Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

Az uzsora-bíróság első tárgyalása

Benzin-lánckereskedés

- A Hétfői Napló tudósítójától.-

Az árdrágítóvisszaélések büntetésére hozott legujabb törvény alapján megalakult a budapesti büntetőtörvényszék kebeléken is az uzsorabiróság, amely a mai napon tartja első érdemleges főtárgyalását.


Az ügy, amelyet az uzsorabíróság eldönt, benzindrágításra vonatkozik. Három vádlott szerepel a perben és pedig Bucsek Károly 27 éves r. k. vallásu vegyészmérnök. Danzinger László 28 éves r. k. vallásu mechanikus és Kaiser Zsigmond 56 éves izr. vallásu kereskedő. Az árdrágítási ügy tényállása az, hogy a földmívelésügyi miniszterium Bucsek Károly vegyészmérnök részére 500 kg. benzint utalt ki azzal a meghagyással, hogy a benzin kizárólag mezőgazdasági célokra használható. Az utalvány a Vacuum Oil Comp. r. t.-hez szólott, amelyet Bucsek bemutatott és egyidejüleg lefizette a részvénytársaságnál a benzinért járó 12.235 koronát.


Megkapta a benzint s azt nem használta fel mezőgazdasági célokra, amire kérte, hanem továbbadta ifj. Vas András kápolnásnyéki gazdálkodónak 18.150 koronáért. Az ügyészség vádindítványában kiemeli, hogy a benzin forgalmi korlátozása alatt álló áru és Bucsek vádlott ezt a forgalmi korlátozást kijátszotta, még pedig nyerészkedés céljából. Danzinger László és Kaiser Zsigmond vádlottak voltak azok, akik Bucsek és Vas András között az adás-vételt létesítették, tehát az áru árát, mint nem szükséges közéeső közvetítők megdrágították. közrműködésükkel annál is inkább, mert fejenkint 350 korona közvetítési dijat fogadtak el.


Az uzsorabiróság dr. Nagy Béla törvényszéki biró elnöklésével alakul meg. A vádat dr. Medvegy István kir. ügyész képviseli.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98