Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1920 | Október

A rendőrség keresi Ruzics ügyvédet

Megkezdődtek a kihallgatások a Landau-ügyben

- Hétfői Napló tudósítójától –

A Ruppert Rezső nemzetgyülési képviselő interpellációja révén nagy pert felvert Landau-ügy legujabb fázisa az, hogy a rendőrség az egyetlen letartóztatott Dobé Nándor társát, Ruzics Ferencet keresi, aki információnk szerint nem tartózkodik Budapesten. Ruzics Ferencet Véssey rendőrtanácsos a tegnapi nap folyamán lakásán kerestette, hogy tanukihallgatásra idézze meg, mert egyelőre csak mint tanut, Dobé Nándor viselt dolgaira vonatkozólag akarták kihallgatni, azonban Ruzicsot a lakásán nem sikerült megtalálni. Azt a felvilágositást kapták a rendőrség közegei, hogy Ruzics már napok óta nem járt haza a lakására.


Sipos Kamilliót és a két másik polgári nyomozót, akiket a katonaság vett örizetbe és a Margit-köruti fogházban tart fogva, még mindezideig nem szállithatták át a Markó-utcába, mert a kihallgatásokkal megbizott katonai ügyész a katonaság szerepére vonatkozólag még ma is kihallgatta és szembesitette a három letartóztatott nyomozót. A szembesitések mindazokkal a gyanusitottakkal, akikről a katonai nyomozó azt állapitotta meg, hogy bizonyos részük van a Landau-ügyben, a holnapi napon megtörténnek és a három polgári egyént a katonai fogházból átviszik a Markó-utcai polgári fogházba.
Miután bebizonyosodott, hogy Landau Géza, a szerencsétlenül járt Landau Adolf fia, teljesen ártatlanul került fogságba, a fiatalembert a mai napon elbocsátották a Margit-köruti fogházból.


Az ügyészség egyébként felderitette Dobé Nándornak egész bünlajstromát és dr. Morócza Dénes kir. ügyész inditványára dr. Székely Jenő vizsgálóbiró elrendelte Dobé ellen ennek valamennyi bünügyére vonatkozóan a büntető vizsgálatot.


E szélhámos borbélylegény és borügynök ellen 27 rendbeli csalás, hétrendbeli sikkasztás, négyrendbeli lopás, egy rablás, egy testi sértés, négy magánlaksértés és egy ingatlan vagyon rongálása, egy zsarolás (ez vonatkozik a Landau-ügyre) és egyrendbeli kettős házasság büntette cimén folyik a vizsgálat.


Megállapitást nyert, hogy Dobé a proletárdiktatura alatt is tevékeny szerepet vitt. Abban az időben erősen kommunista érzelműnek mutatta magát és Izsákon az ottani vörösörség parancsnokságánál feljelentette Weisz Béla izsáki kereskedőt élelmiszerrejtés cimén. Weiszt e feljelentés folytán letartóztatták és élelmiszerkészleteit elkobozták. Dobé megtévesztette Baán Jenő kereskedőt és sikerült tőle egy borpincét vásárolnia, amelyért 20 000 korona előleget fizetett azzal, hogy a hátralékos vételárat pár hó leforgása alatt kifizeti. Amikor megszerezte ezt a borpincét borkészletével együtt, több borkereskedő céggel lépett összeköttetésbe és ezek legnagyobb részét megkárositotta. E kereskedőknek nagyobb mennyiségű bort adott el, valamennyitől magasabb összeget vett előlegül, de bort nem szállitott. Az ily épp kicsalt előlegek összege meghaladja a 4 millió koronát.


Megkárositotta Schillinger automobilkereskedő céget is, akitől bérbevett egy autót és mielőtt egy fillért is fizetett volna, a gépkocsit eladta.


Szélhámoskodásai során megismerkedett D. Edéné asszonnyal, akit rábeszélt arra, hogy váljék el az urától, ő is elválik feleségétől és akkor megesküsznek, Dobé az asszonyt becsapta, olyképpen, hogy ennek ingatlanára 200,000 korona kölcsönt vett fel s aztán az asszonyt, anélkül, hogy feleségül vette volna, amikor már minden vagyonából kiforgatta, megverte, majd elkergette. Aztán egy másik nőt szemelt ki áldozatul, akit feleségül vett, mielőtt törvényes nejétől elvált volna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
„Salome” A Magyar Kir. Operaház ujdonsága deczember 19-én „Salome” A Magyar Kir. Operaház ujdonsága deczember...
Már hétéves ez e megdöbbentő mű, olyan nagynevű zeneszerző darabja,...
Szép Ernő -  Lila Ákác Szép Ernő - Lila Ákác
Szép Ernő művészete s művészetének technikája: a szónak legnemesebb s...
Nagyatádi Szabó nyilatkozik elkedvetlenedéséről Nagyatádi Szabó nyilatkozik elkedvetlenedéséről
Az elmult héten a különböző válsághírekkel kapcsolatban többízben...
Automobilágyuk léghajó üldözésére Automobilágyuk léghajó üldözésére
Gyakran folyt már a felett vitatkozás, hogy vajjon a régmult,...
A mai fiatalok „álfiatalok”, de éppen ezért: előre az igazi fiatalokkal! A mai fiatalok „álfiatalok”, de éppen ezért: előre az...
A magyar képzőmüvészet tudvalevőleg súlyos válságban szenved s ennek...
A Postatakarékpénztár kereskedelmi árucikkek árverésére akar berendezkedni A Postatakarékpénztár kereskedelmi árucikkek árverésére akar...
A Bud János pénzügyminiszter által beterjesztett appropriációs...
Epilepsziát játszott és közben kilopott 50 ezer schillinget egy bankár zsebéből Epilepsziát játszott és közben kilopott 50 ezer schillinget egy...
Különös, hogy a budapesti rendőrség legújabb nemzetközi sikeréről...
Ki akart világháborút? Ki akart világháborút?
A háborús felelősség súlya mégsem egyforma. Németország,...
Baromfivásár Kecskeméten Baromfivásár Kecskeméten
Azt szokták mondani, hogy a magyar ember nem ért a kereskedéshez....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98