Dtum
Login with Facebookk
1920 | November

Magyarország nélkül nincs román-lengyel szövetség

Köztudomásu dolog, hogy Take Jonescu román külügyminiszternek prágai látogatása nem járt a csehekre nézve azzal az eredménnyel, amelyet Benes elérni kívánt. A román külügyminiszter a csehekkel való végleges megállapodásokat a Varsóban teendő látogatásával kapcsolatos eredményektől tette függővé.


A külföldi lapok egyértelműen jelentik, hogy Take Jonescut a lengyelek páratlan szívességgel fogadták és félreérthetetlen világossággal adták tudtára, hogy Romániával készségesen lépnek szövetségre ugy a román érdekek, mint a lengyel közös érdekek védelmében, de egyáltalán nem hajlandók segédkezet nyujtani olyan politika s általában olyan helyzet állandósításához, amely Lengyelországot mesterségesen elválasztaná az őt jogosan megillető tescheni területektől és a történelmi magyar államoktól.


Románia és Lengyelország a régi időkben is kötöttek egymással szövetséget, amelynek egyedüli célja volt az orosz invázió feltartóztatása. Amikor az a szövetség felbomlott, Lengyelország elbukott s Románia jelentéktelen állammá sülyedt. Ennek a történelmi szerencsétlenségnek a megismétlődését akarják a lengyelek megakadályozni és azért mindenáron arra törekszenek, hogy Romániát olyan politikai belátásra birják, amely a történelmi magyar állam érdekeinek is megfelel. Lengyelország meg van győződve arról, hogy jövendő biztonsága, valamint gazdasági helyzetének fellendülése csak ugy fog végrehajtatni, hogy ha a történelmi terület visszaszerzi életképességét és nyugalmát.


A lengyel-cseh viszony annyira elmérgesedett, hogy arról ezidőszerint egyáltalán szó sem lehet, hogy a lengyelek olyan szövetséghez csatlakozhassanak, amely ugy Lengyelország, mint Magyarország érdekeit sérti. Lengyelországnak szüksége van Románia barátságára, de egészen kétségtelen dolog, hogy Romániának is nagy mértékben szüksége van arra, hogy Oroszország európai nyugati oldalán egy konszolidált hatalmas lengyel nemzeti állam erősödjék meg és készen álljon arra az esetre, hogy ha Rettenetes Iván terveinek megvalósítására az oroszok ujból felkészülnének. Románia ennek tudatában keresi Lengyelország barátságát.

 

Lengyelország Déleurópával való gazdasági viszonyainak és létfeltételeinek megteremtése érdekében akarja s követeli a magyar állam rekonstrukcióját. A feladatok óriásiak és Take Jonescu az ellentétek kiegyenlítésén fáradozik. A románok igen jól tudják, hogy a kis-ántánt létrejötte védekezési bázist csak olyan államokkal szemben szolgálhatna, amelyekkel szemben maga egyedül is védekezhetne s így rá nézve a szövetkezés igen csekély értékkel bírna.


Románia exisztenciáját és jövendő megmaradását ugyanis az az elem fenyegeti, amely fenyegeti Lengyelország felépülését és konszolidálását. Akik jól ismerik Lengyelország intencióit, nagyon jól tudják, hogy Lengyelország köthet ideig-óráig védelmi szövetséget Romániával, de tartós barátságra csak akkor fog vállalkozni, ha feltételeinek legnagyobb biztosítéka, a magyar állam rekonstruálva lesz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A trónörökös huszárezredes lett A trónörökös huszárezredes lett
A hadsereg rendeleti közlönyének egyik közelmúlt száma közli Károly...
Húsz gabonatárházat épít a földmívelésügyi minisztérium Húsz gabonatárházat épít a földmívelésügyi minisztérium
Rendkívül tanulságos előadást tartott a mezőgazdasági értékesítésről...
Új mellúszó világrekordok Új mellúszó világrekordok
A napokban megdőlt a mellúszás 100 jardos és 200 méteres...
A felkelő Napnak is lehet zöld sugara
A csillagok, főként, ha a horizon közelében vannak, hol a fénytörés a...
Az ifjúság nemi problémái Az ifjúság nemi problémái
A mai társadalom nemi kétszínűsége, álerkölcsök merev dogmái,...
A szociális minisztériumért A szociális minisztériumért
Szociális időket élünk. De nem elég, ha csupán a közéleti fórumra...
180,000 korona – egy talált tárcáért 180,000 korona – egy talált tárcáért
A Bulyovszky-utca és Andrássy-ut sarkán szombaton délután egy...
Cholnoky Viktor - 1868 – 1912 Cholnoky Viktor - 1868 – 1912
A nagyközönség csak az utóbbi időben vette észre, de az írók kicsiny...
Liszthiány Szegeden Liszthiány Szegeden
Szegedről jelentik a Magyar Távirati Irodának: Szeged városa nagyobb...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98