Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

A só ára

A kormány 1920. január 17-én kelt, február 1-én hatályba lépett 384/1920. M. E. számu rendeletével a konyha-, kristály-, marha- és iparsó árát a következőkben állapitotta meg a fogyasztók részére: 

Az étkezésre használatos közönséges konyhasó (tört só, darabos só vagy őrölt só) ára - együtt kg-ként 6 K, a Lucullus kristálysóé 750 grammot tartalmazó dobozonként 10 K; 

A denaturált marhasóé sajtolva vagy poralakban papirzacskóval együtt kg-ként 3 K, az ilyennek hiányában állattenyésztési célokra kiszolgáltatott darabos kősóé 4 K. 

A technikai célokra szolgáló és emberi élvezetre nem alkalmas denaturált vagy tisztátalan iparsó kg-ként 1.50 K, a tiszta iparsóé 2.50 K az igényjogosult ipari üzemek részére. Oly ipari üzemeknek, melyeknél a só nyersanyagként kerül feldolgozásra, valamint más indokolt esetben a pénzügyminiszter a Sóelosztó bizottság javaslatára az iparsó fenti árából engedményt adhat. Az árak közvetlenül a fogyasztók (állattulajdonos, ipartelep stb.) részére történő eladás esetére az elosztó szerv telepén, üzlethelyiségében vagy raktárában átvéve értendők.

A só átvételével, elszállitásával és szétosztásával felmerülő költségek fejében az elosztó szerveknek járó megtérités összegét a pénzügyminiszter következőképen állapitotta meg:
Helyi elosztó szerveknek (füszerkereskedők, fogyasztási szövetkezetek, beszerzési csoportok, hatóságilag elismert más alakulatok) 40 fillér; Budapest kivételével a sóhivatal vagy raktár székhelyén kivül lakó bármely átvevő részére 70 fillér; Budapestről a Budapesti környék közellátási bizottság körzetébe tartozó helyekre történő kiszolgáltatás esetén 70 fillér; Budapestről távolabbi vidékre történő kiszolgáltatás esetére 90 fillér kg-ként. 

A sóhivatalok, melyeknek készleteiből a sókiutalásokat továbbra is a Sóelosztó bizottság fogja eszközölni, valamint e Bizottság rendelkezése alá tartozó egyéb sóraktárak a kiszolgáltatásra kerülő sómennyiségek árából a megtéritést leszámitani, illetve a sót oly áron kiszolgáltatni tartoznak, melyet a Sóelosztó bizottság az általa kiadandó utalványokban megjelöl. 

A lábsó árát a közönséges konyhasó árának 50%-ában, vagyis kg-ként 3 K-ban állapitja meg a pénzügyminiszter. A fentebb emlitett megtérités a lábsó kiszolgáltatásánál is alkalmazandó. 

A só csomagolásához szükséges zsákok tekintetében szintén érvényben marad a jelenleg érvényben levő amaz intézkedés, mely szerint az esetben, ha a Sóelosztó bizottság utasitása alapján a sóhivatal vagy sóraktár a vevőnek zsákot ad, zsákonként 20 K kötbér szedendő és a zsákoknak használható állapotban 6 héten belül való visszaszolgáltatása esetén ez a kötbér 2 K kopási dij levonásával visszafizetendő. Egyébként a só csomagolásakor szükséges zsákról az átvevő köteles gondoskodni. 

A vámvonalon behozott sóért a kg-ként 2 fillérben megállapitott (ez idő szerint a 300%-os felpénzzel együtt 6 fillért kitevő) vámtételen felül 3.50 K engedélyilleték fizetendő. 

Mindazok az egyének, jogi személyek és cégek, akiknek birtokában február 1-én konyhasóból 50, marhasóból 100, denaturált vagy tisztátalan iparsóból pedig 200 kg-ot meghaladó készlet volt, kötelesek a készletet, valamint annak tárolási helyét Budapesten és a Budapest környéki közellátási bizottság hatáskörébe tartozó helyeken, a Sóelosztó bizottságnál (Budapest, Váci-körút 32.) egyéb helyeken pedig a készlet tárolási helyére illetékes pénzügyőri szakasznál február 8-ig bejelenteni és a készlet után az eddigi és a jelen rendeletben megállapitott ár között mutatkozó különbözetet a kincstárnak megfizetni. A bejelentés szóbelileg is történhetik, az irásbeli bejelentést két példányban kell benyujtani.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98