Dtum
Login with Facebookk
1920 | December

Németország fizetésképtelen

A „jóvátételi számla”
Bécs, december 12. 

A Neues Wiener Journal „Németország kétségbeesett lépése” cimmel vezető helyen azt irja, hogy beavatott pénzügyi körökben elterjedt hir szerint a német kormány a külföldi kiegyenlitő fórumok előtt fizetésképtelenséget jelentett. Beláthatatlan, hogy a német kormánynak ez a nyilatkozata minő hatást kelt az ántántországokban. 

A kiegyenlitő fórumok ama követelések kiegyenlitésére szolgálnak, amelyek az egyes országok közötti nemzetközi állami forgalomból keletkeznek. Németország azért van kedvezőtlen helyzetben az ántántállamokkal szemben, mert kénytelen oly feleslegeket, amelyek ez államok egyike javára mutatkoznak, ezeknek az államoknak a devizáiban fizetni, tehát Angliában fontokkal, Franciaországban frankkal. 

Ezzel szemben Németország javára mutatkozó fölöslegeket nem fizetik meg készpénzben, hanem a jóvátételi számlán irják javára. A német kormány tehát nem kap idegen devizát, de viszont kénytelen a kiegyenlitő fórumok céljaira szolgáló idegen deviza megszerzése céljából minduntalan a bankóprést igénybe venni. 

A külföldi kiegyenlitő fórumoknál történt fizetésképtelenségi nyilatkozat természetesen nem jelent egyet az államcsőd proklamálásával. A német kormány mindössze azt állapitja meg, hogy jövőre nem képes a kiegyenlitő fórumok számára járó idegen devizákat fizetni. Ez a lépés mindazonáltal olyan, aminőre csak a legsulyosabb pénzügyi inségben határozhatja el magát az állam.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98