Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

A mozgófénykép a sport szolgálatában

A mozgófényképezés feltalálása egy teljesen uj világgal ismertetett meg. Addig ugyanis kibékültünk azzal a gondolattal, hogy az életnek, a mindennapok jelenségeit, ezerféle mozzanatait másképp ne tudjuk megörökíteni, csak ugynevezett fix képekben.
 
Vajjon ki gondolt volna husz, harminc év előtt arra, hogy a mozgást le lehet fényképezni, ugy hogy a részletfényképek gyors lepergetése hiven elénk varázsolja ugyanazt a mozgást, amelyet megörökítettünk? A mozgófényképezés csodálatos alkalmazásának manapság se szeri, se száma. Hatalmas segédeszköze a művelődés terjesztésének. 

Tanít, szórakoztat, ismereteinket gyarapítja. Mióta a mozgófényképezés annyira elterjedt azóta sokkal könnyebb a tudás, a műveltség népszerűsítése, mert a fogalmak tények, természeti tünemények és jelenségek ma megmagyarázása, rendkívül megkönnyebbedett. Népek, országok szokásai, életmódjai előttünk elevenednek meg. 

Az ázsiai, amerikai, afrikai népek és viszonyok megismerése végett nem szükséges a helyszínre utaznunk, mert a fehér vásznon megjelenő mozgóképek elénk varázsolják azokat a vidékeket, népeket, amelyek annyi sok ezer mérföldre vannak tőlünk. Egyáltalán nagy merészség volna arra válalkozni, hogy pontosan megismertessük mindazokat az előnyöket, azokat a nagyszerűségeket, melyeket a mozgófényképezés biztosít számunkra. 

Elég arra hivatkoznunk, hogy fel nem sorolható előnyei vannak. Ha e sok előny közül kiemeljük azt, hogy a sport szolgálatában a mozgófényképezést szintén kiváló sikerrel alkalmazhatjuk, akkor tulajdonképpen a sok ezer célszerűsége közül csak egyet ragadtunk ki. A sport szempontjából a mozgófényképek fontossága abban rejlik, hogy megismertet azokkal a hibákkal, amelyekről a helyes sportolás érdekében le kell szoknunk és elénk varázsolja mindazokat a részleteket, amelyek valamely torna, vagy sport szempontjából okvetlenül szem előtt tartandók. 

Ujabban ugyanis mindinkább érvényesül az elv, hogy torna és sport nem arra való, hogyerőinket pusztán a durva erőművészetig fejlessze. Mert ha erről volna szó, akkor a torna és a sport elvesznének tulajdonképpeni jelentőségüket. 

A tornának és sportnak az a rendeltetése, hogy testünket ne csak erősítse, hanem rugékonyságát, könnyedségét azáltal fokozza, hogy testünket a mozgás, járás, ugrás, futás, uszás, evezés, vívás stb. ne fárassza agyon, hanem sportoknak, tornáknak okszerű gyakorlása révén erőbe állandó rugalmasságra tegyünk szert. Igy értelmezvén s gyakorolván a sportot, bizonyos testi ügyességre, vagy a szakkifejezést akarjuk használni: stilszerűségre teszünk szert, e mellett mozdulataink a tornászás és sportolás

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98