Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

A mozgófénykép a sport szolgálatában

A mozgófényképezés feltalálása egy teljesen uj világgal ismertetett meg. Addig ugyanis kibékültünk azzal a gondolattal, hogy az életnek, a mindennapok jelenségeit, ezerféle mozzanatait másképp ne tudjuk megörökíteni, csak ugynevezett fix képekben.
 
Vajjon ki gondolt volna husz, harminc év előtt arra, hogy a mozgást le lehet fényképezni, ugy hogy a részletfényképek gyors lepergetése hiven elénk varázsolja ugyanazt a mozgást, amelyet megörökítettünk? A mozgófényképezés csodálatos alkalmazásának manapság se szeri, se száma. Hatalmas segédeszköze a művelődés terjesztésének. 

Tanít, szórakoztat, ismereteinket gyarapítja. Mióta a mozgófényképezés annyira elterjedt azóta sokkal könnyebb a tudás, a műveltség népszerűsítése, mert a fogalmak tények, természeti tünemények és jelenségek ma megmagyarázása, rendkívül megkönnyebbedett. Népek, országok szokásai, életmódjai előttünk elevenednek meg. 

Az ázsiai, amerikai, afrikai népek és viszonyok megismerése végett nem szükséges a helyszínre utaznunk, mert a fehér vásznon megjelenő mozgóképek elénk varázsolják azokat a vidékeket, népeket, amelyek annyi sok ezer mérföldre vannak tőlünk. Egyáltalán nagy merészség volna arra válalkozni, hogy pontosan megismertessük mindazokat az előnyöket, azokat a nagyszerűségeket, melyeket a mozgófényképezés biztosít számunkra. 

Elég arra hivatkoznunk, hogy fel nem sorolható előnyei vannak. Ha e sok előny közül kiemeljük azt, hogy a sport szolgálatában a mozgófényképezést szintén kiváló sikerrel alkalmazhatjuk, akkor tulajdonképpen a sok ezer célszerűsége közül csak egyet ragadtunk ki. A sport szempontjából a mozgófényképek fontossága abban rejlik, hogy megismertet azokkal a hibákkal, amelyekről a helyes sportolás érdekében le kell szoknunk és elénk varázsolja mindazokat a részleteket, amelyek valamely torna, vagy sport szempontjából okvetlenül szem előtt tartandók. 

Ujabban ugyanis mindinkább érvényesül az elv, hogy torna és sport nem arra való, hogyerőinket pusztán a durva erőművészetig fejlessze. Mert ha erről volna szó, akkor a torna és a sport elvesznének tulajdonképpeni jelentőségüket. 

A tornának és sportnak az a rendeltetése, hogy testünket ne csak erősítse, hanem rugékonyságát, könnyedségét azáltal fokozza, hogy testünket a mozgás, járás, ugrás, futás, uszás, evezés, vívás stb. ne fárassza agyon, hanem sportoknak, tornáknak okszerű gyakorlása révén erőbe állandó rugalmasságra tegyünk szert. Igy értelmezvén s gyakorolván a sportot, bizonyos testi ügyességre, vagy a szakkifejezést akarjuk használni: stilszerűségre teszünk szert, e mellett mozdulataink a tornászás és sportolás

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Károlyi-párt kuruckodása A Károlyi-párt kuruckodása
Bonyodalmak a Károly-keresztesek választójoga miatt. E hónap második...
Halotti szertartás a Vatikánban Halotti szertartás a Vatikánban
XIII. Leo pápának julius 3-ikán bekövetkezett betegsége csakugyan a...
A bor ötvenedszer! A bor ötvenedszer!
Nemzeti Szinházban az ünnepi héten kerűlt ötvenedik előadásra...
Légiközlekedés Páris és London közt
1919 augusztus 25.-e óta különböző franczia és angol társaságok...
Krisztus temetése. Feszty Árpád hármas képe Krisztus temetése. Feszty Árpád hármas képe
A Műcsarnokban január 25-ike óta látható Feszty Árpádnak sokat...
Végre sikerült! Legyőztük a világbajnok német kézilabda csapatot! Végre sikerült! Legyőztük a világbajnok német kézilabda...
Jeges szél pásztázza a BSzKRt-pályát, csikorognak a zászlótartó...
Impozáns tüntetés Friedrich mellett Impozáns tüntetés Friedrich mellett
A Keresztény Nemzeti Párt tegnap este nagyméretű ünneplésben...
Halász Zsiga vívóestélye Halász Zsiga vívóestélye
Szerdán tartotta Halász Zsiga vívómester a vigadóban levő...
Fürdőbacillus Fürdőbacillus
Már ilyen is van. Azért persze nem kell ugy érteni a dolgot, mintha...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98