Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

A mozgófénykép a sport szolgálatában

A mozgófényképezés feltalálása egy teljesen uj világgal ismertetett meg. Addig ugyanis kibékültünk azzal a gondolattal, hogy az életnek, a mindennapok jelenségeit, ezerféle mozzanatait másképp ne tudjuk megörökíteni, csak ugynevezett fix képekben.
 
Vajjon ki gondolt volna husz, harminc év előtt arra, hogy a mozgást le lehet fényképezni, ugy hogy a részletfényképek gyors lepergetése hiven elénk varázsolja ugyanazt a mozgást, amelyet megörökítettünk? A mozgófényképezés csodálatos alkalmazásának manapság se szeri, se száma. Hatalmas segédeszköze a művelődés terjesztésének. 

Tanít, szórakoztat, ismereteinket gyarapítja. Mióta a mozgófényképezés annyira elterjedt azóta sokkal könnyebb a tudás, a műveltség népszerűsítése, mert a fogalmak tények, természeti tünemények és jelenségek ma megmagyarázása, rendkívül megkönnyebbedett. Népek, országok szokásai, életmódjai előttünk elevenednek meg. 

Az ázsiai, amerikai, afrikai népek és viszonyok megismerése végett nem szükséges a helyszínre utaznunk, mert a fehér vásznon megjelenő mozgóképek elénk varázsolják azokat a vidékeket, népeket, amelyek annyi sok ezer mérföldre vannak tőlünk. Egyáltalán nagy merészség volna arra válalkozni, hogy pontosan megismertessük mindazokat az előnyöket, azokat a nagyszerűségeket, melyeket a mozgófényképezés biztosít számunkra. 

Elég arra hivatkoznunk, hogy fel nem sorolható előnyei vannak. Ha e sok előny közül kiemeljük azt, hogy a sport szolgálatában a mozgófényképezést szintén kiváló sikerrel alkalmazhatjuk, akkor tulajdonképpen a sok ezer célszerűsége közül csak egyet ragadtunk ki. A sport szempontjából a mozgófényképek fontossága abban rejlik, hogy megismertet azokkal a hibákkal, amelyekről a helyes sportolás érdekében le kell szoknunk és elénk varázsolja mindazokat a részleteket, amelyek valamely torna, vagy sport szempontjából okvetlenül szem előtt tartandók. 

Ujabban ugyanis mindinkább érvényesül az elv, hogy torna és sport nem arra való, hogyerőinket pusztán a durva erőművészetig fejlessze. Mert ha erről volna szó, akkor a torna és a sport elvesznének tulajdonképpeni jelentőségüket. 

A tornának és sportnak az a rendeltetése, hogy testünket ne csak erősítse, hanem rugékonyságát, könnyedségét azáltal fokozza, hogy testünket a mozgás, járás, ugrás, futás, uszás, evezés, vívás stb. ne fárassza agyon, hanem sportoknak, tornáknak okszerű gyakorlása révén erőbe állandó rugalmasságra tegyünk szert. Igy értelmezvén s gyakorolván a sportot, bizonyos testi ügyességre, vagy a szakkifejezést akarjuk használni: stilszerűségre teszünk szert, e mellett mozdulataink a tornászás és sportolás

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az uj termelés zár alá vétele Az uj termelés zár alá vétele
Megjelent a kormány rendelete az uj termés kenyérmagvainak zár alá...
Francia festőművészek példátlan képhamisítóüzemét leplezte le a...
Nagystílű, a maga méreteiben példátlan csalás és hamisítás...
Olasz–magyar kikötő lesz Fiume? Olasz–magyar kikötő lesz Fiume?
Már a bécsi és budapesti találkozók előtt, közvetlenül a Duce milanói...
Megalakult a Magyar Bokréta Szövetség Megalakult a Magyar Bokréta Szövetség
A belügyminisztérium most hagyta jóvá a Magyar Bokréta Szövetség...
Német athléták Amerikában Német athléták Amerikában
A német birodalomban tudva levőleg nagy anyagi erő állt...
A föld termékenysége A föld termékenysége
A föld termékenységének okát régebben az ugynevezett kumusban, a...
A győri ünnep A győri ünnep
Révai Miklós 1797-ben azért távozott Győrről, mert egy részeg városi...
Japán támadások Japán támadások
Ideérkezett jelentések szerint a japán csapatok az Owen...
Bálint Aladár: Shubert dalok Bálint Aladár: Shubert dalok
Im Winterzulesen írta - anno 1821 - a Schubert muzsikával szárnyra...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98