Dtum
Login with Facebookk
1920 | December

Szenzációs fordulat a Heller ügyben

Lukátsovits Magda öngyilkossága - Menekülés a kihallgatás elől - A rendőri nyomozás uj izgalmai - Lefényképezték a véres ujjnyomot Weiss Annie lakásán


A rejtelmes bünügy, amely immár tizenkettedik napja az izgalmas részletek fantasztikus tömegét vitte a nyilvánosság elé, vasárnapra uj szenzációval szolgált. Weisz Annie halálának bonyodalmas nyomozásában az egyik főszereplő: Lukátsovits Magda, Heller Róbert titkárnője és a Madame társszerkesztője öngyilkos kísérletet követett el, revolverrel mellbelőtte magát s most a Pajor szanatóriumban vívódik a halállal. Lukátsovits Magda öngyilkos kisérlete még inkább bonyolulttá teszi a titokzatos bünügyet, amely eddig is a meglepő fordulatok egész seregével szolgált s most valósággal konsternációt idézett elő a rendőrségen is.


Lukátsovits Magda szerepe Weisz Annie bünügyében


Ismeretes, hogy Weisz Annie rejtelmes halála ügyében a rendőrség nyomozása napokig tartó kihallgatások, vallatásoké s kutatások során arra a következtetésre jutott, hogy november tizenhatodikán nem egyszerü öngyilkosság, hanem minden valószinűség szerint büntény történt a Népszínház utca 27. számu házban. A nyomozása ebben az irányban fejlődött ki és Heller Róbert valamint Heller Simonné letartóztatásával végződött.

 

Az ujabb birói szemle, amely szombaton délután volt a helyszínén, a nyomozás adataival szemben öngyilkosság esetét látta fenforogni s a rendőrség fel is függesztette a kutatásokat, amelyeknek folytatását a ma megtartandó boncolás eredményétől tette függővé. A kihallgatások során a rendőrség többizben kihallgatta a Madame alkalmazottait, közöttük Lukátsovits Magdát is, hogy tisztázza a hárommilliós csalás és az állítólagos gyilkosság részleteit.

 

Heller Róbert Lukátsovits Magdával bizalmas viszonyban volt, feltételezte tehát a nyomozás, hogy tudhat a Heller Róbert és Weisz Annie között kifejlődött üzleti kapcsolatokról is. Többszörös kihallgatása azért is szükségessé vált, mert Lukátsovits Magda is látta a haláleset napján este azt a bizonyos gyászkeretes levelet, amelyről megállapították, hogy Weisz Annie-nak nem az eredeti levele, hanem hamisitvány. Ezekre a részletekre vonatkozóan is többször kihallgatták. "Nem bírom az izgalmakat." A fiatal leányt beteggé tették az izgalmak. A hatalmas bünügy forgatagába került s idegzetét a folytonos kihallgatások, vallatások annyira megviselték, hogy négy nap óta állandóan ágyban feküdt s csak akkor hagyta el szülői lakását, amikor a rendőrségre idézték. Legutóbb szombaton délben hallgatták ki. Lukátsovits Magda szülőinek lakásán a Hunyady utca 54. számu házban lakott.

 

Édesapja az ismert butorgyáros, a telepe is itt van a Hunyady utcában. Hugának, Lukátsovits Ilynek váratlan és tragikus halála óta a szülők bálványozták Magdát s fokozottan ügyeltek rá, amióta a rejtelmes bünügyben a nyomozás neki is szerepet juttatott, aggódva vigasztalták, amikor szombaton már teljesen elkeseredetten emlegette: - Nem bírom tovább az izgalmakat! Meglátjátok, elpusztulok! - Szombaton délben, amikor a főkapitányságról, ahol Kiss István rendőrtanácsos ismételten kihallgatta hazatért, ismét ágynak esett. Panaszkodott hogy beteg. Az izgalmak annyira hatottak rá, hogy eszméletét is elvesztette.
Magda kisasszonyt keresem …
Dr. Kiss István rendőrtanácsos vasárnap reggel utasítást adott arra, hogy a bünügy csalási részének egyes momentumára vonatkozóan kihallgatásra rendeljék ujra a Madame több alkalmazottját, köztük Lukátsovits Magdát és Bíró János rajzolót is. Déli tizenkét órakor egy detektív ment Lukátsovits Magdáért a Hunyady utca 54. számu házba. A család mindegyik tagja otthon tartózkodott, a butorgyáros, a felesége, Magda és Magda öccse Jenő, aki apja üzletét vezeti. Ebédhez készültek. Lukátsovits Magda a hallból nyiló hálófülkében ágyban feküdt. A detektív belépett és ezt mondta: - Magda kisasszonyt keresem … Tudta mindenki, miről van szó.


Az öngyilkosság


Az öreg Lukátsovits a hálószoba felé indult. Ebben a percben fegyverdörrenés hangzott, utána nyomban sikoltás. Berohantak a szomszédos szobába, a kétségbeesett szülők és a detektív. Lukátsovits Magda vérző mellel, sápadtan nyult el az ágyon, még eszméletén volt, előtte a földön hevert a revolver, amelylyel mellbelőtte magát. Föléje hajoltak megrendülten: - Nem bírtam ezt a hajszát - suttogta azután elveszítette eszméletét. Riadtan siettek orvosért, majd mentők segítségét kérték.

 

A mentők kivonultak, megvizsgálták Lukátsovits Magdát s a család kívánságára a Pajor-szanatóriumba szállították. A szanatórium első emeletén, a kilences számu szobában helyezték és Lukátsovits Magdát. A revolver golyója bennmaradt a sebben. Röntgennel fogják megvizsgálni. Dr. Rácz István főorvos véleménye szerint a sebesülés rendkívül súlyos. Vasárnap délután a Pajor szanatóriumban megjelent Szlovák rendorfogalmazó, hogy kihallgassa Lukátsovits Magdát. Kihallgatásra azonban nem kerülhetett sor, mert a leány nem nyerte vissza eszméletét s állapota egyébként is sulyos.


Ujabb rendőri szemle Weisz Annie lakásán


Vasárnap délben ujabb rendőri szemle volt Weisz Annie Népszínház utcai lakásán. Ezen a szemlén résztvettek: Czibor Ferenc detektívfőnök vezetésével Sárközy Sándor és Angyal László főfelügyelők és Sahiffler rendőrtanácsos, aki a daktiloszkópia terén szakértő. Fényképfelvételt készítetek a falon látható véres ujjlenyomatról, amely Schiffler tanácsos véleménye szerint megvérzett jobb hüvelykujj lenyomata. A rendőri szemle délután két órakor ért véget. Weisz Annie holttestének exhumálása ma délelőtt kilenc órakor lesz, a boncolás pedig délután három órakor a Szvetenay utcai boncolóteremben.

Szerkesztőségünk az éj folyamán érdeklődött Lukátsovits Magda állapota iránt a Pajor-szanatóriumban ahonnan azt az értesitést kaptuk, hogy addig némi javulás állott be és bár a sérülés sulyos, de nem életveszélyes Lukátsovits Magdát állapotára tekintettel csak néhány nap mulva hallgatják ki.

Statáriális biróság elé akarják állitani Heller Róbertet
Még mindig nem vitték át az ügyészségre - előlről kezdik a vizsgálatot - Egész uj gynuokok merültek fel
Közel két hete tartja egész Budapestet izgalomban Weisz Annie öngyilkossága, melyben a rendőri nyomozást dr. Kiss István rendőrtanácsos, a főkapitányság intellektuális osztályának főnöke vezet és amelynek során a rendőrség dr. Weisz Róbertet letartóztatta. A rendőri nyomozás három irányban terjed ki. Az egyik annak a megállapitása, magától határozta e el magát Weisz Annie az öngyilkosságra vagy valaki kényszerítette rá, a másik és legfontosabb öngyilkos lett-e Weisz Annie vagy valamely büntény áldozata-e? A rendőri nyomozás harmadik feladat annak a megállapítása, hogy Heller Róbert és vállalata mennyiben játszottak közre a három millió elsikkadásába. Ugy Weisz Annie mint Heller Róbert hozzátartozóit, ismerőseit, rokonait, üzletfeleit kihallgatták, de ebből még nem tisztázódott a bünügy. A rendőrségnek pozitívumok dr. Heller Róbert ellen még a jelen pillanatban nincsenek a kezében, mert Heller mindent tagad. Beismeri azt, hogy Weisz Annieval szerelmi viszonyban állott, beismeri, hogy az öngyilkosság napján reggel hat órakor ment el a nőtől és azt isbeismeri, hogy egyes ügyeiről tudott, de hogy azokban neki valami része lett volna, azt a leghatározottabban tagadja. Tagadja azt is, hogy a Madame című laphoz pénzzel járult volna Weisz Annie, azt állítja, hogy minden pénzt az édesanyjától kapott a lap előállításához, viszont üzleti könyvei azt mutatják, hogy a nagyobb pénzösszegek "mamától letétbe" jelzéssel csak attól a naptól szerepelnek, amikor már bizalmas ismeretsgébe került Weisz Annieval. Ugy a szombat éjszaka mint a vasárnap egész na megtartott kihallgatás dr. Heller Róbert alibitisztázásával telt el. Heller igazolta hogy reggel hat és hét óra között elhagyta Weisz Annie lakását, hogy hét és kilenc óra között hol volt, arra nem tud pontosan visszaemlékezni, de félkilenctől féltizenkettőig, tehát körülbelül addig az időig, amikor az öngyilkosság történt a Széchenyi-fürdőben tartózkodott. A detektivek a mai napon ezeknek az alibi bizonyitékoknak a helyességét vagy hamis voltát akarták megállapítani, azonban ez mindeddig nem sikerült. Miután az alibi bizonyitások a bünügy két másik irányára is rendkívül fontosak, dr. Heller Róbertet mindaddig nem lehet átvinni az ügyészségre, amig alibije teljesen nem tisztázódik. Valószínű, hogy az éjszakai kihallgatások folyamán ez az alibi kérdés tisztázódni fog és akkor Heller Róbertet az ügyészségre viszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98