Dtum
Login with Facebookk
1920 | Június

Wagner-novellák és cikkek

(Wagner Richárd: Egy német muzsikus Párizsban. - Fordította és magyarázatokkal ellátta: Cserna Andor. Az Athenaeum kiadása.)

A könyv címlapján magányosan gubbasztó férfi látható, ki egy domb tetején áll, fejét lehorgasztja, arcát elfödi felhúzott köpenyege. Alant a domb tövében tornyok, házfödelek - a város, a részvétlen ellenséges érzületű város, mely koplalásra, bús egyedüllétre kárhoztatja a teremtő embert, aki azért jött, hogy hódítson és boldoguljon.

 

A könyv fedele kitűnően érzékelteti a benső tartalmat: Wagner Richárd kilátástalan küzdelmét, keserves vergődését Párizsban, míg végül 1842-ben feladta a harcot és hazament. ..."Párizsban magában néhány évre megszűntek a kilátásaim, 1842 tavaszán elhagytam tehát.

 

Először láttam meg a Rajnát - és én szegény művész örömkönnyek között esküdtem örök hűséget hazámnak. - Így fejezi be Wagner 1842-ig terjedő önéletrajzvázlatát. Wagner hazament, de nem sokáig maradhatott német földön, 1849-ben ő is részt vett a forradalomban és a forradalom leverése után egy évtizeden át külföldön bujdosott, hogy ne érje őt utol az államhatalom kérlelhetetlen bosszúja.

A könyv Wagner három novelláját, nyolc zenei program-magyarázatát és Beethoven IX. szimfóniájáról írt két értekezését tartalmazza. A program-magyarázatok ma már csupán kultúrhistóriai szempontból fontosak. Ugyanis Wagner a muzsikus, a közönséget az irodalom területére kalauzolta és irodalmi szempontok belecsempészésével igyekezett az egyes zenei alkotások tartalmát megmagyarázni.

 

Eszmékkel, filozófiai mozzanatokkal akarta helyettesíteni a hangokat. Sokkal értékesebb Beethoven IX. szimfóniájának előadásáról szóló jelentése. Itt már aztán a gyakorlati muzsikus, a karmester szólal meg. Wagner sorra veszi a szimfónia hangszerelési hibáit és az egész mű szelleméből rekonstruálja az egyes hangszerek szólamait. Beethoven már süket volt, mikor e művét megírta és helyenként vétett a jó hangzás ellen. Wagner tehát megtisztogatta a szimfóniát e hibáktól és oly tökéletessé igyekezett formálni, mint ahogy a mester azt elképzelte, vagyis Wagner felfogása szerint elképzelhette.

 

Kottapéldákkal igazolta feltevéseit. A nagyközönséget bizonyára Wagner három novellája érdekli elsősorban. Mindhárom novellának ugyanaz a német muzsikus a hőse, kit Wagner R... betűvel jelez. Megható írások; nem nehéz kitalálni, hogy maga Wagner jelentkezik stilizáltan e történetekben. Wagnert még a németek is nagy sokára ismerték el, annál kevésbé ismerhette el a latin kultúrájú Párizs e nehezen kibontakozó germán óriást. Magára hagyatva vergődött a nagy ember-erdőben és hasztalanul kínlódott, hogy műveit a közönség elé vihesse.

 

Ez időben jelentek meg novellái is, amelyek számára kereseti alkalmat - nagyon szegényes kereseti alkalmat - jelentettek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Wagner nem tartotta volna fontosnak ezeket az írásokat. Épp oly komolysággal, hittel forgatta a tollat, mint amikor hangjegyeket, opera-partitúrát írt le a papírosra. Wagner e prózai írásait Cserna Andor fordította le nagy szeretettel és avatottsággal.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Briand és Chamberlain a kinai eseményekről hosszu eszmecserét folytattak Briand és Chamberlain a kinai eseményekről hosszu eszmecserét...
Chamberlain lakásán vasárnap délután Anglia, Franciaország és...
Az uj esztendő küszöbén Az uj esztendő küszöbén
Gyorsan telnek egymásután az évek; egyik eltünik a multak tengerébe,...
Harc a tenger alatt Harc a tenger alatt
A modern háboruban olyan hadieszközökkel küzdenek, amilyenekről még...
A Wekerle-kormány gazdasági programja A Wekerle-kormány gazdasági programja
Felhatalmazást kérünk továbbá az állami bevételek igénybe vehetésére,...
Peltzer Berlinben legyőzte a francia Sera Martint Peltzer Berlinben legyőzte a francia Sera Martint
Franciaország legjobb atlétáinak indulása és a finnek olimpiai...
Rohonczi a női ötpróbabajnok Rohonczi a női ötpróbabajnok
Márton vezet a tízpróbabajnokságban Hideg, szeles időben kezdték el...
Fejlődésben a magyar úszósport Fejlődésben a magyar úszósport
Szombaton és vasárnap került sor Magyarország ez évi...
Minden lehetőt elkövetünk, hogy mentsük, ami az árterületeken menthető Minden lehetőt elkövetünk, hogy mentsük, ami az árterületeken...
Kállay Miklós miniszterelnök képviselőházi bemutatkozó beszédében...
Van-e drágaság vagy nincs? Van-e drágaság vagy nincs?
Ha a pesti háziasszonyt, vagy a kisfizetésű családfőt kérdezzük...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98