Dtum
Login with Facebookk
1920 | Január

A füszer- és gyarmatáruk forgalma

A füszer- és gyarmatáruk forgalma erősen összezsugorodott.
A budapesti fogyasztók vásárlóképessége csekély, vidékre pedig, a szállitás nem lévén lehetséges, egyáltalában nem történik vásárlás, ámbár nem egy, különben elég jelentékeny fogyasztásnak örvendő füszerféle, mint gyömbér, szegfübors, szerecsendió és szerecsendióvirág, annyira teljesen hiányzik, hogy még névleges árukat sem lehet megállapitani, az irányzat általában lanyha.

Singapore-bors egyes zsákok vételénél 110-112 K-ért, kisebb mennyiségekben 115 K-ért, vaggontételekben pedig 105-106 K-ért kapható. Fahéj ára 160-200 K között ingadozik. Majorannáért 60-65 K-t jegyeznek, de igy is majdnem eladhatatlan, mert nincs iránta érdeklődés. Sáfrán alig van a piacon; ára 2600-3000 K. Vanilia főleg Bourbon van forgalomban 1350-1450 K áron, de ebből is kevés van. 

Köményben nagy a kinálat, a kereslet azonban nagyon csekély. Elsőrendü hollandi köményt is jóval a tájékoztató áron alul, 49-50 K-ért kinálnak. 

Kávé iránt az érdeklődés megcsappant, főleg a vidéki kereskedők bevásárlása hiányzik a forgalomból. Az irányzat ennek dacára szilárd, mert a budapesti piacon kevés áru van – az is kizárólag Santos superior – és külföldről is gyéren érkeznek ajánlatok. Különben ugy a bécsi, mint a trieszti jegyzések magasabb árakat adnak, mint a Budapesten ma nagyban jegyzett 94-95 K ár. 

Tea irányzata a csekély érdeklődés miatt lanyha. A lanyhaságot fokozza, hogy még egyre ujabb tételek érkeznek, amelyek már nehezen helyezhetők el, mert Budapest fölvevőképessége nem valami nagy, vidékiek pedig a szállitás nehéz volta miatt nem vásárolnak. Sok Souchong-törmelék van forgalomban, amelyért egyes ládák vételénél 125 K-t jegyeznek, nagyobb tételekben azonban még valamivel olcsóbban is kapható. Jobb Souchong-fajtákért 128-135 K-t, elsőrendü Ceylonért 145-148 K-t, Orange Pecco-ért pedig 148-150 K-t fizetnek kg-kint. 

Kakaó fogyasztása észrevehetően kisebb lett, aminek a cukor- és tejhiány az oka. Az ár ennek dacára, mert az itteni készletek csekélyek és a behozatal nagyon nehéz, magasak. Elismert hollandiai márkákért nagyban 200 K körüli árakat kérnek. 

Cukorkák kereslete élénk. A belföldi gyárak, miután nehezen tudnak cukorhoz jutni, és ha álutakon szerezhetnek is kisebb mennyiségeket, az majdnem kizárólag nyers cukor, amelyből természetesen gyöngébb minőségü árut lehet csak késziteni. Behozatal nagyon kevés van, mert Ausztriában is kevés az áru, Csehországból pedig csak kivételesen, nehéz valutákban való fizetés ellen engedik meg a kivitelt. A budapesti piacon a szuperior ára már 60 K-án felül van. 

Csokoládé iránt az érdeklődés megcsappant, de mert kevés áru van a budapesti piacon, és különösen elsőrendü svájci márkák hiányoznak, az árak nagyon magasak. Jó svájci áru kg-ja nagyban 180-200 K, mig a silányabb olasz minőségekért 155-160 K-t jegyeznek. 

Vanilin iránt rendkivül élénk az érdeklődés, kg-kint 6-7000 K-val jegyzik. 

Déligyümölcsből az utóbbi napokban meglehetősen nagy tételek érkeztek.
A piac nem tudja az árut elég gyorsan fölvenni és igy a készletek nyomják az árakat. Jött többek között néhány vaggon 300-as és 360-as citrom, amelyet 580-600 K-ért kinálnak ládánként. Érkezett valami kevés narancs is, többnyire halovány, nem eléggé érett áru, amelynek ládáját 850-900 K-ért árusitják. Sok fügét hoztak legujabban, aminek folytán ennek a cikknek irányzata ellanyhult és árai nagyot hanyatlottak. Dalmát zsákosfügét 36 K-val, zsákos koszorufügét 50 K-val és szmirnai préselt ládás árut 46 K-val ajánlanak.

Sok szentjánoskenyér is érkezett, még pedig majdnem kizárólag idei termésü, szép olasz áru, amely Budapesten 14,50-16,50 K áron kerül forgalomba.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Versailles – Párizs távfutóverseny Versailles – Párizs távfutóverseny
A franciák legklasszikusabb országúti távfutóversenye az 1902. óta a...
Az olasz és a magyar külügyminiszter tárgyalásai Velencében Az olasz és a magyar külügyminiszter tárgyalásai Velencében
Ciano nyilatkozata a magyar-olasz tárgyalásokról A...
Az MTK nemzetközi versenye Az MTK nemzetközi versenye
1500 néző jelent meg a Hungária-sporttelepen, hogy az év első...
Csodálotos képeslapok! Csodálotos képeslapok!
Alig van valami, a minek mostanában oly nagy divatja volna, mint a...
A német császár Baranyában A német császár Baranyában
Bellyén már az utolsó intézkedéseket is megtették Vilmos császár...
Állatok arckifejezése 2 Állatok arckifejezése 2
Az állatlélektan általában rengeteget köszönhet a fotografálásnak....
Lázadások a vörös hadsereg nyugati frontján Lázadások a vörös hadsereg nyugati frontján
A népbiztosok tanácsa permaneus üléseket tart, melyek jelentős...
Repülési krónika Repülési krónika
Míg Santos-Dumont-ról és Delagrange-ról hallgat a krónika, a nyár...
Magyarország – Németország 1:1 Magyarország – Németország 1:1
Félhárom előtt öt perccel lépett pályára meggypiros, magyar címeres...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98