Dtum
Login with Facebookk
1920 | Június

Szivmüködés a halál után

Laurenti belga orvos-tanár ujabban érdekes kisérleteket végzett állatokon arra vonatkozóan: elhal-e a sziv maga is nyomban a beállott halál után? Az elhalt állat szivét megfelelően preparálva, Laurent valóban meglepő kisérleteket végzett, amelyek eredménye majdan messze kihatással lesz az orvosi gyakorlatra nézve is.

Egy hüllő szive legott feléled, ha hideg vizbe helyezik s a meleg vérsavó hatása alatt folytatja rendes müködését. A teknősbéka szive a rothadó husban tovább élt; az emlősállat testéből kivett s egy másik élő állat nagy ütőerével összevart sziv két napon át rendesen müködött és tartotta keringésben az idegen állat vérét.

Laurent e kisérletekből levont tanulságok alapján azt a kérdést veti fel: vajjon a halál után valamennyi életszervünk meghal-e, avagy az életerősebb szervek bizonyos ideig tovább élnek? A tudós professzor ezután olyan hipotéziseket állit föl, amelyekre kisérleteinek eredménye feljogositja őt.

Igy például nem lehetetlen, hogy a halvaszületett gyermeket meg lehet majd menteni az életnek s bizonyos betegségek iránt való hajlamosság eseteiben, amilyen például a rákbetegség egyik-másik életszerv degenerációja vagy korai megvénülése által támadnak, Laurent professzor kisérleteiből leszürt tanulságok révén az orvosi tudomány védekezni lesz képes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98