Dtum
Login with Facebookk
1921 | Április

Ártatlanul megrágalmazott szinésznő

Az elhagyott vőlegény bosszuja

A rendőrséghez névtelen feljeletés érkezett a közelmultban s ebben valaki aki nem akarta magát megnevezni, alőadta, hogy a csekkcsalások és kémkedések miatt letartóztatott báró Endennének büntársa van és pedig egy ismert vidéki szinésznő személyében. A feljelentő meg is nevezte a szinésznőt: Fehérváry Juliskát, aki a székesfehérvári Nemzeti Szinház tagja. A rendőrség kétkedéssel fogadta a névtelen bejelentő vádaskodásait, de azért kellő diszkrécióval megindult a nyomozás. Pintér rendőrtanácsos és Bauer rendőrkapitány kapták meg az ügyet, akik két detektivet küldtek azonnal Székesfehérvárra, ahol figyelni kezdték Fehérváry Juliskát.


A névtelen levéliró megemlitette, hogy a szinésznő együtt hamisitotta báró Endennével az ezerszokolosokat és százdollárosokat s hogy rendkivül költekező életmódot folytat. A detektivek megállapitották, hogy Fehérváry Juliska csakugyan fényüző életet él s idegen valutái is voltak, de határozottabb gyanuokokat nem láttak fennforogni. Megerősitette ezt a nézetüket az a körülmény is, hogy a szinésznő hites felesége Fekete Gézának, a székesfehérvári uránia-mozgó tulajdonosának, aki virilista a városban és milliomos hirében áll. Már-már be akarták szüntetni a nyomozást, amikor ujabb lökést kapott az ügy. A rendőrség tudtán kívül egy budapesti lapban megjelent egy cikk, amely határozott formában adta elő azokat a vádakat, amikkel a titkos följelentő hozakodott elő a rendőrségen.


Erre Fehérváry Juliska lakásán házkutatást tartottak, a detektivek magukhoz vették a szinésznő leveleit és ugy ezeket, mint pedig magát Fehérváry Juliskát Budapestre hozták és a remdőrségen előzetes őrizetbe helyezték Pintér tanácsos és Bauer kapitány a legnagyobb gyorsasággal láttak hozzá a rendkivüli szép asszony ügyének kibogozásához.

 

Átnézték a leveleket és megállapitották, hogy valamennyien egy kéztől származnak. Ömlengő szerelmi vallomásokat tartalmaztak és irójuk egy Stiegnitt Elemér nevü Bécsben lakó magyar volt, aki a kommün bukása után menekült Budapestről az osztrák fővárosba. Stienitz valamikor vőlegénye volt Fehérváry Juliskának s nem tudott beletörődni abba, hogy a szép színésznő idő közben másnak lett a felesége. Mivel Stiegnitz sehogysem boldogult egykori menyasszonyával, fenyegetőzni kezdett leveleiben.

 

Tervszerü hajszát helyezett kilátásba, ha meg nem hallgatja és több levelében nyiltan megirta, hogy belekeveri báró Endenné ügyébe s rágalmait a lapokban is meg fogja jelenteni s teljesen lehetetlenné fogja tenni Fehérváry Juliskát. A rendőrségen ezek után rögtön más világitásban látták az ügyet. Nyilvánvalóvá lett, hogy rágalmazó hajszáról van szó, miután meggyőződtek róla, hogy a szinésznő teljesen ártatlan a rárótt vádakkal szemben, beszüntették ellene az eljárást és rögtön elbocsátották.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Újítás a honvédség ruházatában Újítás a honvédség ruházatában
A honvédségi „Rendeleti Közlöny” több újítást közöl,...
A maga aknájától felrobbant orosz hadihajó A maga aknájától felrobbant orosz hadihajó
A tenger mélyén elhelyezendő robbanó aknák lerakásával foglalkozott...
Gyalogosok ligája Gyalogosok ligája
Londonban a napokban a gyalogjárók védelmére liga alakult, melynek az...
Jókai Mór az országháza mellett voksol Jókai Mór az országháza mellett voksol
A Kifaludy-társaság február 28-iki ülése az új elnök, Beöthy Zsolt...
Hogyan harcolnak ejtőernyősök és a légi gyalogosok 1. Hogyan harcolnak ejtőernyősök és a légi gyalogosok 1.
Az ejtőernyővel való ugrás az 1914-18-as világháború kezdetén csak a...
A Hutter-gyár minden mázsa lenmagtermés után 8 pengőt követel...
A magyar Alföld egyik jellegzetes vidéke a régi, nagy Sárrét, mintegy...
Meghalt Hollywoodban Chaplin anyja Meghalt Hollywoodban Chaplin anyja
Nem véletlen, hogy a nagyvilág közönsége, amely sok mindent hallott a...
A Vörösmarty Akadémia Közleményei A Vörösmarty Akadémia Közleményei
Több előkészítő értekezlet után junius 14-én délután 6 órakor...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98