Dtum
Login with Facebookk
1920 | Február

A ház

Mit csinálna a pesti építész, ha az auto-forgalom olyan nagy volna nálunk, mint Amerikába, ahol nemcsak a háztulajdonosoknak van automobiljuk, hanem a bérházban lakók is tartanak automobilt?

A mi lakóházaink, amint arról ebben a rovatban is többször volt szó, a kényelem igen csekély alkotásával vannak fölszerelve, lényegükben nem is egyebek, mint eső, hó ellen védő fedelek, a szél ellen már nem is igen védenek meg, hiszen ajtó ablakszerkezeteink sem mondhatók tökéletesnek. A fűtésről hidegben, a szellőztetésről melegben pedig ne beszéljünk sokat.

Ezek a berendezések vagy nincsenek meg, ha pedig meg vannak, hát sokszor kivánjuk az alkotóját oda, a hol a bors terem. Csak igy válik világossá mindenki előtt, hogy a mi házainkhoz képest az amerikai házakat joggal nevezhetjük a technika csudáinak. No de most nem az a célom, hogy kritikát mondjak arról, ami rossz, hanem hogy ismertessem, ami jó, ami követésre méltó.

Amerikában, Angliában, s a jó példa nyomán Németországbna az ujabbkori építészet arra törekszik, hogy minden egyes családnak külön házat adjon. Ez a törekvés azután azt eredményezi, hogy külön háza van, minden családnak még akkor is , ha hat család lakik is egy háztömbben. Ragyogó példája ennek a németországi Charlottenburg, ahol bámulatraméltó sokféleségű, művészi ízlésű házak, inkább paloták emelkednek festői csoportosításban, némelyikben egy némelyikben nyolc család lakik, de a ház építése olyan, hogy mindenki elmondhatja, hogy egyedül lakik a házban. Az angoloknál és az amerikaiaknál a főtörekvés odairányul, hogy tényleg csak akkora házat építsenek, amely kizárólag egy lakásul szolgáljon.

Ez alkalommal két képben mutatom be azt a házat, amely egylakásos és egy házcsoportot, amely hat egyéni lakást foglal magában. Az nem tévesszen meg senkit, hogy automobilja is van a ház lakójának. Csak nálunk van az a felfogás, hogy csak bankárnak és élelmiszeruzsorásnak lehet autója.

Az amerikai ház beosztása az autóval kapcsolatosan készül. A földszint szélső helyisége a garage. Itt vannak még elhelyezve a konyha, dolgozószoba, fogadószoba, iroda, a személyzet, esetlen sofför szobája és hasonlók. Az első emeleten az ebédlő, női szoba, gyermekek szobája a nevelővel, a második emeleten a hálószobák. A legtöbb ház egy és két emeletes, s van olyan kétemeletes ház is, ahol csak négy szoba van, de ez a négy el van osztva a két emeleten. Egyáltalában nem építészeti probléma négy-hat olyan lakást egy házba, vagy háztömbbe sürüsíteni.

Iskola példáját láthatja itt az olvasó. A háztömb egy kis hegyoldalon épült. A hegy lábánál a föld függőlegesen le van vágva, s az igy támadt falban hat autogarage van elhelyezve. Minden lakáshoz egy garage. Fönn a terraszon tetszetős építési móddal, stilusosan emelkedik a hatlakásos házcsoport. amelyekhez hat kis egyéni kert tartozik. A terrasz szélén egy födött filagória van. E házak az „elővárosok”-ban épültek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egylakásos amerikai ház Házcsoport Amerikában
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98