Dtum
Login with Facebookk
1920 | Június

A hónap rövidhíreiből

Közepes lesz a termés

A földmívelésügyi minisztérium a napokban adta ki a vetések állapotáról szóló legújabb jelentését, amely a május 31-iki állapotot mutatja ki. A jelentés szerint a legutóbbi két hét száraz és meleg időjárása úgy a gabonafélék, mint a kapás- és kerti növények fejlődésére is kedvezőtlen hatással volt. Az áprilisi jó, sőt helyenként kitűnő terméskilátásokat az állandó szárazság és rekkenő hőség lényegesen csökkentette. Különösen a rozs és a tavaszi kalászosok sínylették meg a szárazságot, de gyengültek az őszi búzatermés kilátásai is.

A tengeri továbbfejlődéséhez nagy szükség van a csapadékra. A korai burgonya elég jó, a késői azonban gyengén áll. Cukorrépa kielégítő, takarmányrépa közepes, repce gyenge. Kerti vetemények nagyon sínylik a szárazságot és kezdenek fonnyadni. A bab fejlődése kielégítő, a korai borsó és káposzta is szép. A dohány palántálása a szárazság miatt lassan halad. A lóhere és lucerna kielégítő. A gyümölcs a szárazság miatt nagy mértékben hull, a termés általában közepes lesz.

A szőlészeti és borászati felügyelők jelentései szerint a termés általában közepesnek, a balassagyarmati kerületben jónak, a miskolcziban csekélynek ígérkezik. A kereslet szünetel, eladás alig van.


Tiszavirágok

Szegedről irják lapunknak: Már napok előtt megkezdődött a „Tisza virágzása”. Ez tudvalevően azt jelenti, hogy a rövidéletü kérészek ilyenkor lepik el a Tisza folyót. Más esztendőkben Brehm megállapitása szerint ez a Tiszavirágzás junius 10-ike és 20-ika között szokott lefolyni. Az idén azonban, mint minden más, ugy látszik a kérészek kalendáriuma is sietett. A Tisza finom szárnyu és rövidéletü tavaszi vendégei már napok óta óriási tömegekben lepték el a Tiszát s napok óta milliárdszámra hömpölygeti gyöngéd hulláikat a szőke Tisza, bölcsőjük és sirjuk. 


A kávéházi magánforgalom ma teljesen szünetelt. Az irányzat és a felfogás is bécsi magasabb kurzusok, különösen a Magyar Hitel 170 koronás áremelkedésének hirére, határozottan megszilárdult. Az eső, amelyről most már bizonyos, hogy országos jellegü volt, a spekuláció felfogását szintén kedvező irányban befolyásolta. A bankoknál is igen nagy összegü pénzfeleslegek vannak gyümölcsözetlenül és miután a felesleges tőkéknek más elhelyezése nem igen kinálkozik, valószinü, hogy a bankok ezt a pénzt a tőzsdére viszik. Igen kedvező hirek terjedtek el a Nasiciről, amelynek igazgatósága Jugoszláviába utazott és a Gummi tőkeemelési feltételeiről. 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98