Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

A Földön mozgó testek súlya 2.

Azt, hogy mennyire számottevően változik meg a testek súlya a mozgás következtében, a következő példával szembeötlően igazolhatjuk. Ha egy jól táplált 100 kg-os ember Budapesten kelet felé (pl. a Barross-utczán Kőbánya felé) haladva másodpeczenkint 1 méter sebességgel kényelmesen sétál, akkor 2 grammmal könnyebb, mint ha ugyanezt az utat visszafelé, nyugatra haladva teszi meg.

Eötvös szerény levélbeli figyelmeztetésére Hecker első meglepetésében nem akart hitelt adni e világos megjegyzésnek, és a problémát néhány kiváló német fizikus elé terjesztette, a kik egyértelműleg Eötvös igaza mellett döntöttek. Éppen ezért Hecker 1908-ban külön e kérdés kisérleti eldöntésére a Fekete-tengeren újabb nehézségi méréseket végzett. A megfigyelések egy időben két hajón történtek, a melyeknek egyike kelet, másika pedig nyugat felé haladt. Az eredmények Eötvös fölfogásának helyességét teljesen igazolták.

Hecker ennek megfelelőleg régebbi észleléseit is helyesbítve, újból közzétette. Később a fizika újabb elméleteivel (a relativitás elvével) kapcsolatban e megállapítások helyességét egyesek ismét kétségbe vonták. Mindezek a körülmények arra indították Eötvös-t, hogy egy oly kisérleti berendezést eszeljen ki, a melylyel a most említett hatásokat a laboratóriumban közvetlenül kimutathatja.

Eötvös e fontos kisérletét legelőször Budapesten a Mathematikai és Fizikai Társulat 1917. május 10.-i ülésén mutatta be, az erről szóló ismertetés azonban csak később, 1918 végén jelent meg a Társulat folyóiratában. Eötvös engedelmével Korda Dezső zürichi műegyetemi m. tanár még ugyancsak 1917 folyamán a Svájczi Fizikai Társulatban bemutatta e kisérletet és e Társulat közleményeiben közzé is tette. E czikk alapján 1918 elején a "La Nature" párisi lap is röviden ismertette e nagyfontosságú vizsgálatokat. Korda még egy későbbi czikkében részletesen foglalkozott e kisérlettel, s azt Foucault-nak a Föld forgását bizonyító híre inga kisérletével hozta kapcsolatba.

Ezen értekezésben foglalt egyes tévedések sarkalták Eötvös-t arra, hogy a probléma szigorú mathematikai elméletét kidolgozza és közzé tegye. Közvetetlenül halála előtt küldötte be az Annalen der Physik und Chemie szerkesztőségének e czikkét, a mely a mai nehézkes postaviszonyok miatt csak most van megjelenőben.

Eötvös kisérleti berendezésének vázlatát az 1. rajzon láthatjuk. Legfontosabb része az M érzékeny mérleg, a melynek karjaira serpenyők helyett nagyobb súlyok vannak erősítve. A mérleg függélyes tengely körül forgatható állványon áll, a melyet az O oldalon elhelyezett óraművel hajtószíj segítségével egyenletes sebességgel forgatunk. E czélra Eötvös csillagászati távcsövek forgatására használatos pontos óraművet alkalmazott, a melyet a rajzban külön nem tüntetünk föl. A mérleget a légáramlásoktól a reá borított tok védi.

A mérleg lengéseit a fizikában gyakorta használatos tükörleolvasás útján észleljük. E czélból a mérlegre t kis tükör van erősítve, melyre az I izzólámpától megvilágított kis nyiláson, a D diafragmán keresztül fénynyalábot bocsátunk. A mérleg tükréről visszaverődő fénysugarat a T ferde tükör a V vetítő ernyőre irányítja. A fénynyaláb útjába olyan, megfelelő fokustávolú L lencsét helyezünk, hogy az ernyőn a diafragma éles képét, P fénypontok kapjuk. A mérleg lengéseit ily módon a vetítő ernyőn kényelmesen és megnagyítva észlelhetjük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Eötvös féle kisérleti berendezés Eötvös Loránd
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Castelnau francia tábornok Castelnau francia tábornok
Castelnau francia tábornok, az északi hadsereg uj főparancsnoka, Foch...
A fergeteg pusztításai egy faluban
Junius 18-ikán óriás felhőszakadás volt a Sárosmegye éjszaki részén...
A madarak vonulásáról A madarak vonulásáról
Most, mikor a tavasz tündére egy varázsütéssel ébredésre késztette a...
Egy olasz rabló-kapitány halála Egy olasz rabló-kapitány halála
Minden ujság olvasó sokat hallott már Musolino nevü olasz...
Santelli vívóakadémiája Santelli vívóakadémiája
A Vigadó nagytermét teljesen megtöltő, előkelő sportpublikum előtt...
Szabadság a hó alatt Szabadság a hó alatt
Olyan fehér és olyan csillogó! Tiszta, nyugodalmas, megbékélt,...
A GYOSZ őszi munkaprogrammja A GYOSZ őszi munkaprogrammja
A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége őszi programmját most tette...
Az amerikai atléták startja Budapesten Az amerikai atléták startja Budapesten
Mindkét napon mintegy 3000 néző volt kíváncsi az amerikai atléták...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98