Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

Meg akartak szökni a terroristák

Leleplezett nagyarányu szökési terv
- A Hétfői Napló tudósítójától -


Budapest október 19.


Néhány szemfüles fegyőr ébersége az állami ügyészséget az elmult héten sok kellemetlenségtől szabadította meg. A Margit-köruti volt bírósági fogságban vannak elhelyezve, most a terroristák azok a kommunisták, akiket gyilkosságok elkövetésével vádolnak. Kétszázhetven ember várja ítéletét, veszedelmes gonosztevők, aki a proletárdiktatura alatt a legsulyosabb bűncselekményeket követtek el s akiknek egész külön apparátust kellett szervezni. Noha a vizsgálati foglyokat megillető kedvezményekben a terroristáknak is részük volt, Paggonyi Nándor, főügyészhelyettes mégis megszorításokat rendelt el a levezetés, látogatás és az ételküldés terén. A rabok azonban kitalálták a módját a külvilággal való érintkezésnek. Azonban a bádogedényekbe amelyekben hetente kétszer hozzátartozóktól ételeket kaptak, leveleket rejtettek el s ugyancsak így vették kézhez a leveleket is, amiket ismerőseik csempésztek be hozzájuk.


A mult hét szerdáján szobavizsgálat volt a fogházban s ekkor az egyik rab szalonnászsákjában egy levél részeit találták. Csak néhány sor van a levélből, amiből kiderült, hogy a Margit-köruti rabok november 1-én együttes akcióra készültek. A tény szerint november 1-én, amikor a sétáról visszatértek volna, megtagadják az engedelmességet, nem mennek vissza a fogházba hanem….Tovább nem szól a levél. Tóth Ernő terroristát akinek szalmazsákjában a levelet megtalálták, vallatóra fogták s ő mondotta el, hogy Inucskai András politikai megbizott akinek parancsára Návay Lajost meggyilkolták, szervezte a szökést. A rabok valamennyien tudtak a tervről és el voltak készülve arra is, hogy az őrséget megtámadják. Segítségre is számítottak. Azt hitték, hogy néhány bujdosó terrorista, akiknek leveleket csempésztek ki, megtámadják a bíróság épületét ugyanabban az időben, amikor a foglyok feltámadnak s az így támadó zűrzavarban megtörténik a szökés.


A fogházban szigoru vizsgálatot rendeltek el s egyuttal a vizsgálati foglyok összes kedvezményeit megvonták. A szökés előkészítőit magánzárkába csukták, lábukra bilincseket kovácsoltak, levelezniök, látogatókat fogadniok nem szabad, kívülről nem élelmezhetik magukat s ezentul a fogház udvarán való sétájuk is egyenként fog történni.


Egyébként a két detektívcsoport, amelyet a nyomozás kiegészítésére a Margit-körüti fogházba vezényeltek, már befejezte munkáját. Az elfogott terroristák bűnlajstroma teljes és most a Kádár és Róna-detektívcsoportok a szökésben lévő Lenin-fiukat nyomozzák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szamuelli László Löbl Mór László Jenő Khon Árpád
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98