Dtum
Login with Facebookk
1921 | Augusztus

Két kis öregasszony és a kávéházi tulerő

A kávéház előtt zöld- és biborszinű amerikai hüsítőket szürcsölnek a puha flanellbe, sistergő nyersselyembe öltözködött férfiak. A délutáni lapok rázudulnak az ólomszürke, örökzölddel szegélyezetett, hüvös szigetre, melynek partjaira időnkint félájultan tátogó, csuromvíz alakokat vet ki a hőhullám. A terrasz sátorvászna cinóbervörössel csikozott, a vendégek a nemzetközi fürdőhelyek választékos eleganciájával ékesek, a coctailok a szivárvány minden szinében csilognak: az egész kép egy darab Osztende a Terézváros közepén.


Most hirtelen izgalom fut végig a terraszon: két gyöngyösfőkötős, feketeparókás, ráncosképű öregasszony telepszik le a szélső márványasztal mellé. Az öregasszonyokat mindenki ismeri az Erzsébet-téri kioszkból, vagy a Drechsler délutáni verandájáról: az arcok, a nevük nem fontos, nem is lehet őket megjegyezni, ők azok, akik a kis kávés findzsából két óra hosszat szopogatják a barna folyadékot és közben elcsacsogják az összes házassági, házasságtörési ujságokat, végigolvassák a német lapokat és megteszik észrevételeiket, a világ forgandó dolgaira.


A mondain-kávéház terraszán konsternációt kelt a két kávénénike megjelenése. – Már ide sem lehet járni, - mondja egy fiatalember dühösen. Egy hölgy, aki a szomszéd asztalnál itta ki az uzsonnakávéját, idegesen fizet, a pincérek összeverődnek az ajtónál és tanakodnak. Az egyik vénasszony lekaparint egy berámázott lapot és beledugta a gyöngyös kis madárfejét, a másik élénk mimikával hivta a pincért. Most a pincérek közül kiválik egy arrogánsképű, vöröses angolbajsza és odalépett a nénikékhez. – Hozzon két hideg kávét, de sok habbal, - mondja egy egyik nénike és meleg bizalommal tekint a pincérre. A pincér nem érdemes a bizalomra, ő ebben a pillanatban a legelőkelőbb, legdisztingváltabb Andrássy-uti kávéház reprezentánsa és neki őrködni kell a helyiség nivóján.


- Azt ajánlanám a hölgyeknek, menjenek át a Drechslerbe! Én mondom, hogy ott jobb a kávé!
A nénikék csökönyösen ragaszkodnak a kis márványasztalhoz, hizelegnek, követelőznek, a pincér tanácstalanul áll előttük, a kávéház előkelő közönsége uszító kajánsággal figyeli a jelenetet. A pincér elmegy, visszajön, azt mondja, hogy összefutott a tej, az egyik nénike átpanaszkodik a szomszéd asztalnál ülő ezredeshez, a másik a távozó pincérnek hozza tudomására, hogy a fia gyermekorvos. A harc folyik tovább, a kávéházi tulerő ráveti magát a két anyóra, akik ugy szorongatják a töpörödött markukban a délutáni lap rámáját, mint egy lobogót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98