Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

A besugó - egy terrorfiu élete és halála

Budapesten sokan ismerték, különösen a bolsevizmus alatt Lui Bélát, a Cserny-terrorcsapat egyik alakját. Hosszu, magas, sovány fiu volt, fejjel magasabb a többinél, sasszemével áthatóan tudott nézni az emberekre, akik féltek tőle és kitértek utjából.

 

A Liget legénye volt Lui Béla, azután a hintók mögül elment katonának, matróz lett a Cattaróban együtt szolgált Cserny Józseffel, a haditengerészetnél. Mikor a kommun kitört, belépett a Cserny-alakulatba és eleitől végig szolgálta a borzalmak tanyáján a fenevadak mániáját. A diktatura bukása után Lui Bélát is elfogta a rendőrség, de az egykori terrorfiu kezesbárány lett, ő, aki embermészárlástól sem idegenkedett, zokogva ismerte be nagy tévedését és felajánlotta szolgálatát a nyomozó detektiveknek.


A detektivek nem utasitották vissza Lui ajánlatát, elvégre régi, megszokott dolog, hogy gonosztevők adják a rendőrség kezére a bünösöket, besugásaikkal értékes szolgálatot tesznek és Lui Bélára a kommunizmus után annál is inkább szükség volt, mert ő minden terroristát ismert, intelligensebb fiu volt és csaknem mindegyiknek tudta a teljes bünlistáját.


Az augusztusi forró napokban, amikor százával fogták el a rémuralom véreskezü legényeit, Lui Béla szabadon járkált, egész nap a főkapitányságon tartózkodott Róna Ernő detektivfelügyelő szobájában, akire a terrorista gyilkosok kinyomozása tartozott. Hányszor mondta szemébe Lui a tagadó terroristáknak, hogy igenis gajdeszbe küldöttek embereket és Lui határozott állitása minden esetben azt eredményezte, hogy a gyanusitott ember beismerte bünét.


De végre Luit is le kellett tartóztatni, mert ő is gyilkos volt. A kivégzett Groó Gézával együtt meggyilkolta Bognár István ácsmestert, azért meg Bognár felesége Groónak volt a szeretője, s az asszonynak utjában volt az ura. A holttestet azután éjnek idején a Margit-hidról beledobták a Dunába. Ezért a bünért Luinak is felelnie kellett. Kötélhalál várt rá, noha töredelmes beismerésben volt és besugói szolgálatai sok sikert eredményeztek a rendőrségnek.

 

A megtért bünöshöz azonban a sors is irgalmas volt. Földi birái elé már nem állhatott Lui Béla, a gyüjtőfogházban tüdőgyulladásban megbetegedett és néhány napi szenvedés után e héten, szerdán meghalt. Pénteken temették teljes csöndben, négy rab vitte az egyszerü koporsót és három börtönör mormolta az utolsó Miatyánk-ot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98