Dtum
Login with Facebookk
1921 | Augusztus

A román király másodszülött fia lesz a minden oroszok cárja

Bécs, augusztus 7.
A mai Románia minden előnyét Briand-nak, Franciaország ezidőszerinti miniszterelnökének köszönheti. Az 1916-iki szerződést is Briand kötötte meg az akkori Bratianu-miniszteriummal, Briand volt Clemenceau állandó sugalmazója, ugy hogy bátran elmondhatjuk, hogy Európa mai politikai térképe Briandnak a műve.


Hogy ki serkentette a francia miniszterelnököt a románoknak kedvező politikai hadjáratra, nagyon kevéssé tudott dolog. A beavatottak azonban jól tudják, hogy Briand elváltan élő feleségének, aki román származásu s aki a férjével állandó kontaktusban áll, legalábbis annyi érdeme van Nagy-Románia létesítése körül, mint a „vitéz” román hadseregnek.


Ez az asszony szövetkezve egy másik honfitársával. Brancoveanu hercegnővel, már évek óta fáradhatatlan buzgalommal gyüjtögették szalonjaikban a nyugat diplomatáit és alaposan megpuhították őket a román érdekek szolgálatában.


A két nagystílű hölgy körülbelül egy év óta szoros kapcsolatot tartottak a Párisban és Genfben élő oroszországi emigránsokkal, akiket nagyon bőkezűen támogattak céljaik megvalósítása érdekében. Brancoveanu hercegnő beszarábiai származásu s igy az orosz arisztokrata körökkel való régi ismeretsége erősen megkönnyítette ama tervének keresztülvitelét, hogy Nagyromániának ujabb szolgálatokat tehessen és annak nemzetközi helyzetét megerősítse.


A román politika belső ügyeiben tájékozott francia tisztek egész pozitivitással állították, hogy a román királyi pár párisi utazása szoros összefüggésben áll az orosz szovjet bukásával és a monarchikus államforma rekonstruálásával.


Nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy az orosz cári trónra Ferdinánd román király másodszülött fiát, Miklóst, akarják ültetni.


Ennek a kérdésnek az előkészítése és végzetes rendezése érdekében fontos tanácskozások lesznek Párisban és ezeken a román királyi pár is részt vesz.


Miklós herceg most 22 éves, görög-keleti vallásu s hír szerint az ántánt-hatalmak hozzá is járultak az orosz kérdésnek ilyetén való megoldásához.


A külföldön élő orosz arisztokrácia nehány befolyásos tagja hosszabb időt töltött Bukarestben, ahonnan most Párisba utaztak.


A viszonyokkal ismerős politikusok azt mondják, hogy Miklós herceg, aki Angliában nagyszüleinél nevelkedett, az angol királyi háznak is kedvence.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98