Dtum
Login with Facebookk
1920 | Január

Ötletország - Fonográf

Ma már a kis gyerek is tudja, hogy mi az az automata, hogy az semmi más, mint rugóra járó gépi szerkezet, abban sem ördög, sem isten nincs elbujtatva, s hogy azt az emberi ész találta ki. Éppen azért, mert mindenki tudja, hogy van olyan gépi szerkezet, amely embert pótol, amellyel igen bonyolódott feladatokat is megoldhat az ember, millió és millió olyan ötlet van forgalomban, amelynek alapja az automata.

Sokat foglalkoztam a találmányok lélektanával, százszám kapok leveleket, amelyekben a legkülönbféle foglalkozásu olvasóm kér véleményt, tanácsot, elismertetést, rendesen „világméltó” találmányáról. Ezek a találmányok csaknem mind abból állanak, hogy a feltaláló valamit elgondol, s annak kivitelét rábizza egy motorra vagy egy automatára.

„Beállitunk egy automatát” mondja a föltaláló, vagy egy motor végzi a szolgálatot. Nálunk ezt találmánynak gondolják az emberek, ott künn a tengeren tul ez nem egyébb, mint ötlet, amelyet egy, legfeljebb két esetben alkalmaznak, s aki akarja utánozza. Nem fektetnek rá egy életreményt, legfeljebb egy napi vagy egy periodus kereseti lehetőségére szolgál.

Két jellegzetes esetet fogok itten ismertetni, amely élénken világit rá a fejlett gazdasági és ipari élet dus uralására, ahol az emberek az ötlettel nem házalnak, hanem nyomban alkalmazzák. Itt van az egyik. Chikago egyik utca sarkán áll a spárgaárus. Kis szekere tele van friss spárgával. Ezt hirdetni kell, főleg arra van szükség, hogy a széles utca mind a négy sarkán megtudja a járókelő, hogy a tulsó sarkon friss spárga kapható.

Az ötlet az, hogy a spárgaárus kivesz egy hangosan beszélő fonográfot, amelynek a hengerén a következő hirdetés szövege van felvéve: „Akar ön ma friss spárgát ebédelni? Ne sajnálja a fáradságot, sétáljon át hozzám, olcsó a friss spárga! Friss, friss, tessék a spárga. Már husz centért kaphat egy ebédre valót. Tessék. Jöjjön közelebb!

Szemtanuja voltam egy ilyen fonográfos kofa üzleti munkájának. A fonográf hangjára megálltak a járókelők s először végig hallgatják a kikiáltó csalogató szövegét. Mosolyogtak, azután átmentek a tulsó oldalra, hogy jobban hallják, végül vettek spárgát. Mondani sem kell, hogy rövid idő alatt más utcai árusok is vettek maguknak fonográfot, s ennek segélyével igyekeztek tuladni áruikon, de heteken át csak a „spárga fonográfról” beszéltek, s ez az ötlet azután minden spárgaárusnál hasznothajtó volt. Az elsőség pálmáját a spárgaárus vitte el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az amerikai képviselőház megszavazta az Anglia megsegitéséről szóló törvényjavaslatot Az amerikai képviselőház megszavazta az Anglia megsegitéséről szóló...
Az amerikai képviselőház a lend and lease javaslatot 260:165 szóval...
A football-botrány A football-botrány
A Magyar Testgyakorlók Körének footballcsapata a kupáért akart...
Párisi ölebek sorsa Párisi ölebek sorsa
A párisi ölebek, tudtunk szerint, nem szervezkedtek, de ennek daczára...
Puszták népe Puszták népe
Gyermekkoromban én is voltam pusztán. Voltam azóta is, birtokos...
A legkockázatosabb kereskedelmi vállalkozás A legkockázatosabb kereskedelmi vállalkozás
Kevés vállalkozás van, amely kockázatosabb volna a jéggel való...
Vohralik (Vörös) Vince kitűnő szereplése az olimpiádon Vohralik (Vörös) Vince kitűnő szereplése az olimpiádon
A múlt évben tőlünk Prágába költözött és ott cseh állampolgárrá lett...
A biatorbágyi tömeggyilkos bűnügyét ma tárgyalja a törvényszék A biatorbágyi tömeggyilkos bűnügyét ma tárgyalja a...
Vasárnap délután kevéssel négy óra előtt feltárult a pestvidéki...
Népszavazást követel Mussolini a felvidéki magyaroknak Népszavazást követel Mussolini a felvidéki magyaroknak
- Vannak pillanatok a népek életében, amikor a vezéreknek nem szabad...
Gróf Esterházy Tamás adósságait négymillió pengős kölcsönnel rendezi egy svájci pénzcsoport Gróf Esterházy Tamás adósságait négymillió pengős kölcsönnel rendezi...
Vasárnap befejeződtek azok a hosszadalmas tárgyalások, amelyek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98