Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

Kormányzót kíván a kisgazdapárt az ország élére

A Hétfői Napló tudósítójától.
Kaposvár, október 12.
Az országos kisgazda és földmívespárt vezérlő bizottsága még október hó 5-én elhatározta, hogy az ország rendkívül sulyos és teljesen bizonytalan helyzetére való tekintettel sürgősen a cselekvés terére lép, nagyarányu akciót indít és ennek a mozgalomnak első aktusaként Kaposvárra nagyszabásu népgyülést hív össze, hogy itt döntsön az országot érdeklő legsürgősebb kérdésekben.


Nagyatádi Szabó István már tizenegy nap előbb leutazott Kaposvárra, hogy részt vegyen a vasárnapi nagygyűlés előkészítésében.


A közgyűlésen résztvevők nagy része már szombaton megérkezett Kaposvárra, majd megindult az emberáradat a nagygyűlés színhelyéül kijelölt Honvéd-térre, amely azonban szűknek bizonyult a nagy tömeg befogadására, ugy hogy a város több pontján kellett gyűlést tartani. Több mint 80,000 ember vett részt a nagygyűlésen, amely kihatásaiban feltétlenül rendkivül fontos szerepet fog játszani az ország jelenlegi sivár helyzetének orvoslásában és a politikai élet kialakításában.


Nagyatádi Szabó István délelőtt fél 11-től délután negyed 4-ig tartó nagyarányu beszédében világította meg az ország mai kül- és belpolitikai helyzetét és arra a következtetésre jutott, hogy az országnak olyan vezetőre van szüksége, akiben mindannyian megbíznak és aki rendet tudna teremteni a káoszban, amely most elpusztulással fenyegeti az országot. Ez irányban előterjesztett határozati javaslatának lényege, hogy az összes polgári pártok egy kijelölendő küldöttség utján haladéktalanul járuljanak az entente-missziók elé és kérjenek engedélyt arra, hogy akár nemzetgyülésen, akár népszavazással kormányzót választhassanak az ország élére.


A hallgatóság óriási lelkesedéssel fogadta az indítványt.


A nagygyűlés ezután nagyatádi Szabó István ünneplésével ért véget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98