Dtum
Login with Facebookk
1920 | Június

A „Hangya” végzi a papírellátást

Hivatalos lap rendeletet közölt, amely szerint a rotációs-, valamint az íves nyomópapír beszerzésének kizárólagos jogát a kormány a „Hangya” szövetkezetre ruházta, amelynek ez a megbízatása egyelőre 1920. évi december 31-ig marad érvényben, ha azonban addig más rendelkezés nem történik, akkor a rendelet hatályát automatikusan egy évre meghosszabbítják.

Ezzel kapcsolatban a kormány Papírelosztó Bizottságot szervez, amelyben az állam, valamint a szövetkezet megbízottain kívül a vidéki és fővárosi lap-, könyvkiadó és nyomdavállalatok képviselői helyet foglalnak a miniszterelnök kinevezése nyomán. A bizottság határozatai ellen a miniszterelnöknek vétó-joga lesz és döntésig a határozatot fel kell függeszteni. A bizottságnak joga lesz, hogy korlátozásokat állapítson meg.

Egyelőre az a korlátozás marad érvényben, hogy hétköznapokon, mint vasárnap hat oldalt adhatnak a napilapok, kivéve a kormány hivatalos lapjait. A lap- és könyvkiadó-, valamint nyomdavállalatok kötelesek készleteikről és azok felhasználásáról pontos kimutatást vezetni, feltüntetve, hogy 1919. évi szeptember 1. és 1920. évi június 1. között nem rotációs papírból mennyit használtak fel.

Fontos intézkedése a rendeletnek a multban elharapódzott visszaélések megakadályozására az, hogy az újságpapírból származó úgynevezett remitendákat a vállalatok megőrizni és a „Hangya” szövetkezetnek ártérítés ellenében visszaszolgáltatni kötelesek. Ezzel elejét veszik annak, hogy az állami támogatással kapott papírost akár lánckereskedelmi úton lehessen felvagdalva forgalomba hozni, akár pedig feleslegesen és szisztematikusan növelni a makulaturanyomás mennyiségét.

A rendelet végül kimondja, hogy a vasárnapot és ünnepnapot követő reggel újságok nem jelenhetnek meg, ezzel tehát a hétfői lapok meg fognak szűnni.

A magunk részéről mindenben helyeseljük a kormány intézkedését, mert a „Hangya” működése garancia lesz arra, hogy a papírellátás területén uralkodó anomáliák a lehetőség szerint meg fognak szűnni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sirok község (jobbra a Hangya-szövetkezet helyi fiókja) A "Hangya" hirdetése
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98