Dtum
Login with Facebookk
1920 | Június

A modern sebészet csodái 2.

Carrelnek kiváló tanitványa akadt Franciaországban Voronoff nizzai sebészorvos személyében, aki kisérletei során arra a tapasztalatra jutott, hogy az egyes szervek, de főként a komplikáltabb berendezésü életszervek átültetésénél elengedhetetlen föltétel az, hogy az átültetett szerv épp oly és lehetőleg azonos mennyiségü vérrel legyen ellátva, mint volt annak az állatnak a testében, amelyből vétetett!

Bizonyos értelemben tehát a faji rokonság feltétele a sikeres operációnak. Annyi bizonyos, hogy az ily fajta operációk jobban sikerültek az egyfajtáju állatoknál, s az embereken végzett kisérletek is arra az eredményre vezettek, hogy az ugyanazon családtagjainál végzett ilynemü operációk jobb sikerrel jártak, mint mikor két különböző eredetü egyén szerveinek átültetését kisérelték meg. Ez azonban nem elengedhetetlen feltétele a sikernek, kell azonban, hogy lehetően vérbeli vagy legalább is fajbeli rokonság legyen meg köztük.

Igy például a francia egyénen végrehajtandó ilyen operáció sikeresebb lesz, hogyha az átültetendő szerv ugyancsak francia emberből vétetik, mintha például eszkimóból vagy szerecsenből vétetnek. Erre nézve azonban a kisérletek folyamatban vannak, s végleges ítélet még nem mondható. Voronoff egy ember koponyacsontján sérülés következtében támadt ökölnyi nagyságu nyilást a bárány lapockacsontjából vett csonttal toldotta ki teljes sikerrel.


Egészen uj perspektiva nyilt meg tehát a sebészet terén s az uj nemzedék olyan műtéteket talál majd közönségeseknek és mindennapiaknak, amelyeket ez idő szerint talán még a lehetetlenséggel találunk határosnak. Igy például a két oldali vesetuberkolózis, amely ez idő szerint gyógyithatalna, egészséges vesék átültetése révén gyógyitható lesz; egész végtagokat, izületeket fognak átültetni s megszüntetik a nők terméketlenségét stb.

És honnan veszik az átültetésre alkalmas szerveket?
Nos, a….holt emberekből! A balesetek vagy olyan betegségek következtében meghalt emberek testéből, akiknek vére nincs megfertőzve. A szívmüködés megszünése, tehát a halál után nem következik be nyomban a szétesés folyamata. Elsőnek az agy, majd a tüdő indul bomlásnak, de a többi, kevésbé kényes szervek, a csontok, az izmok, a véredények, a vesék stb. csak néhány óra mulva változnak el, mely időn belül tehát kitünő oltási anyagul szolgálhatnak.

Voronoff két órával a halál bekövetkezése után metszett ki különböző szerveket az állatból, mely szerveket egy óra hosszat megfelelő konzerváló folyadékban fürösztött; s ezek a szervek még mindig alkalmasak voltak az átültetésre! Vannak már azonban olyan eljárások is, amelyek segélyével az ilyen holttestből kimetszett szervek hosszabb idő után is alkalmasak maradnak az átültetésre.

A modern intenziv élet, az ipar és közlekedés csodálatos föllendülése s a kényelmi intézmények sok ezernyi emberéletet követelnek áldozatul, amit a haladás hadisarcként vet ki az emberiségre. Nos, a modern orvosi tudomány ezeket a halottakat feltámasztja, amennyiben a holtak szerveit egy másik szervezetben uj életre kelti s meghosszabbitja a földi élet ugy, hogy azt kölcsön kéri a – holtaktól!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tiszavirág A tiszavirág
A tiszavirág vagy kérész egyik legősibb rovar a földön. A...
Színházi bemutatók Színházi bemutatók
A kitagadottak - Somogyváry Gyula három egyfelvonásosa a magyar...
„A furfangos özvegy” „A furfangos özvegy”
Goldoni komédiáját – commedia dell’Arte törvényes...
Kossuth Ferenc   † Kossuth Ferenc †
Kossuth Ferenc, belső titkos tanácsos, volt kereskedelemügyi...
Az angol ezredek állatai Az angol ezredek állatai
A legtöbb angol ezredben szokásban van, hogy valami állatot tartanak,...
Milliárdos ingatlanvásárlások a fővárosban Milliárdos ingatlanvásárlások a fővárosban
A főváros területén az elmult héten 63 ingatlan jutott új birtokos...
Horthy István és Prónay Pál Frontharcos Szövetség-nek alakuló gyülését a belügyminiszter is betiltotta Horthy István és Prónay Pál Frontharcos Szövetség-nek alakuló...
Vasárnap ujabb fordulatot vett a frontharcosok szervezése körül folyó...
A gyufa-adó A gyufa-adó
Annak ötletéböl, hogy az osztrák kormány a gyufa-adó behozatalát...
A Rábcza hidjának áthelyezése A Rábcza hidjának áthelyezése
A Rábcza folyónak szabályozása szükségessé tette, hogy azon hidat,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98