Dtum
Login with Facebookk
1921 | Augusztus

A hónap rövidhíreiből

Amerikai silok (ejtsd szajlók) 

Amerikában nem gödrökben,vermekben vagy kazlakban savanyítják be a zöldtakarmányokat és vizenyős gyári hulladékokat (répaszelet, sörtörköly), hanem kb. 5 m. átmérőjű, legalább 9 m. magasságú hengeralakú tornyokban. E silok fala 5 cm. vastag gerendákból, téglából, kőből vagy vasbetonból készül. A falak légmentesen zárnak, hogy erjedés alatt levegő be ne hatolhasson. A megtöltést a tetőn vágott ajtón át eszközlik, a takarmány kihányására pedig az oldalfalon, függőleges sorban metszett ajtók szolgálnak. Egy silo átlagos űrtartalma 150 mł szokott lenni. A képeinken látható silok ennél jóval nagyobbak. 


Csongrád várossá alakul

Csongrád község közgyűlése Csongrád rendezett tanácsú várossá való alakulását határozta el. Ebben az irányban a szükséges lépések már folyamatban vannak. 


Iparművészeti oktatóműhelyek a vidéken

Illetékes körök iparművészeti oktatóműhelyeknek egyes vidéki nagyobb városokban való megszervezésével foglalkoznak. Egyelőre Miskolcon és Egerben akarnak ilyet létesíteni, de szó van Esztergomról is, ahol különösen egyházművészeti műhelyek felállítását tervezik.


Tizenkilenc és fél milliárd államjegyet bocsátott ki eddig az állami jegyintézet

Az új állami jegyintézet, amely augusztus elseje előtt még mint Osztrák-Magyar Bank budapesti főintézete végezte a pénzkicserélést, eddig, mint a Magyar Tőzsde értesül, 19 és fél milliárd államjegyet bocsátott a forgalomba. A jegyintézetnek 2 és fél milliárd úgynevezett rezervtartalékja van. A bankjegyforgalomra és üzleti részekre vonatkozó, a most folyamatban levő összeállítási munkálatok befejezése után a jegyintézet kiadja az első forgalmi jelentést, amely valószínűleg két hét mulva fog nyilvánosságra kerülni. A kicserélések teljes beszámolása után hetenként fogják kiadni a részletes államjegy és üzleti bejelentést. 

Versenytárgyalás egyenruha-konfekcionálásra

A MÁV. igazgatósága az 1921. évi szolgálati egyenruhák és sapkák szabómunkáinak biztosítására nyilvános versenytárgyalást hirdet. Az ajánlatok legkésőbb 1921. évi augusztus hó 27-én déli 12 óráig beterjesztendők, a bánatpénz pedig augusztus 26-án déli 12 óráig beküldendő. A pályázatra vonatkozó általános feltételek, valamint a szükséges mennyiségeket feltüntető ajánlati űrlapok, úgyszintén a különleges szállítási feltételek a MÁV. igazgatóságának anyag- és leltárbeszerzési osztályánál (VI., Andrássy-út 73, III. 46) megtekinthetők, illetve megszerezhetők. 


A kormány a lisztkivitelt felszabaditotta

Mindenki szabadon vihet ki lisztet engedély nélkül, ha a határállomásokon a kiviteli illeték (búzaliszt métermázsája után 600 K, rozsliszt után 500 K) lerovását nyugtával igazolja. 


Elengedik az engedély nélkül gyakorolt pálinkafőzések birságát

A hivatalos lap egyik száma közli a pénzügyminiszter rendeletét, amely a kisgazdák által az 1918. évi november 1-től 1919. évi december 31-ig terjedő idő alatt bejelentés nélkül gyakorolt pálinkafőzések miatt jogerős birói itélettel vagy büntetőparanccsal kiszabott pénzbüntetéseket azzal a feltétellel, hogy a bejelentés nélkül gyakorolt szeszfőzés idejére eső szeszadót, szeszadópótlékot és kincstári árrészesedést pénzbüntetés fejében előzetesen lefizetik, elengedi. Az olyan kihágási ügyekben pedig, amelyekre nézve jogerős birói itélet még nincsen, a további eljárást megszünteti. 


A kisüstök

Még a háború alatt rekvirálták el, a kisüstöket. Azóta sok galiciai lett milliomossá szeszfőzdéje révén. Künn a tanyán pedig kiöntötte a földmívesember a cefréjét, mert nem volt érdemes befuvarozni a városba. A keresztény földmívespártnak programmjában van a kisüstök visszaállítása. Sok lépcső után most jutottunk végre oda, hogy nem csupán a községnek, hanem három-négy termelőből álló csoportoknak is megengedik a kisüstön való főzést. Hát mégis csak haladunk. Csak egy baj van még: hogy olyan sok az adó a kisüstre, hogy alig érdemes főzni. Ezen is kell segíteni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Silo Silo, előtérben Hereford marhák Silo, előtérben Southdown juhok.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tengerfenék megvilágitása A tengerfenék megvilágitása
Pino olasz mérnök rendkivül érdekes találmánynyal tette ismeretessé a...
Udvari élet Udvari élet
Megkérdezzük: miért ritkaság az nálunk, a minek rendesnek,...
A korona és a koronázási jelvények A korona és a koronázási jelvények
A korona és a koronázási jelvények, amelyeket a népkormány a...
Cs. Szabó László: Ultima verba Cs. Szabó László: Ultima verba
Huszonegy évvel a borzalmas szárszói halál előtt egy összezúzott...
Oroszország és a monarchia Oroszország és a monarchia
Pétervárott kormányváltozás volt: Kokovcevet, aki ugy a belső, mint a...
Konyhakerti növényekkel ültetik be a fővárosi parkok virágágyait Konyhakerti növényekkel ültetik be a fővárosi parkok...
Szendy Károly polgármester tudvalevően felhivta a budapesti...
Barátságos mérkőzés: MTK – BAK 8:0 (3:0) Barátságos mérkőzés: MTK – BAK 8:0 (3:0)
A két csapat első nyilvános tréningje egészen érthetően nem nyujtott...
Az operáczió áldozata Az operáczió áldozata
Két héttel ezelőtt a fővárosban hirtelen meghalt egy feltünő szépségű...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98