnek a Teréziával való fuziója után került az Országos Bank élére. Most már hónapok óta Bécsben tartózkodik és ott nagy tranzakciókat bonyolit le az Allgemeine Depositenbank részére. Távozása esetén Stein, a Terézia volt vezérigazgatója kerül vissza az Országos Bankhoz uj vezetőnek. 


A bankok uj üzletei

Az Angio-Bank is nagy behozatali üzletet bonyolit le cseh tőkepénzesek és nagykereskedők bevonásával. A Magyar Kereskedelmi Hitelbank egyik igazgatója Hollandiában van és ott nagy üzleteket köt az intézet megbizásából. Befejezettnek tekinthető a Fabank tranzakciója is. A részvények áremelkedése főleg ezzel a körülménynyel van összefüggésben. Fónagy Aladárt mindennap várják Budapestre. 

A jegybank uj vezetője

(A MTI. magánjelentése) A Neue Freie Presseben Reisch dr. államtitkárral folytatott interjut közöl. Az államtitkár kijelenti, hogy különböző intézkedések történnek uj állami bevételek feltárására. A vasuti tarifák felemelése már folyamatban van és ugyanigy következik a posta- és távirdatarifák felemelése. Az Osztrák-Magyar Bank vezetői állásának betöltésénél ideiglenes intézkedést kell tenni. Az osztrák pénzügyi vezetőség kivánatosnak tartotta volna, ha Thaa dr. miniszteri tanácsost nevezték volna ki helyettes kormányzónak. Thaa miniszteri tanácsos azonban utalással megrendült egészségi állapotára kijelentette, hogy e hivatalt nem vállalhatja. ( MTI.) 


Szilárdul az árnivó 

Ami a tőzsdei helyzetet illeti, az határozottan kedvezőbb kilátásokkal kecsegtet. Hétfőtől kezdve, mint ismeretes, a Giro is müködik és ezzel lehetővé válnak a leszámolási ügyletek is, minek következtében a tőzsde kevesebb készpénzt fog konzumálni. Jövő hétfőtől kezdve a postapénzt is elfogadják egyenrangu értékben. Ez is lényegesen meg fogja könnyiteni a forgalmat. Egyideig azonban mindenesetre érezhető lesz még a vidéki megbizatások elmaradása, ami a rossz postai és hiányos telefonösszeköttetéssel van kapcsolatban. Bécsből a napokban érkeztek le Budapestre Grossmann Adolf és Heim Jaques, az ismert nagyspekuláns, aki a kommün első napjaitól kezdve Bécsben tartózkodott. 


A vasárnapi magánforgalom 

A vasárnapi magánforgalom a lehető legminimálisabb volt. A nagy razziák óta az Unió-kávéház törzsközönsége az utcára szorult ki, itt is azonban csak nagy titokban mer üzleteket kötni. A vasárnapi árfolyamok a következők: Napoleon 302-305, lei 305-308, márka 308, dollár 84-85, lira 775, francia frank 95. A postapénz értéke valamivel javult, ma már 11-12%-kal kinálták. A 10.000 koronás váltásáért 900-910 koronát kértek, ez is összefüggésben van a postapénz értékemelkedésével. Az értékpapirpiacon nem volt kötés, de a tendencia szilárd és bizakodó volt ma is. Főleg fa- és szénértékek iránt mutatkozott nagy érdeklődés.

K. J.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Magyar Postatakarékpénztár 1000 koronás pénzjegye A Magyar Postatakarékpénztár 1000 koronás pénzjegye
Cikk-ajánló
Tőkebőség a világpiacon Tőkebőség a világpiacon
Az év második fele a világ piacának örvendetes javulásával kezdődött....
Gróf Károlyi Sándor halála Gróf Károlyi Sándor halála
A magyar főuri társadalomnak s a magyar gazdáknak kiváló vezéralakját...
Uj gyógyszer a súlyos vérszegénység ellen Uj gyógyszer a súlyos vérszegénység ellen
Az idei orvosi Nobel-díjat három amerikai orvos nyerte el, akik...
Téli szüret az Alföldön Téli szüret az Alföldön
Vannak már bortermő vidékek Magyarországon, a hol november végén...
A postakocsiról eltűnt pénzeszsák A postakocsiról eltűnt pénzeszsák
Budapestről a Magyar Általános Hitelbank két 72.800 korona...
A trianoni béke életbeléptetése A trianoni béke életbeléptetése
A trianoni béke zárhatározmányai ugy intézkednek, hogy a béke három...
Az eső és a villamosság Az eső és a villamosság
Régóta foglalkoztatja tudós és laikus elméket az a terv, hogy miként...
A szabadságra engedett franczia fogoly A szabadságra engedett franczia fogoly
A német császár engedelmet adott egy Dopidot Raoul nevű franczia...
Budapest ping-pong bajnokságai Budapest ping-pong bajnokságai
Zsúfolt ház izgulta végig Budapest ping-pong bajnokságának döntő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98