Dtum
Login with Facebookk
1921 | Január

Motoreke a mellényzsebben

Csak tessék csodálkozni. Ha ebben a tempóban halad a motorekék kisebbedése, nemsokára tényleg arról irhatunk, hogy föltalálták a „zsebmotorekét”. A gépszántásról irottak bizonyára emlékezetében vannak azoknak, akik ezt a rovatot olvassák, emlékeznek arra, hogy a szántógép éppen a teljesitőképesség fokozása céljából a lehető legnagyobbra épül.

Tényleg volt idő, mikor a legnagyobb motorekét akarta a technika megalkotni, azt a legnagyobbat, amely egyuttal a legnagyobb teljesitményre képes. Ma már túl vagyunk ezen, ma már az a cél, hogy a legkisebb motorekét épitsük meg, bár köztudomásu, hogy rengeteg nehézséget kell leküzdeni éppen a gép nagyságának kisebbitésénél.

Hiszen ha csak az eke földforgató rendeltetését nézzük, önként rájövünk arra, hogy van egy bizonyos erő, amelyre feltétlenül szükség van, hogy az ekevasat a földben tartsa s a földet az eke forgassa is. Helyben vagyunk. A technikának most már az a feladata, hogy ezt a minimális erőt a lehetőségig fokozza, a gépet pedig, amely azt az erősséget szolgáltatja a lehető legkisebbre épitse. Az itt bemutatott motoreke már a legujabb formák közül való.

Ez a motoreke is két részbőláll, ,mint előző formái: A vontatóból és a tulajdonképpeni szántógépből, a késekből. Az ujitás természetesen a vontatógépen történt. Ez a vontató szolgál arra, hogy a késeket a földve vájja, alkalmas arra, hogy minden mezőgazdasági munkánál motorerőt szolgáltasson, hogy mindenféle terepen vontasson, hogy teherkocsi legyen az országuton. A különbség a régi szerkezetektől főleg a kapaszkodókészülékeiben van.

A kapaszkodók lapátok, amelyek a előnye ez ujabb szerkezetnek az is, hogy mihelyt az első barázda meg van nyitva, a gép automatikusan kormányzódik. a kisérő embernek nem kell tehát a vezetőhelyen ülnie, hanem a gép mellett mehet s figyelheti a szántást s az egész gépet kezelheti. Váratlan akadályoknál (nagy kő és hasonlók) a gép nyomban visszadobható, s a kihagyott hely ujra szántható. A futókerekek szélesek, a gép tehát a leglazább talapban is könnyen dolgozhatik.

Nem csekély előnye a gépnek, hogy a kapaszkodó kerék nem a barázdában fut, hanem mellette, a fölszántott földet nem nyomja össze a gép sulya. Számos apró előnye van ennek a legmodernebb gépnek, de amelyek a maguk lényegében mind fontosak. A legfontosabb azonban mégis a kisméret, ehhez képest az olcsó beszerzési ár, ugy hogy nem csak a nagybirtok, hanem a kis- és középbirtok is könnyen be tudja szerezni.


Az pedig külön kiemelendő, hogy a nagy erőkifejtés, amellyel a gép rendelkezik, képessé teszi, hogy a szántást minden időben el lehet végezni, hogy sem az időjárás, sem a fagy szántás idejében való elvégzésének. Ennek a jelentősége pedig kézen fekszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Niagara vízesés télen A Niagara vízesés télen
Az idei tél ugyancsak keményen fogja nálunk, vidékenként 20-25 fokos...
Vörösmarty Géza költeményei. Vörösmarty Géza költeményei.
Vörösmarty Géza költeményei. A Zalán falusa szerzőjének egyik rokona,...
A mai rádiodráma A mai rádiodráma
A brit rádiótársaság hivatalos lapja, a Radio Times nemrég egy egész...
Lebrun Franciaországról Lebrun Franciaországról
Lebrun köztársasági elnök vasárnap a tiszteletére rendezett ebéden...
Uj buvárkészülékek Uj buvárkészülékek
Partok mentén, vagy közvetlen közelében, ahol a tenger mélysége nem...
Vasárnap hazatért lakására Kardos professzor, az ismert lélekkutató Vasárnap hazatért lakására Kardos professzor, az ismert...
Vasárnap délután megkerült Kardos Lajos dr. az európai hírű fiatal...
Magyar őstörténet
Történész számára minden bizonnyal egy nép életének legelső, homály...
Nemzetközi bajnoki vívóverseny Nemzetközi bajnoki vívóverseny
Pénteken délután 5 órakor nyitotta meg a vívóversenyt a M.A.C....
A londoni hűtőtelepek A londoni hűtőtelepek
A hűtőtelepek rendszere sehol a világon nincs ugy kifejlődve, mint...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98