Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

Magyarország – Lengyelország 1:0 (1:0)

Nagy magyar fölény mellett gyenge játék. – Szabó lőtte a gólt. – Fogl II. ellőtt 11-ese. – Zsák megsérült és a második félidőben Amsel védett. – A lengyel kapus szakadatlanul munkában volt.


Hungária-úti pálya. – 800 néző. – Bíró: Graetz (Prága)
Mintha egészen más képe lett volna a magyar és lengyel válogatottak első találkozásának, mint azt már az eddigi válogatott mérkőzéseken megszoktuk. Eleinte csak a külsőségekben tapasztaltuk ezt a feltűnő változást.

 

A meccs előtti hét csak olyan csendesen, szürkén pergett el, mint bármely bajnoki vasárnapot megelőző hét; semmi izgalom, tülekedés a jó jegyekért, a helyek biztosításáért. A csapat összeállítása körül sem folyt semmi vita; a triálra alig volt kíváncsi néhány végsőkig fanatikus.

Néhány perccel két óra előtt Gratz prágai bíró sípjelzésére a csapatok a következő felállításban állanak fel:
Magyarország: Zsák ("33" FC) – Vogl II. (UTE), Mandl (MTK) – Kertész II. (MTK), Obitz (FTC), Blum (FTC) – Pluhár(BEAC), Molnár (MTK), Szabó (III. ker.), Schlosser (MTK), Wiener II. (FTC)

Lengyelország: Loth II. (Polonia, Varsó) – Gyntel (Crakowis), Marczewsky (Polonia) – Styczen (Crakowis), Czezenszky (Crakowis), Synoviecz (Crakowis) – Wiclech (Crak.), Kuchar (Polon), Katuza (Crak.), Einbacher (Warts), Sperling (Crak.)

Magyar támadással kezdődik a mérkőzés; jobbszélre kiadott labdával Pluhár fut le, de a beadás előtt Merczewsky leszereli. Utána a lengyelek is felnyomulnak, de a magyar kapu közelébe nem tudnak eljutni. A 6-ik percben Szabó szép lapos lövését Loth rávetéssel védi. A 8. percben a lengyel balszárny vezet támadást.

A 12. percben Wiener magas beadását Loth csak nehezen parírozza. A 17. percben esik a magyarok győzelmet jelentő gólja. Schlosszer a kapu előtt Szabóhoz tolja a labdát, aki rövid dribli után a háló jobb sarkába helyezi a labdát. (1:0)

A magyar csapat továbbra is állandó fölényben játszi. Hátvédeink a félvonalon tanyáznak, csatáraink a kapu előtt azonban bosszantóan ügyefogyottak. A 20. percben Molnár 5 méterről biztos helyzetben hibáz, következő lövését azonban – ha nehezen is – a kapus fogja.

A 24. percben Wiener beadását Loth zsákmánya lesz. A 26. percben a lengyelek egy hosszan előreadott labdáját hátvédeink lebecsülik. Zsák kifut a labda elé, de a nagy rushel jövő lengyel csatár előtt csak úgy éri el a labdát, hogy elébe vágja magát.

Sikerül is a labdát útjából eltéríteni, de maga esik áldozatul, mert a karján és a fején megsérül, s percekre az eszméletét is elveszti. Majd beáll a kapuba, s nagy önfeláldozással végigjátsza a félidőt, a második félidőben azonban már nem tud kijönni s Amsel foglalja el a helyét.

A 31. percben magyar korner. A 32. percben a csatárok helyett Kertész II. lő a lengyel kapura, de 30 méteres lövését Loth védi. A 35. percben Pluhár lövése a kapu mellé jut. A 45. percben Molnárt a tizenhatos vonalon belül szabálytalanul fellökik, a bíró tizenegyest ítél, de Fogl a labdát magasan a kapu fölé lövi.

A második félidő elején a lengyel csapat támad, egy könnyű labdát a Zsák helyére beállt Amsel kezéből kiejt, de a lengyel csatár persze a kapu fölé lő- A 2. percben Molnár támadása góllal kecsegtet, de az utolsó pillanatban kifutó Loth eléje veti magát; mindketten a földre esnek s a labda mellettük az üres kapu felé gurul, de a gólvonalon az egyik lengyel hátvédnek még sikerül elérnie és a mezőnybe továbbítania.

A 3. percben Molnár háromszoros fejelését Loth védi. A 7. percben Blum hosszú lövése foglalkoztatja Lothot. A 8. percben lengyel korner, majd a 13. percben a lengyel kapus hibájából magyar korner. A 17. percben Molnár magas lövése kerül a kapu fölé. Schlosszer lövését Loth védi.

A 20. percben védőjátékosaink ismételt hibázása hozza veszélybe a magyar kaput, de a lengyel csatárok nem tudják értékesíteni a helyzetet. A 24. percben Schlosszer lövését a kapus kornerre védi. A 25. percben magyar korner. Molnár lövései közül egy-kettőt Loth fog, több pedig a lengyel kapu mellé jut.

A 30. percben magyar korner, a kornerrúgást követőleg veszélyes a helyzet a lengyel kapu előtt, Szabó fejese kapufát is ér, de a lengyel védelem korner árán mégis csak elhárítja a komoly veszedelmet. A 33. percben magyar korner. Molnár és Schlosszer lövését a kapus fogja. A 40. percben Fogl hibáz, de nincs komolyabb baj. A 44. percben Pluhár beadását védi a kapus, majd az utolsó percben Schlosszer lő a kapu mellé, mire véget ér a mérkőzés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pzpn Az MLSz embléma
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A spanyol polgárháború A spanyol polgárháború
Sir Georg Clark angol nagykövet szombaton megjelent Delbos...
85,000 koronás csekkcsalás 85,000 koronás csekkcsalás
Még élénk emlékezetében van a közönségnek az a vakmerő csekkcsalás ls...
Kínai mandarinná avattak egy magyar mérnököt Kínai mandarinná avattak egy magyar mérnököt
1915 márciusában, Przemysl elestekor került orosz fogságba, ahonnan...
Modern közlekedés Modern közlekedés
Önállóan, saját erejére utalva az ember csak igen alárendelt mozgási...
Bethlen nyilatkozott a kormányválságról és Walkot javasolta miniszterelnöknek Bethlen nyilatkozott a kormányválságról és Walkot javasolta...
Károlyi lemondása engem is váratlanul ért. Végtelenül sajnálom, hogy...
Világesemények Londonban Világesemények Londonban
Két nevezetes eseménynek volt szinhelye az angol fő- és világváros....
Műtermében felakasztotta magát egy fiatal festőművész Műtermében felakasztotta magát egy fiatal festőművész
Wesselényi-utca 54.alatti műtermében felakasztotta magát Pásztor...
Breszt-Litovszk alatt Breszt-Litovszk alatt
Kövess tábornok csapatai az ellenséget ismét kivetették több...
„A ruha teszi az embert?”  A sál és a nyakkendő „A ruha teszi az embert?” A sál és a nyakkendő
A cigaretta ugyancsak sokat árul el gazdájáról. Itt azt kell...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98